De ce cred în banii puşi deoparte şi-n pensiile private

by Andreea

Am scris de dimineaţă pe Facebook că mă duc să-mi fac pensie privată şi majoritatea m-a acuzat că mă băbesc. Aşa că am decis să vă explic, cu exactitate, de ce cred în banii puşi deoparte şi de ce cred în pensia privată chiar dacă am 25 de ani. Şi o să vă spun toate astea din poziţia uneia care, până de curând, a fugit de aspectele financiare ca de mere acre: nu mă interesau băncile mai departe de faptul că, lunar, îmi scoteam salariul de pe un card şi, cu atât mai mult, nu mă interesa să-mi fac vreun cont în care să pun bani deoparte, pe termen scurt sau foarte lung.

Ţin minte că, pe când bunica trăia, îmi făcuse mie şi veriilor mei, Raluca şi Alexandru, adică nepoţii ei din partea unchiului, carnete la CEC. În fiecare lună, când lua pensia, depunea pentru fiecare din noi o sumă. După ce bunica a murit şi CEC s-a privatizat, nu ştiu ce s-a ales de sumele respective. Dacă întreb, probabil că voi afla şi sunt sigură că acele carnete de depozit, aşa se numeau, încă sunt undeva prin casă.

Pe urmă, când eram prin liceu, părinţii mei şi-au făcut pensie privată, iar mie un cont de economii în care depuneau lunar. Nu m-am atins de contul ăla până azi când am decis să-l transform în cont de pensie privată. Aşa că am sunat-o pe Mioara, consultantul financiar de la ING care se ocupă de familia mea în povestea asta şi am stabilit o întâlnire cu ea pentru azi. Vineri, când am vorbit la telefon şi i-am spus ce vreau să fac, a zis că azi, când ne vedem, o să aibă totul pregătit. Şi aşa a fost.

Astfel, contul de economii pe care-l aveam mi l-am transformat în cont de pensie privată cu beneficii. Practic, lunar plătesc 150 de lei care se adună în cont, care cu dobândă de înmulţesc şi care, pe lângă pensia în sine, conţin două clauze pe care mi le-am adugat dintre care cea mai importantă mi se pare cea prin care beneficiez de operaţii în străinătate pe care ING le plăteşte. Deocamdată am 1200 de lei în această clauză, bani pe care ING îi acoperă chiar dacă n-am început să depun suma de 150 de lei pe lună, însă ea va tot creşte aşa că, de exemplu, dacă pe la 30 de ani sunt însărcinată şi vreau să nasc în străinătate, o să am în jur de 4000 de euro la dispoziţie să fac asta, adică bani acoperiţi de ING pentru suma modică de 20 de lei lunar pe care eu îi achit acum şi care sunt incluşi în suma asta de 150 de lei.

Cred că evenimentele nefericite te lovesc când ţi-e lumea mai dragă şi asta mi s-a întâmplat recent când mi s-a pus un diagnostic şi-n trei zile am avut operaţia care m-a costat 500 de lei. Ideea este că genul ăsta de întâmplări au loc mereu şi, de ce nu, it is better to be safe than sorry. Pe lângă asta, în contractul respectiv am asigurare de viaţă de 15000 de lei şi suma asta va tot creşte. Deci, dacă crăp mâine, pielea mea valorează 15000 de lei, adică 150 de milioane de lei vechi. Nu săriţi, banii se vor duce la părinţii mei. Aşa i-am trecut acum în contract, dar sigur, astea se pot schimba oricând.

Mioara m-a aşteptat cu toate documentele ( de fapt, Mihai, dacă citeşti asta, e doar o hârtie pe care trebuie să o semnezi, de restul se ocupă ei), mi-a explicat toate beneficiile (şi ele sunt mai multe decât vi le-am scris eu aici; de exemplu, o parte din suma aia de 150 de lei se duce în acţiuni din fonduri de investiţii din ţările Uniunii Europene şi astea produc lunar, deci prin dobândă banii se înmulţesc; găselniţa e nouă căci până acum băncile depuneau bani în acţiuni doar pentru fondurile româneşti).

De la anul încep să joc pe bursă. Mioara mi-a explicat câteva lucruri azi pentru că am întrebat-o şi mâine îmi dă lista cu cele mai profitabile bussiness-uri din România, dar şi din afară, în care să bagi bani în acţiuni. Poţi începe cu orice sumă aşa că până mă prind despre ce e vorba şi sub îndrumarea ei o să încep cu puţin. Din 2012, ING o sa dezvolte un serviciu prin care utilizatorii vor putea să investească direct bani în business-urile pe care le doresc printr-un sistem asemănător celui de internet banking (din ce vorbeam azi cu Mioara, mă atrage perspectiva de a-mi lua acţiuni la compania naţională de electricitate cehă că un business ca ăsta nu prea are cum să pice, ever, realistic vorbind).

În concluzie, dacă nu e vreun alt motiv pentru care să vă conving că merită să pui deoparte, aş vrea să-l ţineţi minte măcar pe acela că statul român ia dar nu dă nimic înapoi. Personal, plătesc dări la stat, însă nu am garanţia că banii ăştia se vor întoarce, la pensie, într-un venit suficient cum acum, aşa cum ştiţi, sistemul sanitar, deşi se hrăneşte din bani publici, nu are nimic de oferit, începând, în primul rând, de la materia primă: ace, medicamente, tifon etc.

Cred că paza bună trece primejdia rea şi cred că investiţia pe care oricare dintre noi ar avea-o de făcut e minimă în raport cu beneficiile. Cred în educaţia financiară pe care, până de curând, am ignorat-o şi cred că un minim de responsabilitate din punctul ăsta de vedere e o investiţie de viitor care te poate salva în momentele grele.

0 comment

You may also like

0 comment

Corina November 16, 2010 - 4:41 pm

A, avand in vedere colapsul statului bunastare, mai ales al celui roman (adica finantele publice, mai ales sistemul de pensii, sunt de mult pe rosu), clar nicio sansa sa iei o pensie cat de cat modesta in sistemul public de romania. In general sistemele de tip o generatie sprijina pe alta nu functioneaza nicaieri, si mult mai sigure sunt investitiile private. Si eu mi-am facut de ceva vreme pensie privata (interesanta clauza aia cu operatiile in strainatate, o sa o discut si eu cu agenta mea). De fapt, e gresit spus. Am ales un polita de asigurare 75% bonduri, 25% bursa (asa e si al tau, nu?). Am zis sa fiu precauta. Peste vreo 30 – 35 de ani imi iau banii. Ref la bursa only, din cate stiu nu prea e rentabil sa investesti sume mici… Ma mai documentez. Oricum, rata de economisire in Ro e clar mult prea mica. Ma bucur ca o mai ridicam 😀

Reply
Andreea November 16, 2010 - 4:47 pm

la bursa am zis sa incep cu sume mici pana ma prind de poveste. pe urma, o sa arunc cu miile de euro. ahahahaha

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: