Cum se defila la 23 august?

by Andreea Vasile

La 23 august 1944, armata română a dat papucii Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Semnificaţia momentului a fost furată de comuniştii care au transformat ziua într-una despre propria măreţie şi despre cea a conducătorilor.

Pentru ediţia specială de 23 august de la Digi24 am făcut un reportaj despre defilările din acea zi.

*

Documentarea şi interviurile au durat o săptămână şi jumătate. Cu montajul m-au ajutat Toni şi Lucian, creiere mari ale editării video. Interviul cu CTP a fost făcut de Ruxandra, care, la rându-i a făcut un reportaj foarte mişto despre 23 august în cinematografia română.

*

Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor trebuiau, de asemenea, să fie personaje. N-a mai fost timp pentru că interviurile cu ei le-am făcut în acelaşi timp în care materialul se monta. Când am ajuns cu sincroanele cu cei doi, materialul avea deja 12 minute, adică foarte lung pentru o televiziune de ştiri. Cu declaraţiile celor doi s-au făcut testimoniale care anunţau ediţia specială de 23 august, între adevăr şi mistificare. Cel mai impresionant interviu a fost, de departe, cu Ştefan Andrei, fost ministru de externe al României în perioada comunistă, pe care îl puteţi vedea în poveste.

*

Despre ce a însemnat documentarea acestui material şi cum am obţinut unele interviuri (anevoios) vă povestesc într-un post viitor.

*

Reportajul îl puteţi vedea AICI. Începe la minutul 1:51.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: