Dirt. Şi reîntâlnirea dintre Courtney Cox şi Jennifer Aniston ca adversare.

by Andreea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5x9h-5Tt21U]

Weekend-ul ăsta mi-am făcut cont pe vplay.ro ca să pot vedea, până la capăt, Dirt, un serial de care aflasem de la prietena mea, Oana. Astfel, am văzut două sezoane şi jumătate în aproximativ 15 ore. Din păcate, serialul a fost anulat pe 8 iunie 2008.

Premiera lui Dirt a avut loc pe 2 ianuarie 2007 şi a avut-o pe Courtney Cox în rolul principal, cea a lui Lucy Spiller. Lucy este redactor-şef al tabloidului-glossy DirtNow. Din cauza tăierilor de buget, în cel de-al doilea episod din primul sezon, Lucy vine cu ideea fuziunii între revista tabloid Dirt şi revista glossy, cu vechime în spaţiul cultural american, Now.

Serialul se concentrează asupra lui Lucy care încearcă să găsească, în fiecare episod, cele mai tari şi exclusive poveşti pe care să le publice în revistă.  Cel mai mare ajutor îl primeşte de la Don Konkey, fotograf independent şi fost coleg de facultate, care îşi asumă orice risc pentru a-i livra cele mai bune poze care să susţină poveştile publicate. Don Konkey este schizofrenic aşa că, cel puţin în primul sezon în care refuză să-şi ia medicamentele, lumea în care trăieşte este rezultatul propriei minţi disfuncţionale.

Ceea ce mi-a plăcut la acest serial este autenticitatea şi, din nou, pentru aspiranţii la un loc de muncă într-o redacţie este o imagine clară a felului în care funcţionează lucrurile. Deşi cred că în România sunt puţine revistele la care situaţia să stea chiar aşa. Cu toate acestea, e bine de ştiut că:

– o publicaţie este, înainte de toate, un business care trebuie să producă bani. Business-ul produce bani dacă poveştile publicate sunt exclusive (nu se mai găsesc în alte părţi) şi, mai ales, ADEVĂRATE din punct de vedere al faptelor.

– redactorul-şef este subordonat publisherului. Chiar dacă redactorul-şef va lupta mereu pentru un story pentru că e mişto, sensibil, n-a văzut Parisul aşa ceva ş.a.m.d., publisherul, cel care are în subordine cheltuielile legate de revistă, va sta mereu în cârca redactorului şef cu liste cu numere legate de cheltuieli, de vânzări ş.a.m.d. Pe publisher nu-l interesează cât de frumoasă e o poveste sau cât de atractiv e un subiect, ci care este potenţialul acestora de-a genera venit.

– e un război rece între redactor-şef şi publisher. Redactorul-şef vrea subiecte mişto, publisherul vrea bani. Veţi vedea şi în serial cât de reală este această “luptă” pentru simplul motiv că obiectivele celor două entităţi sunt diferite.

– o poveste nu se scrie pe presupuneri, pe ce visăm noaptea, pe baza a ceea ce credem noi că e bine, rău, frumos, urât etc. De fapt, în jurnalism, judecăţile de valoare n-au ce căuta. Jurnalistul e ca un cercetător, adună informaţii, le pune cap la cap, le verifică autenticitatea, dacă nu e convins, mai caută, se reîntoarce la surse, găseşte altele noi. Disponibilitatea jurnalistului de-a cerceta până el însuşi e convins de ceea ce a găsit e crucială. În serial veţi vedea felul în care se lucrează la o poveste – de la deghizarea jurnaliştilor în diverse persoane pentru a intra acolo unde au nevoie să fie, până la crearea unui networking cu surse şi plătirea acestora cu sume câteodată fabuloase – există într-un episod în al doilea sezon un moment în care pentru o informaţie de la o sursă se plătesc 750.000 de dolari- totul seamănă cu munca unor detectivi. Obiectivul final este ADEVĂRUL!

– redactorul-şef dă mereu nota unei reviste . Aceasta poartă amprenta redactorului ei şef care e mereu cu un pas înainte şi-n ceea ce priveşte informaţiile, şi networkingul, şi flerul pentru un subiect sau altul. La un moment dat, în serial, Lucy este înjunghiată şi, când revine la muncă, unul din cei mai buni oameni ai ei, o tipă de 24 de ani, îi spune că a fost haos în perioada în care a lipsit şi că oricât şi-a imaginat ea că dacă i-ar lua locul lui Lucy ar putea să-i facă treaba, timpul în care redactora şefă a lipsit a demonstrat că fără cineva care să ţină frâiele, se duce dracului totul.

-nu cred că este cazul revistelor româneşti, dar în Dirt 1. se dau bani grei pentru informaţii (cum ziceam mai sus), scopul ultim fiind ca revista ta, şi nu alta, să pună mâna pe o poveste 2. se ia bătaie, multă bătaie (Don Konkey, fotograful, este bătut o dată la două episoade, cel puţin, câteodată suficient de grav cât să stea în spital cu zilele). Lucy Spiller este ameninţată, terorizată, chiar înjunghiată cu comă de două săptămâni pentru că ceea ce ea ştie îi enervează pe mulţi.

-starurile, în cazul Dirt, cele de la Hollywood, sunt transformate în surse. Îl ai pe starul X la mână cu o poveste personală nasoală pentru care ar face orice ca să nu se afle; aşa că ea nu se află atâta vreme cât X generează informaţie.

*

În Dirt, Courtney Cox se întâlneşte, la un moment dat, cu Jennifer Aniston care îi este rivală. La rândul ei redactor-şef la altă publicaţie, Jennifer Aniston ameninţă să îi ocupe postul lui Courtney. E interesant să le vezi, din nou, pe cele două împreună într-un serial, deşi de la Friends la Dirt ele nu-s doar cu mult mai coapte şi mai frumoase ca femei, dar sunt şi rivale. The bitchy type!

*

Dirt, chiar şi pentru două sezoane, e un serial pe care îl recomand atât pentru cei interesaţi de jurnalism, dar şi pentru cititorii care vor să-şi facă o idee despre mecanismul din interiorul unei reviste.

0 comment

You may also like

0 comment

Zapacita January 10, 2011 - 6:05 pm

Ce tare:) mi-am facut si eu cont sa ma uit diseara

Reply
Andreea January 11, 2011 - 6:35 pm

ma bucur. cred ca gratis te poti uita vreo 24 de h. pe urma trebuie sa-ti faci abonament pe 2 sau pe 6 luni. eu mi-am luat pe 6, sa fie. oricum, pentru 10 euro, merita la cate seriale sunt disponibile.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: