Dacă reciclezi poți să ajuți un om al străzii să aibă o zi mai bună

by Andreea Vasile

Anul trecut m-am întâlnit la București cu fotojurnalista americană Martha Cooper. Interviul pe care l-am făcut cu ea îl poți citi aici. Deși are 74 de ani, Martha e o tipă cu inima tânără, care își pune tot felul de probleme despre lumea în care trăiește. E unul dintre motivele pentru care acceptă anumite proiecte și zboară prin toată lumea ca să participe la ele și să atragă atenția asupra unor teme care pot îmbunătăți viețile unor oameni.

Așa s-a întâmplat și când a colaborat în Africa de Sud cu artistul urban Mundano cu care a făcut un proiect despre oamenii care trăiesc din reciclat și care, zi de zi, adună cu căruțurile lor ceea ce alții aruncă pentru a revaloriza resturile respective.  Astfel de oameni există și în orașele din România și de oriunde ai veni, cu siguranță i-ai văzut și tu în jurul tău.

https://www.youtube.com/watch?v=IfivRHjevtI

În România, povestea reciclării încă se scrie. Deși au existat tot felul de tentative de responsabilizare a populației în ceea ce privește reciclarea, majoritatea dintre ele au fost un fiasco. Pe unele le-am simțit ca atare pe propria mea piele, căci, deși am încercat să reciclez plastic și carton, treptat mi-am pierdut convingerea că ceea ce arunc în clopotele de reciclare stradale ajunge, la final, unde trebuie și e reutilizat cu scop precis. Asta pentru că, de cele mai multe ori, clopotele stradale ajung să fie dezafectate ori oamenii aruncă în ele ce se nimerește, fără să mai țină cont de destinația inițială pe care acestea le au.

Însă pentru că sunt o fire optimistă consider că tot răul e spre bine. Și de data asta tot prietenul meu e cel care mi-a spus despre punctele de colectare Sigurec, care există în toată țara. Acolo poți duce spre reciclare de la banalele sticle de plastic, până la ulei menajer și aparate electrocasnice care nu mai pot fi nicicum folosite.

Prima dată când am fost la centrul Sigurec din parcarea centrului comercial Băneasa din București, am văzut acolo mulți oameni cu căruțuri pline ochi cu plastic. Așa am aflat că pentru tot ce lasă acolo, primesc bani. Un mod simplu și util de-a face un ban cinstit și de-a ne scăpa pe noi, cei care nu ne punem astfel de probleme, de multe materiale care altfel ar sta aiurea prin oraș.

sigurec baneasa

Așa arată un centru de colectare Sigurec

De atunci, cel puțin o dată pe lună, Adrian pune tot ce reciclăm în mașină și dă o tură până la Sigurec. Acolo așteaptă să vină un om care ar avea nevoie de banii de pe urma reciclării și îi dă lui tot ce-am strâns acasă. Facem astfel o faptă bună într-un mod super simplu. Când am reciclat tot acolo niște componente de calculator care nu mai mergeau, am avut opțiunea de-a primi un voucher de cumpărături la Carrefour sau de-a dona suma rezultată unei cauze sociale pe care Sigurec o susține. Am optat atunci să dăm banii, o sumă super modestă, către Hospice Casa Speranței și îngrijirii paliative pe care o oferă gratuit oamenilor care au boli incurabile, adesea în faze terminale.

Dacă centrele fixe de colectare sunt prea departe de tine și nu ai cum să ajungi la ele, Sigurec oferă soluții de reciclare la domiciliu. Le poți vedea pe toate aici. Poate că, la prima vedere, nu pare o contribuție semnificativă să te dai peste cap pentru atâta lucru, însă, în realitate, împuști doi iepuri deodată: păstrezi mediul mai curat și mai puțin poluat și ajuți un om să trăiască puțin mai bine.

2 comments

You may also like

2 comments

ralucado February 4, 2018 - 5:35 pm

Foarte utile informatiile si un impuls pentru cine ar vrea sa recicleze, dar nu stie de unde sa inceapa.

Reply
Andreea February 5, 2018 - 1:17 pm

ma bucur! 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: