Dinu Damaschin, Crulic reloaded?

by Andreea Vasile

Dinu Damaschin, cel autointitulat “tatăl” Monicăi Columbeanu a murit pe 17 februarie în sala de judecată. Era acuzat de proxenetism şi trafic de minori. Dar multe lucruri rămân neclare.

Dinu Damaschin a apărut în peisajul media odată cu căsătoria Monicăi Gabor cu Irinel Columbeanu.  Cu ocazia asta, el a apărut, ani la rândul, în emisiuni tip can can ca să vorbească despre viaţa Monicăi dinainte de căsătoria cu Irinel. Pe scurt, că era o fată simplă de la Bacău care, înainte de-a împlini 18 ani, se prostitua. Că el poate că era peşte, dar era şi “tată” adică n-o dădea pe mâna oricui, avea grijă de ea ca de propria fiică. Un scenariu confuz, bolnăvicios pe alocuri, însă nu aceasta e ideea. Încerc doar să introduc în context povestea.

*

Monica se căsătoreşte cu Irinel. Revin şi spun că media, televiziuni şi ziare deopotrivă, îl aduc pe Damaschin în platou şi-n pagini scrise pentru că el reprezintă contrapunctul în povestea unei aşa-zise Cenuşerese. Avem o fată tânără scoasă din sărăcie şi devenită dintr-o dată bogată la braţul unui soţ bătrân. Dar apare un personaj care spune că “săraca fată minoră” n-a fost “salvată” numai de la o viaţă plină de nevoi, ci şi de la o existenţă în care trupul îi era monedă de schimb.

*

Într-o zi, Dinu Damaschin, de-acum om bătrân, e arestat. Nimeni nu ştie pentru ce. Oficial se spune că pentru proxenetism şi trafic de minori. Dar acuzaţia este pentru fapte recente sau pentru perioada în care era peşte pentru Monica? Nimeni nu ştie nici asta.

Pentru că se simte nedreptăţit, Damaschin intră în greva foamei. Slăbeşte 35 de kilograme în 2 luni şi-n cele din urmă moare în sala de judecată. Wow! Păi cum? Ca să moară înseamnă că cineva l-a lăsat să moară. Situaţia ne aduce aminte de Crulic şi decesul lui în închisoarea din Polonia când lumea s-a sesizat prea târziu că băiatului trebuia să i se bagă în vene hrană cu forţa. La fel şi aici.

Aşadar, avem un caz în care un om închis pentru nu-ştim-exact ce intră în greva foamei şi moare în sala de judecată!

*

E de răspuns la multe întrebări:

1. Pentru ce a fost închis?

2. Ce s-a făcut pentru el în timpul în care a fost în greva foamei?

3. A fost lăsat să moară? Dacă da, de ce? Dacă da, de cine? Dacă da, cu ce scop?

4. Unde au fost ziarele şi televiziunile care şi-au făcut rating pe spinarea lui? Ştim, omul este bun cât e viu …

5. Se va continua procesul? Reamintesc că fiind pe rol, Damaschin nu fusese nici condamnat, nici achitat întrucât situaţia era la faza de strângere de probe. Deci, unde-s probele? Sunt? Şi dacă sunt şi se arată că e nevinovat? Cam de porc, nu?

*

Vă rog să uitaţi că e vorba despre un om cu un trecut pătat, îndoielnic, necinstit. În faţa Justiţiei, toţi suntem egali şi nevinovaţi până la proba contrarie. Probă a vinovăţiei care, în cazul lui Damaschin, nu există.

Un om moare în sala de judecată după ce face greva foamei 2 luni de zile! Ring a bell?

 

0 comment

You may also like

0 comment

Alina February 19, 2012 - 9:20 am

Si pe mine m-a intristat mult de tot intamplarea asta, pentru ca, in esenta, asa dupa cum bine ai scris, spune mai multe despre noi decat despre el, chiar daca acel proces continua si se dovedeste ca era vinovat. Cand spun noi, ma refer la cei implicati, la ei ca oameni.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: