De ce îmi fac în fiecare an un control medical general

by Andreea Vasile

Sănătatea e foarte importantă pentru mine. Pentru cine nu e? Cred că am învățat să prioritizez acest aspect al vieții mele când eram copil și mergeam cu bunica mea la doctor, căci și ea era o femeie care avea grijă multă de sănătatea ei. Mi-a rămas întipărit în sistem faptul că vizita la medic, pentru control, e cea mai la îndemână metodă de prevenție alături de o viață trăită echilibrat, cu mâncare puțină și bună și cât de multă mișcare se poate. Nu am uitat niciodată acest fel de-a trăi!

Așa că anul trecut, în luna noiembrie, când am citit despre campania ”Colorăm România în Roz”, lansată exclusiv în mediul online, pe Facebook și Instagram, de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), m-am bucurat foarte mult. Timp de aproape 2 luni, 1000 de femei s-au putut înscrie online în această campanie pentru a beneficia de o ecografie mamară într-una dintre clinicile partenere ale proiectului, care a avut acoperire națională.

roz.jpg

M-am înscris și eu pentru că mi s-a părut o oportunitate bună și azi, în sfârșit, am fost la control, la clinica Medicover Pipera, acolo unde am fost distribuită. Medicover e o clinică la care nu am fost niciodată, pentru că am abonament lunar la Regina Maria, așa că nu îi cunoșteam dinainte serviciile. M-a primit în cabinetul său dr. Diaconu Marius-Constantin și interacțiunea a fost una foarte plăcută.

Consultația a durat 15 minute timp în care doctorul Diaconu mi-a evaluat cu ajutorul ecografului fiecare sân și axilă și a constatat că amândoi sunt în regulă, fără leziuni nodulare suspecte și fără adenopatii cu caracter patologic. Mi-a recomandat să repet ecografia an de an și când împlinesc 40 de ani să îmi fac și prima mamografie. Ecografia mamară e doar una dintre modalitățile de prevenție ale cancerului mamar, însă nu constituie o metodă de screening pentru depistarea acestuia. Cu toate astea, ecografia mamară poate determina, de exemplu, dacă există noduli și ce caracter au aceștia.

2018-08-22-breast-reconstruction-resized.jpg

Cancerul de sân e cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor din lumea întreagă. În România, una din 6 femei e depistată cu cancer la sân, iar 2 din 3 cazuri sunt diagnosticate prea târziu, în stadii avansate ale bolii. Un cancer de sân depistat în stadiu incipient are 95% șanse de vindecare, de ceea controlul anual e atât de important și îl încurajez din toată inima, alături de controlul ginecologic.

Pentru mai multe informații despre cancerul de sân, ce este el și cum îl prevenim vă recomand articolul de pe blogul rețelei Regina Maria, pe care eu îl citesc în mod constant pentru că are subiecte interesante și utile.

La finalul anului 2018, Ministerul Sănătății a anunțat că cel puţin 30.000 de femei care au între 50 şi 69 de ani vor putea beneficia în trimestrul doi al anului 2019 de programul de screening pentru cancerul de sân. În cadrul programului, femeile ar putea beneficia de consultaţie, ecografie mamară, mamografie sau biopsie. Proiectul face parte din programul de sănătate pentru 2014-2020. Eu sper din inimă ca programul să înceapă pe bune și să nu fie, din nou, unul dintre multele planuri naționale, care ajung să rămână visuri frumoase pe-o hârtie.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: