Cum era sa ajung model

by Andreea

Pentru a nu stiu cata oara eram in Piata Romana asteptand autobuzul. Vorbeam la telefon cu mama cand,  o doamna la vreo 40 de ani, going on 20 in appearance, a aparut in fata mea. I-am spus mamei ca vorbim mai tarziu si doamna a inceput sa-mi spuna ca sunt frumos imbracata, ca am niste culori extraordinare pe mine, multe, dar cu bun gust asortate, ca sunt, practic, rupta din stele. Dupa asta, m-a intrebat daca nu m-ar interesa sa fiu model. Am ras. Cum adica model? “Veniti cu mine la agentia pe care o reprezint, facem cateva poze si intrati in baza noastra de date”, mi-a spus. Pentru ca trebuia sa ma duc aproape am spus de ce nu si am urmat-o. “Ce clasa sunteti?”, ma intreaba. Atunci mi-a placut, cu adevarat, de ea. “Am absolvit si facultatea, dar multumesc”, zic. “Vaaai, credeam ca aveti vreo 18 ani. Dar cati aveti?”, imi da ea apa la moara. “25”. “Ahhh, n-am crezut ca mai exista fete la 25 de ani care sa arate asa”, spune ea. Am inteles ca, prin “asa”, s-a referit, practic, la faptul ca n-arat de peste 30 de ani.

*

Am intrat in scara de bloc si, la etajul 1, o domnisoara inalta m-a intampinat. “Pestoaica” mea plecase inapoi pe teren. In camera respectiva mai erau vreo patru fete carora li se lua un fel de interviu. “Asadar, companiile cu care lucram sunt … ” si imi insira nume de produse cosmetice pe care fata mea le-ar putea promova in cataloage, in reviste, la evenimente, in reclame s.a.m.d. “Tot ce primiti la aceste sedinte, produse sau imbracaminte, raman la dvs.”. Deja ma vedeam la Milano, la Paris, pe magazinul Cocor in Bucuresti (apropo, m-ati votat pe Facebook?). “Va facem cateva poze care apar pe site-ul nostru si, de acolo, sunteti aleasa de partenerii nostri pentru promovari, veniti la evenimentele lunare si, o data la o luna si jumatate, va sunam pentru un nou contract”. In timpul asta ma uitam pe peretii apartamentului unde “modelele” din poze aratau, cum sa va explic, ca si cand fusesera batute si pe urma pozate.

*

“Acum trebuie sa completam formularul”, imi spune ea. “Dar inainte de asta, trebuie sa achitati taxa de 60 de lei…”. N-am lasat-o sa continue. “Asadar, dvs. ma aduceti aici si imi spuneti ca eu am potential si ca imaginea mea ar putea vinde. Din urma imaginii mele am putea castiga si dvs., si eu. Da?”. “Da, da”, zice ea. “Si atunci, eu de ce trebuie sa platesc taxa?”. “E pentru promovarea dvs. de catre noi. Va punem pe site, va…”. “Am deja poza pe retele sociale, pe Facebook, pe Twitter, pe blogul personal”. “Pe ce?”, intreaba ea. “Nu conteaza”, spun, “dar nu inteleg de ce trebuie sa platesc asa ca nu am sa o fac”. “Dar nu stiti ce pierdeti”, spune ea. “Uitati, daca imi aratati cativa oameni care, prin dvs., au ajuns sa fie vazuti in locuri in care conteaza (reviste, reclame etc.), eu sunt de acord sa platesc taxa”. “Ah, pai nu-i gata baza de date, stiti…”. “Eu plec acum. Multumesc ca vi s-a parut ca as fi potrivita, dar nu cred in ce faceti dvs. aici. Inteleg ca unii musca momeala, insa nu-i pentru mine”. Am plecat.

*

Acasa m-am uitat pe fluturasul primit de la Aurora, cea care ma racolase, ca scria pe spatele lui cum o cheama. As fi putut deveni model la First Face Models. Colegele mele intr-ale gloriei ar fi putut fi ele (scroll down pana la fete – adulti). Sa-mi para rau? Sa nu-mi para?

*

Oricum, sunt tanara, doamna, sunt tanara!

0 comment

You may also like

0 comment

Lauras September 24, 2010 - 12:46 pm

Si pe mine m-a agatat unul, tot la Romana, acu’ vreo saptamana. Cam cu acelasi discurs. Eu am ras de el cand am auzit ca sa vin pentru casting. El a vrut sa para uimit ca cumde refuz eu asa o ocazia. Nu prea i-o iesit, cred ca era deja la a suta fata mirata pe ziua aia.

Reply
Andreea September 24, 2010 - 1:06 pm

sunt doua grupari: cei care stau la metrou la Coloane si cei care stau la metrou la KFC. eu am fost racolata la coloane 🙂

Reply
coco September 24, 2010 - 1:40 pm

hahahahaha… am fost si eu la astia in clasa a 11a. nu mi-au cerut taxa de inscriere dar mi-au cerut 150 euro pe book (cu discount). asa ca le-am trimis bezele si mi-am scos trupul fabulos de acolo.

Reply
Tea October 11, 2010 - 6:40 am

Si eu am patit-o, in Brasov, acum 3-4 ani. Ma mir ca inca mai tine prosteala asta a lor

Reply
ion.tapalaga March 24, 2011 - 3:07 am

Stand la Obor ia iesiea de la metrou exista o “banda organizata” deasta si sunt chiar insistenti oamenii adica da refuzi vin dupa tine”Domnule dar sati 2 secunde sa va explic” ideea,evident,este ca am picat si eu in aceasta plasa pe care probabil am luat-o din cauza ca prin intrebarea”Doriti sa fiti model?” eu am inteles ca sunt frumos…

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: