De ce mă întorc în Brașov atât de des?

by Andreea Vasile

Weekend-ul acesta am fost din nou la Brașov, un oraș pe care l-am văzut de nenumărate ori în ultimii doi ani, pentru că am ales să petrec acolo mai multe sfârșituri de săptămână. E un oraș care îmi place din mai multe motive:

  • e aproape de București
  • e curat, frumos și familiar
  • încă descopăr lucruri noi despre el.

Iar noutatea din acest weekend a însemnat o serie de evenimente culturale, care au avut loc simultan și la care mă bucur că am luat parte. Cu ocazia asta am observat că tot mai multe orașe din România încep să se preocupe de acest aspect, adică vor să creeze evenimente proprii lor, care, în timp, să crească și pentru care oamenii să se ducă în mod special într-un loc sau altul. Așa cum s-a întâmplat cu TIFF la Cluj sau cu FITS la Sibiu, despre care toată lumea știe și alte orașe vor să le calce pe urmă celor două și bine fac. Turismul cultural e, de la an la an, tot mai popular.

În ochii tăi fermecători

”În ochii tăi fermecători”, spectacolul jucat de Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ

Vineri, pe 10 noiembrie, a început la Brașov Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană, cu spectacole ale trupelor de teatru din România și din lume, care vor avea loc zi de zi la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, până duminică, pe 19 noiembrie. De ce este acest festival important? Pentru că el se află la prima sa ediție internațională și pentru că autoritățile din Brașov vor să-l transforme într-un eveniment anual, tot mai vizibil. Anul acesta tema festivalului este CĂLĂTORIA pentru că se joacă spectacole din mai multe țări, iar evenimentul este susținut de autoritățile locale, care l-au sprijinit financiar.

Eu am fost sâmbătă la spectacolul În ochii tăi fermecători (dramatizare după Gib Mihăescu), jucat de trupa Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău și am rămas impresionată de numărul mare de actori care au venit la Brașov pentru această reprezentație, peste 20. Sala a fost plină, semn că oamenii sunt dornici să meargă la teatru și să vadă spectacole diverse. Iar faptul că un astfel de eveniment a fost scos din nou la lumină nu poate decât să mă bucure. Spun că a fost scos la lumină pentru că s-a mai încercat o astfel de ediție înainte de 1989, dar de atunci nu s-a mai făcut nimic în acest sens.

Cu o nouă conducere a teatrului din Brașov însă, lucrurile par să prindă din nou energie și nu pot decât să îi doresc festivalului viață lungă. Săptămâna aceasta sunt multe spectacole frumoase, inclusiv Tableau d’une exécution, jucat de trupa de teatru Celestine din Lyon, Franța, considerată printre cele mai bune din Europa. Cumpără și tu bilet la evenimentele rămase în program.

Orașul Stalin pe înțelesul tuturor

Timp de zece ani, Brașovul s-a numit Stalin. Expoziția de la Muzeul Județean din Brașov spune povestea acelor vremuri.

ORAȘUL STALIN PE ÎNȚELESUL TUTUROR

Între 1950 și 1960, orașul Brașov s-a numit Stalin. Pentru Brașov a fost un ”noroc” că Stalin a fost numele locului numai 10 ani pentru că un oraș din Albania, Kuçova, de exemplu, a purtat același nume timp de 40 de ani, până la căderea comunismului la începutul anilor 1990. Nu mai trebuie explicat de ce orașul s-a numit Stalin, căci era un omagiu adus prieteniei româno-rusești. Povestea acelor vremuri o putem afla acum din expoziția ”Orașul Stalin pe înțelesul tuturor” deschisă la Muzeul Județean din Brașov.

Mi-a plăcut expoziția pentru că a fost interactivă și ușor de înțeles. În plus, prin intermediul ei, oricine poate vedea povești ale oamenilor care au trăit în Brașovul acelor timpuri, căci expoziția are și poze, și video. Și o miză declarată pe care am găsit-o foarte utilă: să fie și pe înțelesul copiilor.

Neliniștea unei mulțimi

Neliniștea unei mulțimi, sculptură de Aurel Vlad

MONUMENTE ÎN MIȘCARE – MEMORIA REZISTENȚEI

În fața Muzeului Județean de Istorie din Brașov, oricine trece pe acolo poate să vadă lucrarea sculptorului Aurel Vlad, ”Neliniștea unei mulțimi”, care aduce aminte de Revolta Anticomunistă din Brașov (1987). Lucrarea face parte din proiectul ”Momente în mișcare – Memoria rezistenței”.

Se deschide astfel problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Făgăraș, Oradea. Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Nu știu cât vor mai putea fi văzute lucrările fiindcă în proiectul original scrie că perioada de desfășurare e iulie – octombrie 2017, iar eu l-am văzut acum, în noiembrie. Dacă ajungeți însă p-acolo, să știți la ce vă uitați.

CONCLUZII

În numai două zile de weekend am făcut o mulțime de lucruri interesante. E pentru prima dată când simt că am mers la Brașov nu doar pentru relaxare, ci ca să învăț și lucruri noi. Poate că, ușor-ușor, acest oraș n-o să mai fie numai despre schi și sporturi de iarnă sau târguri de Crăciun ori trasee de urcat pe munte și de mers cu bicicleta (ceea ce mi se pare grozav, nu mă înțelegeți greșit), ci și despre o altă formă de sport și mișcare, aceea pentru minte și suflet. Așa cum călătorim prin țară pentru festivalurile mari și consacrate care au loc vara, așa poate vom începe să mergem în weekend în orașele de pe lângă casa noastră ca să vedem ce e interesant din punct de vedere cultural și acolo. Perspectivele noi sunt mereu binevenite!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: