Cum mi-am fracturat un dinte după ce am mușcat dintr-un baton energizant la -20 de grade

by Andreea Vasile

Titlul spune tot. Dar eu vă voi spune întreaga poveste despre cum mi-am fracturat un dinte după ce am mușcat dintr-un baton energizant la -20 de grade și, câteva zile mai târziu, am aflat că îmi trebuie implant. E primul meu implant și, ca să fie tacâmul complet, e la unul din dinții din față. Așa că, din punct de vedere estetic, pentru medicul meu stomatolog, provocarea va fi completă, căci dintele nou va trebui să semene cu toți ceilalți, mai ales în ceea ce privește culoarea. După 34 de ani de viață, albul nu mai e chiar alb, ci o combinație între tot ce-am mâncat și-am băut vreodată, în viața asta. Dar să încep cu începutul!

Weekend-ul trecut am ajuns pentru prima dată la Red Bull Oslea Hiride, singurul eveniment de ”hike & ride” din România, unde plănuiam să fac același traseu de 3,9km pe care îl fac concurenții, de la startul de lângă Cabana Vânătorească și până pe creasta Oslei. Am scris în textul publicat pe site-ul Red Bull cum a fost experiența asta și despre faptul că socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă, căci am ajuns numai până în golul alpin, acolo unde se afla juriul care evalua prestația participanților, dar tot am mers vreo 3,5km pe un frig de crăpau pietrele.

wow.jpg

În golul alpin, cu puțin timp înainte s-o comit

Și nu doar pietrele au crăpat! După 2 ore și 20 de minute de urcare, la -20 de grade și cu un vânt care bătea din toate părțile cu 60km/h, m-am oprit în golul alpin, unde, cât vezi cu ochii, e doar zăpadă. După ce am încercat să beau apă și o doză de Red Bull să mă energizez, am lăsat-o baltă fiindcă toată băutura pe care o aveam în ghiozdan înghețase. Așa că am zis să mănânc batonul pe care-l aveam, de asemenea, cu mine, fără să mai iau în considerare că, probabil, și el avusese parte de același îngheț.

Am mușcat cu poftă și am auzit, brusc, un cranț, iar o durere-șoc mi-a ajuns instantaneu la creier. Am gândit și le-am spus-o și celor din jurul meu, ”Eu cred că mi-am rupt dintele,” și toată lumea a râs, căci credeau că glumesc. În sinea mea, speram și eu că a fost doar impactul puternic dintre dinte și baton care m-a săgetat și că în curând voi fi iar ok. Am început coborârea de pe munte și nu m-am mai gândit la dinte, căci, în afară de senzația aia că am mușcat tare și mă doare, nu aveam niciun alt simptom.

inainte de dinte rupt.jpg

Veselă la început de drum

Până la revenirea în București, am evitat să ating dintele și să mănânc pe el, m-am gândit că, dacă e inflamat, îl protejez, iau niște Nurofen și, în final, totul va fi bine. Duminică, atunci când am ajuns acasă, i-am scris medicului meu stomatolog și bunului meu prieten, Bogdan Chiper, despre ce am pățit. Omul, care a doua zi venea de la o conferință din străinătate, unde prezentase unor colegi operații complicate, a făcut ocol de la aeroport la cabinet, special să mă vadă pe mine. Vă doresc, deci, tuturor să aveți asemenea prieteni!

Cu radiografia pe care mi-o făcusem în timpul zilei la sugestia lui, am ajuns la clinică și am fost încurajată de diagnosticul pus de el, conform radiografiei, că dintele e doar luxat și cu câteva zile de Ketonal, inflamația se va restrânge și eu voi fi bine. Am urmat indicațiile, numai că miercuri am simțit, prin atingerea accidentală a dintelui, că el se mișcă mai tare. În plus, eram tot mai nervoasă fiindcă mi-era foame. Din dorința de a proteja dintele și pentru că e super enervant să mesteci doar pe o parte, am mâncat puțin și, cu precădere, lichide, așa că aveam stomacul lipit de șira spinării. I-am scris iar lui Bogdan și i-am spus ce simt, iar ieri am revenit la el la cabinet.

pe drum spre gol.jpg

Viața e frumoasă fiindcă toți dinții sunt la locul lor

Încă de la telefon, el mi-a spus că s-ar putea totuși să fie fractură și mi-a oferit soluțiile, așa că până am ajuns la el, avusesem timp să rumeg ideea că, în cel mai rău caz, voi avea nevoie de implant. După o investigație și mai amănunțită, diagnosticul de fractură a fost confirmat. De ce nu s-a văzut pe radiografie? Pentru că ruptura dintelui a avut loc sub gingie și pentru că a fost atât de frumos executată și fină, încât nu se vedea la prima vedere, iar pe radiografie nu a ieșit deloc.

Bogdan mi-a pus, în primă fază, dintele în ghips, ca să spun așa, adică, cu ajutorul unei fibre de sticlă, l-a imobilizat cu ajutorul dinților vecini. De săptămâna viitoare urmează să încep aventura unui nou dinte și, până la urmă, încerc să văd tot răul spre bine, nu aș fi putut să fiu pe mâini mai bune într-o astfel de situație, cu un om în care am 100% încredere și personal, și profesional, pe care îl cunosc de ani de zile și care e unul dintre cei mai buni profesioniști pe care îi cunosc în domeniu, pentru că, zi de zi, el face lucruri cu mult mai grele, operații complexe unor oameni cu probleme stomatologice foarte grave. De exemplu, recent, îmi povestea cum i-a fracturat controlat maxilarul unui pacient. Așa că, în economia cazurilor de care are parte în general, eu sunt, probabil, floare la ureche.

urcare spre creasta.jpg

Sus, unde se vede mulțimea și ultima pată de lumină, s-a întâmplat ghinionul

Totuși, trebuie să știți că dintele care și-a dat duhul pe munte e cel mai încercat dinte din gură. Cu câțiva ani în urmă mi s-a rupt jumătate din el și a fost plombat și, apoi, i-a fost scos și nervul, pentru că asta a fost soluția bună pentru el atunci, deci, oricum, era a walking dead tooth, ca să zic așa, ahahaha. Poate că ce am pățit săptămâna trecută s-ar fi putut întâmpla în orice alt context și, cu siguranță, de pildă, nu aș fi vrut să pățesc asta într-o vacanță sau, mai rău, în aventura de două săptămâni din Vietnam în care voi pleca în luna noiembrie.

O să vă țin la curent cu evoluția situației mele și cu ce anume înseamnă să ai parte de un implant. Mi-ar fi plăcut să spun povestea asta într-un context care să mă pună într-o lumină mai favorabilă, de exemplu, că s-a întâmplat în timp ce dădeam un trick super greu cu placa de snowboard sau fugeam de un urs fioros prin pădure, însă, la fel ca multe alte situații penale din viața mea, și asta e una dintre ele.

Fotografiile au fost realizate de Adrian Munteanu.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: