Decat multumesc, mai bine mu**

by Andreea

Am o teorie conform careia, in Romania, abia dupa ce mori si reinvii de cateva ori pe altarul slujbei pe care o ai, vei primi [poate] o palma pe spate sau un ‘multumesc’ [eheee, vise] pentru munca pe care o depui. Nu stiu cum se face ca aici [poate si in alte parti, astept confirmari sau infirmari], angajatorul isi confera rol de Mesia – adica fara el n-ai supravietui, ca daca nu-ti dadea el slujba, praful se-alegea de tine, therefore cacat, cacat, mult cacat esti obligat sa inghiti si daca tu te-ai saturat, nu-i bai, altul sigur sta la coada si se linge pe bot de pofta. In acest vesel context, sa va povestesc de domnul de la salubritate care, cu spor si voie-buna, a inlaturat toata dimineata, cu lopata, zapada din dreptul masinilor parcate ca sa le faca loc si care a carat zapada pe marginea totuarului, ca sa nu incurce circulatia ori alte masini, si tot ce-a primit a fost: “Pe vremea lui Ceasca …”. Dar cum s-a ajuns la asta, in randurile urmatoare.

Omul nostru a inceput munca de la stanga la dreapta. In poza se vede ca tot spre dreapta inainta si pana la capatul strazii care se intersecteaza cu Calea Floreasca mai erau aproximativ 200 de metri. Avand in vedere ca domnul executa patrate perfecte cu lopata astfel incat zapada sectionata cu precizie chirurgicala sa-i incapa perfect pe suprafata lopetii, treaba urma sa mai dureze ceva. Insa lui nu-i pasa si asa mult mi-a placut sarguinta cu care lucra ca-n urmatoarea ora am venit in bucatarie la interval de cate 10 minute, chipurile, cu pretext ca imi mai fac un ceai [acum drumul camera – baie e mai des decat cel dintre camera si bucatarie pe care-l faceam mai devreme], ca sa-l vad de fapt pe om cum lucreaza, sa-i tin un fel de companie telepatica. Lucrurile mergeau bine si amandoi ne simteam bine pana cand…

… a venit vecinul din blocul de vizavi, apartamentul de la parter, il si vedeti, ca sta pe trotuar in fata lui. Vecinul asta de cartier isi tine masina fix in fata geamului, adica in poza de mai sus, masina lui e cu doua masini mai in spate decat cea care se vede. Vecinul asta isi iubeste masina mai mult decat propria viata, decat nevasta, decat orice. E o Dacie Logan rosie ca focul pe care o urmareste mereu din sufragerie: cand ploua, cand ninge, cand aude voci pe strada si crede ca cineva i-o va fura, cand cineva parcheaza in fata sau in spatele masinii sale. Cel mai rau este atunci cand ii este luat locul de parcare desi, propriu-zis, nimeni nu stie ca locul e al lui, iar el n-are nicio dovada ca e al lui, insa crede ca prin faptul ca-si tine masina acolo dintotdeauna, locul se va fi impregnat cu un soi de energie Daciasca ce indeparteaza orice automobil care atenteaza la locul ala.

In fata masinii vecinului nu era pic de zapada. Omul de la salubritate trecuse deja pe acolo. Cu toate astea, vecinul, care e cautator de nod in papura, banuiala mea este ca uraste viata, pur si simplu, a inceput sa se rasteasca la domnul in verde ca a pus zapada pe trotuar. Acesta i-a spus ca nu incurca pe nimeni zapada si ca nu avea unde in alta parte s-o duca si ca a incercat sa faca in asa fel incat sa nu incurce pe nimeni. Vecinul a mai gasit cateva motive pentru care zapada nu sta bine acolo unde este in vreme ce domnul de la salubritate se scarpina, cu tot cu caciula, in moalele capului, neintelegand care e problema. De pe geam, nici eu nu intelegeam, dar stiam care-i hramul pricinuitorului de vorbe rele.

In cele din urma vecinul, care are o servieta old-school, cojoc si caciula a la Raposat, se-ntoarce spre domnul meu si-i spune: “Pe vremea lui Ceausescu, ai fi patit-o, ai fi patit ceva rau ca faci treaba de mantuiala“.

0 comment

You may also like

0 comment

Monica January 28, 2010 - 7:49 pm

Mereu am crezut- din tot sulfetul- ca nu exista oameni rai…dar dand nas in nas cu absolut tot ce ma inconjoara am ajuns la concluzia ca, de fapt uni oameni sunt pur si simplu rai! Adica omul curata zapada, de pe strada si coate-goale vine si nu numai ca nu spune un “multumesc” dar il mai ia la 11 metri!!!! tot optimismul si viziunea mea pozitiva asupra vietii si oamenior se cam duc usor la vale in fata unor asemenea cazuri…. mai ales din cauza ca nu ai ce sa le faci. In locul omului ala, eu as fi luat TOATA zapada curatata si as fi depus-o in jurul masinii desteptului cu gura mare! ca sa eliberez trotuarul!
Jenant!

Reply
diaan January 28, 2010 - 8:02 pm

andreea, da. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: