Despre dezastre naturale si donatii

by Andreea

La citeva zile de la cutremurul din Haiti, a avut loc decernarea premiilor “Globurile de Aur”, ocazie cu care actorii si actritele care au venit pe scena sa prezinte vreun cistigator sau sa ridice vreun premiu au facut apel catre telespectatori sa faca donatii pentru Haiti. Cind se implinea o saptamina de la dezastru, George Clooney a fost gazda evenimentului “Speranta pentru Haiti”, un teledon organizat de retelele de televiziune NBC, ABC, Fox si CNN la care au participat vedete ca Brad Pitt, Clint Eastwood, Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman si multi altii. De ce se implica vedetele in asemenea actiuni? Raspunsul este unul simplu: atrag atentia.

Pentru George Clooney, de exemplu, teledonul “Speranta pentru Haiti” nu a fost primul eveniment de acest gen la care a participat, el fiind un obisnuit al actiunilor de acest fel. Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene, actorul a fost gazda spectacolului “America: Un tribut catre eroi” unde s-au strins mai mult de 100 de milione de dolari pentru diferite organizatii caritabile. In 2004, Clooney a fost, din nou, gazda unui teledon pus la cale dupa tsunamiul care a lovit Asia de Sud. Acelasi lucru s-a intimplat si dupa ce uraganul Katrina a devastat orasul New Orleans. Cu toate acestea, sint voci care spun ca donatiile in bani nu ajung mereu la cazurile pentru care oamenii contribuie si ca, adesea, folosirea vedetelor se face de ochii publicului pentru a masca, de fapt, diverse inselatorii.

Nu dati bani pentru Haiti

Jurnalistul Felix Salmon care lucreaza pentru agentia de presa Reuters a scris un articol in care explica de ce oamenii trebuie sa fie atenti catre ce organizatii fac donatii si da exemplu organizatia Yele condusa de cintaretul Wyclef Jean. “In 12 ani de existenta, organizatia Yele a completat doar o singura data vreo fisa de taxe si e cunoscuta ca avind prostul obicei de-a cheltui zeci de mii de dolari, sume donate, pentru mentinerea studioului de inregistrari a lui Wyclef Jean si pentru diverse companii pe care acesta le mai detine. Mai mult, din orice teledon pe care il organizeaza, Yele retine 20% din sumele adunate, deci banii nu se duc integral catre cazurile respective”, scrie jurnalistul. Felix Salmon mai da exemplul organizatiei “Medici Fara Frontiere” despre care spune ca, pina in acest moment, a strins suficienti bani cit sa-si poata sustine misiunea din Haiti inca cel putin cinci ani. Astfel ca el recomanda: “Donati bani pentru Medici Fara Frontiere, insa asigurati-va ca donatia dvs. nu este restrictionata sa mearga exclusiv spre Haiti. Banii dvs. ii pot ajuta pe oamenii din orice colt al lumii care traiesc in conditii asemanatoare celor din Haiti, dar despre care, la nivel mediatic, nu s-a vorbit atit de mult”. Despre Crucea Rosie, Salmon face urmatoarea observatie: “Acum cinci ani, cind a avut loc dezastrul din Asia, Crucea Rosie a cheltuit numai 83% din bugetul de 3.21 de miliarde de dolari pe care-l avea alocat pentru tsunami, ceea ce inseamna ca, pina in prezent, a mai ramas peste jumatate de miliard de cheltuit care, din nefericire, nu poate fi mobilizat pentru Haiti pentru ca donatiile de la vremea respectiva au fost catalogate ca fiind pentru Asia si doar pentru Asia”.

Banii cash, cea mai buna forma de a dona

Mellisa Gray a scris pentru CNN un articol cu marturiile mai multor reprezentanti ai organizatiilor internationale de intr-ajutorare referitoare la donatiile pe care oamenii e bine sa le faca in asemenea situatii. Saundra Schimmelpfennig, fost expert in situatii de criza la Crucea Rosie, reafirma ca banii sint cea mai buna contributie: “Sa trimiti donatii in obiecte peste ocean este o idée atractiva pentru ca te face sa simti ca tocmai ai facut ceva bun. Adesea, donatiile necorespunzatoare pot face mai mult rau decit bine, iar transportul unor ajutoare peste ocean costa mai mult decit daca le-am cumpara din zonele vecine celor calamitate”. Astfel, Schimmelpfennig da exemplu tsunamiul din Asia cind oamenii au trimis paltoane, caciuli si manusi intr-o zona in care temperaturile nu scad aproape niciodata sub 20 de grade. Mai mult, voluntarii pierd timp important selectind dintre tonele de ajutoare din care, adesea, arunca mai mult de jumatate. “Materialele care sint disponibile la nivel local, fie in Haiti, fie in Republica Dominicana, sint procurate de acolo pentru ca este mai ieftin decit sa le transporti din Europa”, spune si Matt Wingate, consultant pentru organizatia “Salvati Copiii” din Londra. Florian Westphal de la Comisia Internationala a Crucii Rosii completeaza: “Ceea ce organizatiile isi doresc in astfel de situatii este sa raspunda adevaratelor nevoi ale celor aflati in situatii critice. Asta trebuie sa fie prioritatea si, in mod evident, banii iti ofera mai multa flexibilitate pentru a le da oamenilor exact produsele de care au nevoie”.

Atentie la inselatorii

Site-ul scambusters.org, specializat in detectarea initiativelor mincinoase, avertizeaza cu privire la site-urile care apar ca ciupercile dupa ploaie in urma dezastrelor de tip Haiti. Conform FBI, dupa 11 septembrie si dupa uraganul Katrina au fost multi care au profitat de sensibilitatea oamenilor si care au pus la cale site-uri false pentru donatii. Unii merg atit de departe incit vorbesc in numele diferitilor artisti pentru a stringe sume importante. “E greu de crezut ca cineva ar vrea sa profite de pe urma unor drame ca cea din Haiti”, spune Dale Dixon, presedinte al Better Business Bureau, organizatie care se ocupa cu monitorizarea afacerilor.

Starurile doneaza

Oricum ar sta lucrurile, vedetele internationale doneaza, de fiecare data dupa asemenea evenimente neplacute, sume importante organizatiilor de caritate. Si doneaza cu atit mai mult cu cit stirile despre artisti se concentreaza, in general, pe actiunile negative din viata lor. Cine s-a mai drogat, cine a mai ajuns acasa beat dupa vreo petrecere, cine a mai divortat. Astfel, dezastrele de acest gen sint prilejuri perfecte pentru ca vedetele care n-au o imagine publica fericita sa-si spele pacatele. Dar nu numai ele fac asta pentru ca, indiferent despre cine ar fi vorba, atita vreme cit se afla sub lumina reflectoarelor, e bine sa doneze pentru ca altfel va da nas in nas cu oprobiul public si cu intrebarea “de ce n-a donat?”. Speculatiile de genul acesta au functionat in jurul fondatorului Microsoft, Bill Gates, despre a carui contributie nu se facuse nicio referire in presa. |n cele din urma, s-a aflat ca Fundatia Microsoft a donat peste 1 milion de dolari pentru Haiti. Astfel, printre cei mai generosi donatori pina la aceasta ora se numara Madonna cu 250.000 de dolari catre “Partners in Health”, Brad Pitt si Angelina Jolie cu 1 milion de dolari catre “Doctori fara Frontiere”, modelul Gisele Bundchen cu 1.5 milioane de dolari catre “Crucea Rosie”, Sandra Bullock cu 1 milion de dolari pentru “Doctori fara Frontiere”, sportivul Lance Armstrong cu 250.000 de dolari prin intermediul organizatiei sale “Live Strong”. Tiger Woods a donat 3 milioane de dolari catre controversata organizatie Yele a lui Wyclef Jean, in vreme ce George Clooney a dat 1 milion de dolari catre “Partners in Health”. Alti donatori importanti au fost Oprah Winfrey, Alyssa Milano si Lady GaGa, cea din urma nespecificind ce suma a donat.

[articol scris pentru si publicat in revista VIP, 1 februarie 2010]

0 comment

You may also like

0 comment

clara February 1, 2010 - 9:07 am

si cand eu spuneam asta vara ca madonna o arde aiurea cu cauzele ei civice ca sa obtina publicitate, ati sarit toti ca arsi – ca domne, de ce o suspectezi pe femeie ca ar avea interese? vai clara, esti tare cinica tz tz tz. evident ca artistii fac chestii de genul asta fix pentru publicitate pozitiva

Reply
Andreea February 1, 2010 - 12:08 pm

da si nu. fac asta pentru ca au capital de imagine. capitalul de imagine atrage atentia, deci si altii se vor implica. nu in ultimul rand, oamenii astia doneaza sume uriase pentru ca au banii s-o faca. si, din punctul meu de vedere, o fac pentru ca vor, nu pentru ca le este teama de oprobiul public. deci, eu n-as fi de acord cu tine, in continuare 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: