Dinţi

by Andreea Vasile

Timp de 26 de ani m-am spălat greşit pe dinţi.

*

Azi am fost la dentist să îmi verific un dinte plombat. Bine că m-am dus pentru că medicul a găsit că am gingivită şi din pricina unei plombe puse peste un dinte al cărui canal n-a fost bine curăţat, am făcut un chist şi săptămâna viitoare trebuie să mă operez: gingie tăiată, curăţat zona, închis operaţia, albit dintele problematic.

Ca să fie totul bine, azi am făcut detartraj şi până în operaţie trebuie să iau, timp de 7 zile, antiinflamatoare – Augmentin, Metroridozol şi Ketonal forte – toate pentru gingivită (gingii inflamate) care, în esenţă, este o infecţie bacteriană a ţesutului şi osului care se poate extinde (ceea ce la mine, din cauza plombei peste dintele care n-a fost bine tratat, s-a întâmplat).

*

Însă cel mai interesant mi s-a părut că după detartraj mi s-a predat un curs de periaj corect al dinţilor. Şi ce vă pot spune e că, până acum, e clar că nu i-am periat corect!

– Ştii că îţi perii corect dinţii dacă la sfârşitul celor 2 minute ai oglinda plină cu apă, mi-a spus asistenta domnului doctor.

Când îţi perii dinţii de sus, trebuie ca peria să aibă mişcări de sus în jos, adică mizeria dintre dinţi trebuie scoasă, iar când perii dinţii de jos, mişcările sunt de jos în sus, cu aceeaşi miză de a scoate resturile. Făcând aceste mişcări, oglinda va fi udă. Ceea ce este cât se poate de adevărat.

Ceea ce majoritatea dintre noi facem când ne spălăm pe dinţi este să mutăm bacteriile de la dreapta la stânga sau, şi mai rău, prin periaj incorect să adâncim resturile alimentare în gingii. Asta duce la bacterii, care duc la inflamaţii, care duc la gingivită şi paradontopatie, adică ce am păţit eu (deşi în ceea ce mă priveşte cauza este cea scrisă la început).

Aşa că pe lângă toate lucrurile pre-operaţie pe care trebuie să le fac timp de o săptămână, noua tehnică de periaj al dinţilor este una pe care încerc să o stăpânesc pe deplin. Şi-am să reuşesc că noua pastă de dinţi şi apă de gură pe care am plătit 100 de lei mă forţează să dau ce am mai bun :).

Încă o informaţie interesantă este că periajul obligatoriu e cel de seară şi că pentru o igienă orală completă periuţa de dinţi, pasta, apa de gură şi aţa dentară sunt formula completă ca să menţii dinţii frumoşi. Despre cum se folosesc CORECT toate astea vă spun într-un episod viitor, poate după intervenţie când voi veni cu cunoştinţe noi :P.

*

Am găsit un video care îţi arată toţi paşii care mi-au fost arătaţi mie azi pe o pereche de dinţi de plastic. Şi dacă n-ai mai dat pe la dentist de mult, du-te, că unele probleme serioase n-au niciun fel de simptome.

http://www.youtube.com/watch?v=mzXRehGBEOg

0 comment

You may also like

0 comment

AntiGelu October 12, 2011 - 8:57 pm

E ca si mersul pe bicicleta…se invata greu dar nu se uita. Cateva zile am stat si 15min la spalatul pe dinti dar pina la urma am reusit sa sterg automatismul sus-jos.
Plus apa de gura, plus trasul atei printre dinti.
Stiu insa si “dislexici” care nu au putut nicicum sa “uite” asa ca au trecut pe periute electrice si pompe cu jet de apa.

Reply
Andreea October 12, 2011 - 9:04 pm

mi-a prezentat medicul si pompa cu jet de apa. de fapt, nu e chiar pompa, arata ca un pix really, dar intreaga instalatie e destul de mare. am zis pas. pana una-alta i just learned proper brushing 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: