Cum l-a transformat Istvan Teglas pe Hedwig dintr-un personaj pe scenă într-unul numai bun de fotografiat în oraș [GUEST POST de Andreea Leu]

by Andreea Vasile

Istvan Teglas este actor. Un super actor cu zeci de roluri diverse și complexe. Iar Walk & Shoot este un workshop de fotografie și explorare urbană. Un workshop care pune cadrele în context social și istoric. Iar eu sunt o antreprenoare cu suflet de ONGistă și un “jack of all trades” al Walk & Shoot-ului.

Foto: Andreea Leu

Povestea noastră începe prin 2016 cu toate că Istvan nu știe asta. Atunci am gândit împreună cu echipa www.merg.in/bucuresti și cu fotograful Bogdan Botofei un workshop de fotografie pentru pasionați și debutanți puțin mai altfel – noi, cei de la merg.în – venim cu poveștile și documentarea, iar Bogdan cu fotografia. Și așa, după câteva luni de testări și kilometri prin București, am conturat niște trasee mișto, le-am umplut cu personaje și povești și am lansat Walk & Shoot.

Tot în 2016 am fost la piesa “Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half” la Point. Istvan este Hedwig – un băiat din Berlinul de Est care trece printr-o operație chinuitoare ca să devină femeie și să poată fugi din Germania comunistă în SUA cu un soldat neamț care s-a îndrăgostit de el. Chiar dacă văzusem atât filmul original, cât și piesa de pe Broadway, Hedwig al lui Istvan nu m-a dezamăgit. Dimpotrivă, m-a cucerit: în piesă, Istvan trece prin mai multe emoții pe minut, cântă, dansează, interacționează cu publicul, improvizează și te face să râzi și să plângi alături de Hedwig, de Yitzhak și de membrii formației “The Angry Inch”.

Foto: Andreea Leu

Acum o lună am hotărât să reluăm primul traseu Walk & Shoot. Tema acestui traseu este diversitatea, iar în august 2016, când l-am lansat, ne-am axat pe diversitate culturală și am explorat istoria și rolul comunităților evreiești, armene și rome în București. Pentru ediția asta voiam mai mult. Și uite așa, într-o dimineață absolut banală, la duș, am tot fredonat “Wig in a box” (n.red. din coloana sonoră Hedwig and the Angry Inch) și m-am gândit că ar fi foarte tare dacă am integra în workshop un moment cu Hedwig.

Am căutat profilul lui Istvan pe Facebook și i-am scris, în prostul meu obicei, un cârnat de text în care i-am povestit despre workshop, ce facem noi și de ce Hedwig s-ar integra perfect. La prânz mi-a răspuns că sună interesant, dar este între repetiții, nu are timp să citească tot ce i-am scris – pe lângă textul cârnat i-am trimis și o prezentare powerpoint – și m-a rugat să-l sun.

Foto: Andreea Leu

Era să-mi cadă sandwich-ul din gură când am citit, ca unui fan veritabil ce sunt.  L-am sunat, a zis că se bagă și asta a fost. Cu câteva zile înainte de workshop ne-am întâlnit cu el ca să discutăm mai în detaliu momentul – cum va decurge, unde facem machiajul, cât durează sesiunea foto și altele. Iar duminică, pe 9 aprilie, a venit la biroul nostru, unde îl așteptam împreună cu echipa de styling, s-a așezat pe scaun și a început transformarea în Hedwig. Roxana Minea, makeup artist, îi punea gene false și îl dădea cu sclipici, Ivena de la Haze Hairdressers îi pieptăna peruca albastră, iar el murmura primele replici din piesă ca să vedem ce trebuie să adaptăm.

Foto: Andreea Leu

Transformarea a fost incredibilă pentru că, odată îmbrăcat și machiat, Istvan a devenit Hedwig. Era atât de convingător încât l-am poftit, fără să mă gândesc, la baia fetelor să se admire în oglindă. Și i-am făcut și 10 poze în stil paparazzi. Apoi ne-am urcat în mașină și am pornit pe Calea Victoriei spre locul ședinței foto – o clădire impresionantă, dar ruină, din centrul Bucureștiului. Acolo am avut mai puțin de 5 minute să ne punem pe poziții pentru că au ajuns Bogdan și participanții workshop-ului pe care Hedwig i-a întâmpinat flamboaiant și ca o adevărată divă, spunându-și povestea copilăriei și a primei iubiri care a transformat-o din Hansel în Hedwig.

Foto: Andreea Leu

Eu eram la butoanele muzicale, schimbând melodiile din piesă la momentele pe care le stabiliserăm anterior. În prima parte, Istvan a fost Hedwig, solista formației proprii – a dansat, a pozat languros, și-a aruncat haina de blană leopard, si-a pus o tiară din păr și s-a mișcat extrem de grațios în tutu-ul albastru și bocancii gotici. Apoi a trecut ușor în partea mai complexă a personajului, aruncându-și peruca și oferindu-ne o serie de cadre extrem de emoționale, ale unui om chinuit.

Foto: Ștefan Trăsnea

Toată treaba a durat peste o oră, timp în care participanții făceau scurtă la arătător de cât de mult apăsau pe declanșatorul aparatelor foto. La final și-a repus blana leopard pe el și am ieșit în stradă cu un Istvan înghețat – în clădire era mai frig decât afară, iar el stătuse peste o oră în ținuta gotico-văratică. Ne-am pus pe trotuarul de vis-à-vis, la soare, și Roxana a început să-l demachieze în plină stradă. La un moment dat a trecut pe lângă noi o doamnă mai în vârstă care a aruncat un ochi lung la Istvan, la rujul întins pe toată fața lui, la ciorapii negri cu modele și tutu și apoi ne-a aruncat un zâmbet și un “Bravo mamă”. Ne-am luat la revedere; el a plecat să se pregătească pentru rolul de Norman Bates din seara respectivă – piesa “Psycho” la Apollo 111- iar eu m-am reîntors la workshop și la rolul meu de stilist-fotograf-organizator.

Foto: Andreea Leu

La sesiunea de feedback de la finalul Walk & Shoot am fost entuziasmată să văd că participanții au fost încântați de momentul Hedwig și că fiecare a ales cel puțin o fotografie cu Istvan pentru discuțiile constructive despre compoziție, editare și alte detalii fotografice. Chiar dacă eram frântă, cum am ajuns acasă m-am apucat să selectez din fotografiile mele cu Istvan, am editat și le-am publicat mândră, pe Facebook. Iar a doua zi am rânjit toată ziua pentru că Istvan și-a pus una din pozele mele la profil pe Facebook; am rânjit ca un fan veritabil.

Următoarea reprezentație “Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half” va avea loc pe 18 mai la Point.

Următorul Walk & Shoot va avea loc pe 22 aprilie (https://www.facebook.com/events/1898207723801643/) cu Adi Bulboacă fotograf coordonator. 

Fotografia din deschidere îi aparține lui Ștefan Trăsnea.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: