Cunoaştere. Merită?

by Andreea Vasile

Samuel Aun Weor

Săptămâna trecută am văzut pe un gard un afiş la o conferinţă despre “Mintea umană şi originea problemelor” care urmează aă aibă loc azi la Facultatea de Drept, de la ora 19.00, cu o intrare care costă doar 5 lei. Eram cu Morko când am văzut afişul aşa că ea şi-a notat ora şi ziua în telefon ca să nu uităm de eveniment. Ieri mi-a adus aminte de el. Între timp, uitasem, fireşte.

*

Cursul, ăsta şi altele, sunt organizate de Vopus, despre care nu ştiu încă ce să cred, dar citindu-le prezentarea mi-e teamă că diseară intrăm într-o cameră şi nu mai ieşim. Dacă nu mai ieşim, scriu postul ăsta ca să ştiţi unde am dispărut ultima dată. Site-ul zice aşa:

Vopus oferă tuturor celor interesaţi învăţăturile gnostice readuse în conştiinţa modernă de către Samael Aun Weor, învăţat al lumii contemporane care prin studiu şi practici intense a realizat o sinteză spirituală mult mai vastă şi mai puternică decât tot ceea ce este cunoscut şi practicat în mod public în vremurile noastre.

Acest site, şi această cunoaştere, sunt pentru cei care doresc să bea din izvorul Misterelor, care au aspiraţia îndrăzneaţă de a explora ceea ce este nevăzut şi necunoscut. Si aceasta nu doar din capriciu sau curiozitate, ci pentru că simt că în interiorul lor se află ceva efemer şi totodată ceva etern – iar ceea ce este etern caută cu ardoare implinirea sa.

Samuel Aun Weor, de care n-am auzit până în dimineaţa asta, este:

antropolog şi sociolog contemporan, a fost un investigator înnãscut care şi-a dedicat întreaga viaţã aprofundãrii marilor adevãruri pe care înaintaşii umanitãţii le-au lãsat omului modern în diversele lor manifestãri mistice, folclorice, filosofice şi artistice.

Aceastã mare fiinţã a reuşit sã actualizeze curentele gnostice ale trecutului şi sã le dea utilitate şi valabilitate în lumea de astãzi. Pentru aceasta Samael Aun Weor a dezvoltat o tematicã în care întâlnim abundente referinţe psihologice, sociologice, antropologice şi filosofice, care permit omului modern sã-şi facã o imagine mai umanã, mai conştientã şi prin urmare, mai transcendentã despre existenţa sa şi despre mediul sãu înconjurãtor.

Existã trei principii fundamentale care definesc şi care, în acelaşi timp, diferenţiazã de alte doctrine, Cunoaşterea Gnosticã; principii care, trãite integral de fiinţa umanã, îi permit trezirea Conştiinţei sale intime şi unirea cu Fiinţa sa realã.

Aceşti trei factori sau principii sunt:

  1. Auto-anihilarea psihologicã a ceea ce nu e real în noi, adicã suma elementelor nedorite care constituie Egoul, Eul însuşi, via personificare a tuturor greşelilor, defectelor şi viciilor noastre
  2. Naşterea alchimică– Dezvoltarea armonioasã a facultãţilor superioare care existã latente în noi şi crearea anumitor structuri corporale cu care se pot percepe marile realitãţi ale dimensiunii fizice şi ale dimensiunilor spirituale
  3. Sacrificiul dezinteresat– Practica dezinteresatã şi constantã în favoarea umanitãţii, sacrificând interesele personale în scopul ajutorãrii semenilor.

Asta sună interesant, dar ce urmează sună un pic ca şi când vom încerca să fim convertiţi. N-o să beau şi n-o să mănânc nimic din ceea ce, poate, că vor avea pe acolo:

În plin secol XX, Doctorul Samael Aun Weor, scriitor remarcabil, filosof, sociolog şi esoterist, cu îndrãzneala ce conduce la eliminarea din psihic a tuturor factorilor de discordie, s-a adãugat la aceastã listã de “iluminaţi” , scãpând astfel de relativitatea iluzorie în care trãim cu toţii, pentru a se stabili definitiv în Regatul Absolutului şi al Adevãrului.

Dezvoltarea unei facultãţi numitã în termeni metafizici “Intuiţie Prajna-Paramita” i-a permis acestui mare înţelept sã devinã ghidul multora care cautã fãrã odihnã un rãspuns la întrebãrile existenţei. În aceastã epocã cunoscutã ca “Era Vãrsãtorului”, prin voinţa Inteligenţelor Divine, Samael Aun Weor este Mesagerul sau Avatarul însãrcinat sã aducã harta precisã pentru ca nimeni sã nu se poatã rãtãci în obscura confuzie a atâtor teorii.

So, nu prea ştim ce o să găsim acolo, cine e tipul ăsta sau ce o să ni se zică, but we are going! So help us God!

Mai multe aici.

Later edit: Sala a fost plină. Însă am stat doar 30 de minute. Vorbitorul a fost slab şi ca prezenţă, şi ca informaţie transmisă.

0 comment

You may also like

0 comment

Mihai Ursu September 20, 2011 - 4:55 am

Mîntuire la cinci lei? Ăsta ce vrea, să strice piaţa? Mai bine înscrieţi-vă la noua mea religie, care este mult mai serioasă! Admiterea e 10 mii de euro, cotizaţia anuală 50 de mii de euro. Mîntuire garantată!

Reply
Andreea September 20, 2011 - 4:57 am

trying not to judge til i don’t see what’s about 🙂

Reply
Eu September 20, 2011 - 10:54 am

@Andreea – Stai linistita ca iesi la fel de usor cum vei intra, inainte de inceperea conferintei, in miezul ei, sau dupa ce se termina :)). Iti spun din proprie experienta 😉

@Mihai – Nu este pomenit in postare cuvantul “mantuire”, si, ca sa fim mai exacti, dupa cate am citit pe acest site vopus.org, ei nu ne promit nimic.

Reply
Andreea September 20, 2011 - 10:56 am

@Eu: si din proprie experienta, tu cand ai iesit? 🙂

Reply
Eu September 20, 2011 - 11:03 am

@Andreea
Din sala dupa ce s-au terminat intrebarile care s-au pus dupa ce s-a incheiat expozeul conferentiarului.
Si apoi am mers si la cursuri, si inca mai merg.
A fost prima si singura data cand am fost la vreo conferinta pe teme ezoterice. si pe mine personal m-a incantat. Dar cum fiecare simte si gandeste diferit, ceea ce mie mi-a placut, altora poate sa nu le placa. Asta am invatat mergand la aceste cursuri (unul din lucrurile invatate), si anume ca fiecare vede, simte si traieste altfel si trebuie sa intelegem si acceptam punctul de vedere al celorlalti, chiar daca difera de al nostru.

Reply
Andreea September 20, 2011 - 11:05 am

am inteles. pai sa vedem atunci. multumesc pentru raspuns.

Reply
Serpico October 7, 2011 - 2:03 pm

E bine ca incerci sa nu judeci pana ce nu vezi despre ce e vorba, dar ar fi si mai bine daca ai lua invataturile, le-ai verifica sa vezi daca sunt adevarate, si apoi sa-ti faci o parere. Pana atunci, nu conteaza.
Iar in ceea ce priveste conferentiarul, pot spune ca aceasta Cunoastere nu este conferentiarul. Acel conferentiar este doar un “difuzor” care le da mai departe, la cel ca si altii ca el.
Repet. Este bine sa se pun in verificare directa invatatura si sa nu se judece “a book by its cover”, mai ales dupa conferentiar. Sunt conferentiari buni, care au vocatie de conferentiari, si altii care nu. Sa-i lasam pe ei in pace si sa vedem ce spune doctrina, nu? De astã parere sunt eu. 🙂

Reply
Eu September 20, 2011 - 11:07 am

Scuze ca m-am “bagat in vorba” dar nu am vrut sa te las sa vii la conferinta cu teama in suflet, pentru ca perceptiile ar putea sa iti fie filtrate de aceea “retinere”

Reply
Andreea September 20, 2011 - 11:09 am

e ok, nu vin cu teama, cel mult vin si nu-mi place 🙂

Reply
Eu September 20, 2011 - 11:11 am

“mi-e teamă că diseară intrăm într-o cameră şi nu mai ieşim. Dacă nu mai ieşim, scriu postul ăsta ca să ştiţi unde am dispărut ultima dată”

Ok, eu cred ca iti va place ceea ce vei auzi si ti se va parea interesant

Reply
bullet September 20, 2011 - 2:58 pm

trust me…oamenii acestia sunt destul de profesionisti si prezinta o doctrina extrem de interesanta. Eu merg la cursurile lor de ceva vreme si pot spune ca sunt incantat. NU SUNT SECTA! daca de asta te temi.

Reply
Andreea September 20, 2011 - 5:10 pm

domnul din seara asta a fost orice numai profesionist nu. in primul rand, un neantrenat vorbitor in public. in al doilea rand, lucrurile povestite puteau fi la fel de bine citite intr-un articol prost de revista. am plecat dupa primele 30 de minute. poate voi ati nimerit la cursuri si vorbitori mai buni. in acest caz, norocul vostru. i tried 🙂

Reply
bullet September 21, 2011 - 6:34 am

Nu crezi ca esti putin dogmatic si fanatic in ceea ce priveste fanteziile pe care ti le formezi inainte de o conferinta? Era altceva daca veneai cu minea deschisa, spontana, fara sa-ti facut dinainte o imagine legata de cum ar trebuie sa fie confertina si cum ar trebui domnul sa vorbeasca.
Si asa…for the record”…Attila este un speaker extrem de bun in limba romana pentru o persoana care este de fapt maghiara! Oricum, daca nu te simti atras de un anumit tip de cunoastere in acest caz nu este nici vina vorbitorului nici vina ta. Fiecare persoana rezoneaza cu lucruri diferite.

Reply
Andreea September 21, 2011 - 6:38 am

La prima ta intrebare, raspunsul meu e nu. Postul a fost scris cu umor.

In ceea ce-l priveste pe Attila, nu limba a fost problema, ci prezenta lui, felul in care a furnizat informatia. Pe mine nu m-a atras.

Sunt de acord ca daca nu e potrivit pentru mine, nu inseamna ca nu e potrivit pentru altcineva.

Cele bune!

Reply
bullet September 21, 2011 - 6:52 am

Multumesc la fel!

Reply
Humpf May 9, 2016 - 4:15 pm

Deci Andreea, esti pe un drum bun daca ai treaz acest ‘sistem imunitar’ care ti-a permis sa ai aceste reacții sănătoase

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: