#Da un sendvis!

by Andreea

A crescut numarul oamenilor care cersesc. In Dorobanti, sunt foarte multi. Poate ca o sa spuneti ca vin aici pentru ca aici au cui sa intinda mana. Nu e chiar asa. Acum, ca a inceput scoala, terasele din Dorobanti sunt pline de liceeni care, din cei 10 lei primiti acasa, beau o cafea sau un suc sau o apa pe Radu Beller. E vorba de imagine, la fel cum de imagine e vorba si la cei mai mari ca ei care vin acolo. Asa ca batranii, copiii in haine facute zdrente sau ologii inchipuiti “stau si tot asteapta sa se intample ceva, nanana, nanana, nanana”.

*

Le e foame si de aceea cersesc. Eu asta presupun ca, daca ei cersesc, inseamna ca nu au bani de mancare. Eu, daca as cersi, din cauza asta as face-o. Batranii, fete noi, pe care nu le-am mai vazut, sunt din categoria proaspata a celor care nu au bani de medicamente si fara acele medicamente se imbolnavesc mai rau sau chiar mor. Ei cara mereu dosarul cu retete si analize dupa ei, stau, de obicei, in fata farmaciilor si, pe ei, trebuie sa-i ajuti cu bani. Am vazut cazuri in care, oameni care pot, intra cu ei in farmacie si le cumpara, pe reteta, medicamentul de care au nevoie.

*

Copiii din autobuzele de pe ruta Perla – Aviatorilor ies la cersit ca si cand s-ar duce la birou. Adesea trag o surioara sau un fratior sau pur si simplu un copil mai mic decat ei in urma lor ca sa impresioneze. Copilul mai mic cara, la randul sau, un catelus.  Sta in fund si priveste tamp la lume, murdar la gura si cu hainele rupte, in timp ce “pazitorul” lui da ture de autobuz, recitand Tatal Nostru, sarind versuri, asteptand, in cele din urma, statia urmatoare ca sa coboare, la fel de plictisit cum a urcat. Astora, daca le intinzi o banana, se uita urat la tine. Poate te si refuza. Pe mine m-au refuzat. Am inteles de ce. La birou fiind, ei trebuie sa produca bani, nu banane.

*

Cu toate astea, celor mai multi le e foame. Si sa intinzi cate 1 leu nu e mare lucru fiindca, cu 1 leu, nu te saturi. Asa ca, de luni inainte, in fiecare zi in care ies in oras, o sa fac un sendvis pe care sa-l dau. Doua felii de paine, unt, parizer, cascaval, poate si o leguma si gata. Ca si cand l-as face pentru mine. Daca poti, incepe sa faci si tu asta. Dupa cum arata orasul azi, lucrurile vor deveni mai rele si motivele le stii si tu: scaderea salariilor si a pensiilor, cresterea taxelor, cresterea pretului la alimente. Sunt lucruri reale, care se intampla si care vor lua amploare.

Pe Twitter, hashtag-ul este #amdatunsendvis. Spune daca ai facut asta intr-o zi si da mai departe mesajul acesta.

Multumesc!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: