Din dragoste cu cele mai bune intenţii

by Andreea Vasile

“Din dragoste cu cele mai bune intenţii” a intrat de ieri în cinematografe. La invitaţia Inei, am fost să vedem premiera de la Studio. La finalul filmului m-am gândit: “Mie nu mi-a plăcut!”. Apoi am stat să mă gândesc de ce nu…

*

Bogdan Dumitrache e Alex şi Alex e, de fapt, Adrian Sitaru, regizorul filmului. Este un film autobiografic, cum a spus Sitaru după proiecţie, despre frica pe care o avem când unul dintre părinţi (sau oameni dragi) se îmbolnăveşte şi ajunge în spital. Este despre filmele pe care le construim şi pe care le rulăm în mintea noastră despre cum totul NU va fi bine. Aici e şi explicaţia lui “de ce nu mi-a plăcut”: pentru că eu nu sunt construită pe “NU va fi bine”. Atât eu, cât şi oameni apropiaţi mie am trecut prin spitale cu diverse afecţiuni (menţionez asta că am senzaţia că postul ăsta are sens doar dacă scot la înaintare artileria de tipul “şi eu am trecut prin asta, deci ştiu despre ce vorbesc”), dar stările rele, chiar dacă au existat, n-au fost niciodată exteriorizate (eu n-am făcut-o, nici alţii n-au făcut-o în raport cu situaţiile mele). Dacă s-ar întâmpla ca eu să fiu într-o situaţie naşpa şi altul mi-ar mârâi la pat că ar trebui să fac ALTFEL lucrurile, cred că i-aş spune “pas”. Se-nţelege că într-o situaţie similară cu alţii, nici eu nu m-aş prezenta cu frustrările de mai bine la patul celui bolnav.

*

Filmul e bun, jocul e bun, ideea e cea care nu mi-a plăcut, deşi înţeleg foarte bine stările exprimate acolo, doar că nu rezonez cu ele sau cu felul de a reacţiona în situaţii similare. Se pare că majoritatea celor cu care am vorbit ieri, după film, se regăsesc în scenariul respectiv.

*

Azi mi-am luat revista VIVA! unde am dat peste un interviu cu Bogdan Dumitrache şi mi-au plăcut foarte mult nişte răspunsuri pe care le-a dat: “Ăsta e un obicei la noi. Şi mama şi mulţi oameni din jurul meu îl au. Din nesiguranţă de sine, un lucru pe care un întreg grup îl face este mai uşor de acceptat ca soluţie decât dacă ar fi doar ideea unuia.” “O bună intenţie se manifestă prin a-l lăsa pe celălalt să facă ce vrea să facă. Pentru că binele lui nu-i binele tău. Dar şi în filmul despre care vorbim şi în viaţa reală, aceste lucruri nu se văd şi eu vreau să fac ce cred eu că e mai bine, din dragoste spun asta. Numai că, aşa cum văd eu lucrurile, uneori, nu are legătură cu realitatea celuilalt.” (interviu de Cristina Stănciulescu)

*

“Din dragoste cu cele mai bune intenţii” a câştigat 2 premii la Festivalul de la Locarno, pentru cea mai bună regie şi pentru cel mai bun actor într-un rol principal (Bogdan Dumitrache).

Filmul e distribuit în România de Parada Film şi vă recomand să îl vedeţi.

*

Natasha Raab (mama lui Alex) şi Marian Râlea (tatăl lui Alex) sunt deopotrivă minunaţi. Pe Marian Râlea îl iubesc de când era Magician, pe urmă pentru că l-am întâlnit personal, dar, înainte de toate, pentru că seamănă cu tata şi la chip (deşi n-are cearcăne aşa proeminente :)), dar mai ales la spirit (blând şi plin de umor).

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: