Despre ciuma si ziua mea de nastere

by Andreea

Biserica Palladio de pe insula Giudecca

O sa fie nu-stiu-ce eveniment cand ajungem la Venetia. Ceva cu ciuma, mi-a zis mama, succint, inainte sa plecam, fara sa stie prea multe detalii. La 12 noaptea vor fi artificii si lumea va petrece in barci.

N-am dat atentie si pana n-am ajuns in Venetia nu m-a interesat sa aflu ce si cum.

-What’s going on today?, l-am intrebat pe indianul de la receptia lui Ca’Malipiero, unde am locuit, despre care tata sustine si acum ca, de fapt, e pakistanez. Oh, nothing, just a festival. Am insistat. So nothing special going on? No, no, just people in boats partying. De ar fi jurat pe zeitatile hindu si nu l-as fi crezut asa ca am verificat si-n cele din urma am aflat ca, de ziua mea, venetienii sarbatoreau momentul in care, in 1576, a fost declarat, oficial, finalul epidemiei de ciuma care cuprinsese Europa in secolul al XVI-lea.

Asa ca, dupa-amiaza, ne-am urcat si noi in vaporetto no.1 la Piazalle Roma si am decis sa mergem pana la capatul liniei, in Piata San Marco, unde Canal Grande se deschide in frumoasa laguna a Marii Adriatice si unde toate vasele se aduna sa petreaca. Obiceiul spune ca, in ziua de 17 iulie, localnicii urca pe toate ambarcatiunile disponibile, decorate cu lampioane de hartie si verdeata, pentru a participa la petrecerea cu rata fripta si pepene verde, urmata de un spectacol de artificii la miezul noptii. Evenimentul are loc langa Biserica Palladio de pe insula Giudecca din mijlocul Venetiei.

Pentru cei care merg pe jos, se intinde pontonul din imagine, adica de la Zattere peste canalul Giudecca. Pontonul exista doar doua zile pe an, pe 17 si 18 iulie si sa traversezi Canal Grande pe el este cel putin impresionant. Biserica Palladio a inceput sa fie construita cu ocazia sfarsitului de epidemie cand dogele venetian de la acea vreme a decis asta pentru protejarea Venetiei si in numele celor care fusesera rapusi de epidemie, cam 50.000 de oameni, 60% din populatia de la acea vreme (nu departe de ce este azi, ca Venetia are, oficial, 66.000 de locuitori, majoritatea pensionari).

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=JMxEHJOYv2g&feature=youtube_gdata]

Lumea, petrecand, in laguna Marii Adriatice

0 comment

You may also like

0 comment

Morko July 21, 2010 - 9:58 pm

gotta love the title! 😀

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: