De ce să vezi ”Alcool”, spectacolul regizat de Mihai Măniuțiu pe versurile lui Ion Mureșan și muzica Adei Milea

by Andreea Vasile

Ascult muzica Adei Milea de când eram în liceu, adică de cel puțin 15 ani. E un artist care-ți place sau nu-ți place. Nu prea e cale de mijloc. E nevoie să fii pe o aceeași lungime cu felul ei de-a înțelege lumea ca să poți rezona cu ceea ce face. Cu umor, cu ironie, cu multă sensibilitate. Când îți vine să plângi, râzi mai tare, cam asta e ceea ce am învățat ascultând melodiile Adei Milea. De ce? Cu toate că, la prima vedere, nu îți dai seama datorită veseliei care emană din jocurile ei de cuvinte, lumea în ochii Adei Milea e, de fapt, un loc trist. Cum poți depăși această tristețe? Păi, simplu. N-o depășești. O îmbrățișezi, o accepți, râzi de ea când poți.

Am văzut ieri la teatrul Nottara din București spectacolul ”Alcool”. Adică versurile poetului Ion Mureșan, care-a scos cartea de poezii cu același nume în anul 2010 (după 17 ani de la ultimul său volum), a devenit un musical regizat de Mihai Măniuțiu pe muzica Adei Milea. A fost primul spectacol de teatru pe care l-am văzut anul ăsta așa că pot să mă bucur de un început foarte bun și să sper că voi continua în același ritm.

alcool-3-adi-bulboaca

În catedrala alcoolicilor toată lumea e binevenită.

Vava Ștefănescu este foarte expresivă.

Coregrafă a spectacolului, Vava Ștefănescu e și actriță în el. De fapt, e, într-un fel, personajul principal, simbolul prin excelență al beției, un om pierdut, descompus, care se mișcă încolo și încoace, fără să pară că este vreun moment conștient de sine. E ca o marionetă. Însă jocul ei e credibil, te impresionează. Eu am avut de câteva ori sentimentul că vreau s-o iau în brațe și s-o pup pe frunte că prea mi se părea că se chinuie. Așa cum se chinuie un om care e gol pe dinăuntru și pentru care nimic nu mai contează.

Ada Milea și Bobo Burlăcianu cântă live.

Pe cei doi îi știu deja din spectacolele în care i-am văzut cântând. Sunt foarte amuzanți împreună, așa că râzi doar văzându-i. Dacă știi deja munca lor, știi la ce să te aștepți. Așa a fost și aseară când, într-un fel, părea că sunt la un alt concert de-al lor și-mi venea să cânt împreună cu ei. Spectacolul e cu trupă de muzicieni în toată regula.

”Vai săracii, vai săracii alcoolici,

cum nu le spune lor nimeni o vorbă bună!
Dar mai ales, mai ales dimineaţa când merg clătinându-se pe lângă
ziduri
şi uneori cad în genunchi şi-s ca nişte litere
scrise de un şcolar stângaci.

Numai Dumnezeu, în marea Lui bunătate, apropie de ei o
cârciumă,
căci pentru El e uşor, ca pentru un copil
ce împinge cu degetul o cutie cu chibrituri. Şi
numai ce ajung la capătul străzii şi de după colţ,
de unde înainte nimic nu era, zup, ca un iepure
le sare cârciuma în faţă şi se opreşte pe loc.
Atunci o lumină feciorelnică le sclipeşte în ochi
şi transpiră cumplit de atâta fericire.”

Decorurile sunt minunate.

Scenografia semnată de Adrian Damian mi-a adus aminte cumva de filmul Mad Max. La prima vedere un amalgam de tot felul de obiecte fără nicio legătură, scenografia ne introduce, de fapt, în universul bețivilor, unde nimic nu se leagă și n-are sens. Lumea lor e ca un parc de distracții, un loc al obiectelor concrete și faptelor distorsionate, în care prezentul se amestecă cu bucăți de imaginație și amintiri din copilărie.

adi bulboaca.jpg

Alcoolicii sunt mereu în semi întuneric. Nici aici, nici acolo. Nici treji, nici dormind. Viața lor e mereu ÎNTRE.

Foto: Adi Bulboacă

Teatrul Nottara arată foarte bine.

După renovare, spectacolele de la Nottara-ul de pe Magheru au fost mutate, aproape un an de zile, din cauza legii care a mai interzis business-urilor cu public să se mai desfășoare în clădirile cu rism seismic. Se-ntâmpla în 2015, după tragedia de la Colectiv. Între timp, teatrul și-a reluat spectacolele în locația bine știută, în care e de peste 55 de ani. Nu știu nimic despre cadrul legal de funcționare, dar bănuiesc că e în regulă devreme ce se întâmplă lucruri acolo. Locul arată foarte bine din toate punctele de vedere: sală primitoare, acustică bună, decoruri de calitate. Îmi place mai mult decât Sala Mare de la TNB.

ALCOOL

pe versurile lui Ion Mureșan

Regia: Mihai Măniuțiu

Scenografia: Adrian Damian

Coregrafia: Vava Stefanescu

Muzica originală: Ada Milea

Light-design: Cristi Șimon

Cu: Ada Milea, Vava Ștefănescu, Ada Navrot, Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Gabriel Răuţă, Alexandru Jitea, Bobo Burlăcianu, Alex Neagu, Vladimir Ivanov.

Durata spectacolului: 60 minute.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: