Despre altoire

by Andreea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=f5cXowXYEio&feature=player_embedded]

Traian Basescu a lovit un copil. Asta se vede in imagini, insa discutia despre veridicitatea materialului nu este inca lamurita. Unii spun ca video-ul este pe bune, altii sustin ca este vorba de un trucaj. Pana se lamureste acest lucru, am o observatie de facut. Nu ma pronunt in privinta autenticitatii materialului  pentru ca mi se pare grav sa acuzi un om, fie el si Traian Basescu care nu-mi este deloc simpatic, de un asemenea gest fara sa fii sigur ca l-a si facut.

Ceea ce ma inspaimanta sunt reactiile unora dintre oameni la aceste imagini, indiferent ca sunt pro sau impotriva lui Basescu. “A facut el [n.r.copilul] ceva” sau “Nici copilul nu pare usa de biserica” sunt genul de justificari care transforma un astfel de gest, indiferent de persoana care a aplicat lovitura, in ceva firesc, intr-o reactie meritata. Sa fii de acord cu faptul ca cineva, oricine si, cu atat mai mult un presedinte, ar putea avea justificarea necesara ca sa dea in cineva si, mai ales, intr-un copil pentru ca pustiul o merita este fix genul de gandire pe care multi parinti romani o au. Este o atitudine pe care o vad des in jurul meu si pe care altii o gasesc in regula pentru ca, nu-i asa, altoirea nu este bataie, este atentionare, “cand nu mai merge cu vorba buna, merge si-o palma”.

Sigur ca, daca filmarea se dovedeste autentica, este cu atat mai revoltator ca un presedinte de stat sa faca acest gest. Imi este teama insa ca acest gest s-ar putea sa fie totusi aprobat de unii tocmai in economia argumentului pe care l-am dat mai sus si anume ca “bataia este cateodata rupta din rai”. Drept urmare, poate ca acest gest, daca adevarat, il va descalifica pe Traian Basescu in fata multora, dar nu-l va descalifica neaparat in fata tuturor celor care aveau de gand sa-l voteze si care, vazand filmuletul, vor incuviinta ca Traian Basescu n-a facut decat sa-l puna la punct pe “derbedeul ala mic care radea de suferinta unei femei”.

Si inca ceva. Declaratia lui Traian Basescu, dupa vizionarea imaginilor, ma face sa cred ca, la randu-i, e in tagma celor care justifica asemenea comportamente: “Vă asigur că o să mă uit şi o să vă dau o explicaţie publică. Nu îmi aduc aminte de incident. Sunt destui care mă înjură pe unde mă duc. Probabil că mai eram cu cineva, nu eram singur. Nu ştiu dacă acel copil nu a vorbit urât femeii. Vedem despre ce este vorba. Voi da o explicaţie mâine (…)Nu îmi amintesc de acest incident. Vă asigur că o să mă uit la imagini. Nu-mi dau seama ce a făcut copilul, ce spunea copilul, a înjurat, a spus ceva, a făcut ceva“.

Pentru ca, in cazul in care copilul a facut ceva, copilul merita palma? Sau cum?

Si Oana Dobre a scris despre asta.

Simona Tache e-n asentimentul meu.

Vlad Petreanu comenteaza la fel.

0 comment

You may also like

0 comment

ion November 27, 2009 - 12:57 pm

se pune ca ala mic radea dupa “pumn”?

pana ieri eram in sfarsit convins sa-l votez pe geoana. dupa ce i-am vazut pe patriciu si pe vantu iesind cu atacuri impotriva lui traian ma gandesc ca poate…

oricum, politica noastra parca ar fi un reality-show de prost gust.

Reply
Andreea November 27, 2009 - 1:01 pm

Ion, n-a zis nimeni ca a fost pumn. I-a tras o zvantata, cum se spune. Simplul fapt ca l-a atins, daca a facut-o, e suficienta. Nu trebuia sa-i dea borsul pe nas ca sa atraga atentia. Repet, declaratia lui Basescu nu ma convinge ca e inocent. Un om nevinovat se revolta in fata unor acuzatii de genul asta. Asta e prima reactie cand esti nevinovat. Declaratia lui nu face decat sa spuna ca “ceva-ceva” poate e adevarat.

Reply
ov1d1u November 27, 2009 - 1:55 pm

Sigur se vor autosesiza institutiile statului.
Îl bate D-zeu pentru asta, daca nu il vom bate noi cu un vot impotriva 😐
bafta

Reply
Andreea November 27, 2009 - 1:58 pm

Cine se va autosesiza? Tare sunt curioasa.

Reply
clara November 27, 2009 - 3:38 pm

parca l-ar fi impins de fapt

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: