Disciplina se educă

by Andreea Vasile

discipline

Disciplina face parte din mindset-ul succesului: când ai un obiectiv, repetarea unor obiceiuri, oricât de plictisitoare ar deveni la un moment dat, te vor aduce unde îţi doreşti

Sunt în a şasea lună de Limitless şi oamenii cu care am început să mă antrenez în octombrie anul trecut încep, încet, încet, să dispară pentru că îşi vor fi atins obiectivele. De fiecare dată când cineva pleacă din peisaj mă simt ciudat: gaşca asta, aşa cum am cunoscut-o la început, a fost una dintre pârghiile mele de suport, oamenii cu care mă întâlneam de două ori pe săptămână şi care înţelegeau perfect prin ce trec şi cu ce mă confrunt pentru că în aceeaşi situaţie se aflau şi ei. Însă câţiva dintre ei sunt încă alături de mine în program pentru că facem parte dintre mâna aia de oameni care au un obiectiv de cursă lungă şi unde răbdarea şi disciplina devin prieteni sau duşmani de temut în ultima parte a cursei noastre şi nu la început.

Să vă explic pe îndelete despre ce este vorba! Când intri într-un astfel de program, entuziasmul şi voinţa fac ca lucrurile să meargă bine: mănânci cum trebuie, te antrenezi cum trebuie, ştii că vei face asta timp de două, trei luni de zile şi că, la final, vei fi ajuns unde ţi-ai dorit. Majoritatea celor care vin în program sunt oameni care vor şi reuşesc să se schimbe pe termen scurt şi să rămână cu bune practici care le vor folosi mai departe în stilul de viaţă. Însă mai sunt aceia, printre care mă număr şi eu, care urmăresc perfecţiunea, pentru care schimbarea fizică şi mentală a fost doar începutul pentru un drum unde ştiu că îi aşteaptă şi pot obţine mai mult. Pentru mine şi pentru cei ca mine, Limitless a început ca un program în care obiectivul de slăbire şi remodelare s-a transformat în ceva nou: dorinţa de autodepăşire, atingerea unor praguri de rezistenţă şi forţă fizică şi mentală pe care nu le credeam niciodată posibile, dar în care am început să credem odată ce am înaintat în program. Practic, cu cât totul a devenit mai solicitat şi mai greu, cu atât şi noi am vrut să vedem dacă suntem în stare să depăşim încă o barieră, şi încă una, şi încă una.

change

Cea mai mică schimbare de perspectivă face ca totul să arate altfel

Ileana Schwarz, Raluca Manolache, Justina Voineag, Doina Filipaş. Andra Stănescu ori Dora Mărgărit sunt mâna de oameni care vor mai mult. E amuzant, acum când mă gândesc că am făcut interviuri cu fiecare, la începutul drumului meu în Limitless, fără să ştiu cât va sta fiecare în program sau ce obiective are. Intuitiv însă le-am ales, aşa cum se pare, fix pe cele în care am “mirosit” acest drive: că vor mai mult, că au mai mult de dat, că nu se vor opri până când nu vor reuşi. Noi suntem pe ultima sută de metri şi asta e cea mai grea bucată din drum: rezultatele vin greu, câteodată trece luna şi nu se întâmplă nimic, să scapi de ultimele procente de grăsime şi să ai un corp perfect fit este o chestiune de fineţe şi şlefuire care nu se mai observă atât de uşor ca slăbirea sau remodelarea, dar care durează o veşnicie. În plus, există şi reversul medaliei, anume că atunci când ajungi atât de aproape de împlinirea visului tău şi ştii cu certitudine că ai corpul pentru care ai muncit luni întregi, tendinţa de a lua asta ca pe un succes şi de a lua piciorul de pe acceleraţie este mare alături de tentaţia de a mânca una, alta cu sentimentul că meriţi acest “treat” pentru că ai renunţat, altă dată, la atâtea ca să fii unde eşti. Este greu şi înşelător acest drum pe care ştii că nu l-ai încheiat, dar de pe care îţi vine tot mai des să pleci pentru că ajungi la un fel de uzură care se combină cu determinarea, în continuare, însă motivaţia se activează tot mai greu, inspiraţia să-i dai mai departe tot mai anevoios de găsit.

stop

În ciuda dificultăţilor, mesajul e simplu: nu te opri

Şi pentru mine lunile februarie şi martie au fost dificile: m-am urnit greu, mi se pare că n-am avut energia aia care să mă facă să lucrez cu spor. Aici am simţit, poate pentru prima dată, rostul disciplinei, ce înseamnă să te duci să-ţi faci treaba chiar şi-atunci când cheful lipseşte sau contextul energetic nu e cel mai bun. În împrejurările astea am înţeles că să-ţi aduci aminte de obiectiv este singura cale prin care continui să munceşti în ciuda condiţiilor exterioare care nu-s mereu de partea ta. Am ştiut că fac asta pentru că nu e posibil să mă opresc cu câteva sute de metri înainte de a ajunge la mal chiar dacă, cum am spus, tentaţia e mare: primeşti complimente, hainele stau pe tine cum ai vrut întotdeauna, eşti invitat să vorbeşti în tot felul de medii, oamenii îţi scriu mesaje şi te laudă, TOTUL îţi spune că ai trecut de FINISH. Însă tu ştii că nu e aşa, eu mă trezesc în fiecare dimineaţă şi mă gândesc câte mai am de învăţat şi cât mai am de tras ca să merit toate complimentele pe care le primesc. Ceea ce unii văd că e linia de sosire, pentru mine e începutul că aici, unde devine greu, e cu adevărat dovada de rezistenţă şi voinţă, aici, unde toţi spun că e rândul tău să primeşti medalia de aur, tu o refuzi pentru că ştii că victoria asta, deşi reală, e un balon de săpun în raport cu VICTORIA aia mare pe care o vei recunoaşte când o vei obţine.

ileana

Ileana Schwarz va termina competiţia Ironman din acest an de la Oradea pentru că este una dintre cele mai “nebune” şi frumoase în determinare femei pe care le cunosc

Am scris textul ăsta pentru Ileana Schwarz, colega şi prietena mea de la Limitless, care se pregăteşte să participe la competiţia Ironman. Ileana trebuie să-şi reamintească faptul că tot ce a făcut cu ea însăşi în anii ăştia este fenomenal, că fiecare scop pe care şi-l propune şi împlineşte arată cât este de puternică şi că e în regulă să obosim din când în când, dar că apoi ne ridicăm şi mergem mai departe. Ileana are un obiectiv mare şi frumos cât ea şi, Ileano, trebuie să zâmbeşti cu gândul că tu vei fi printre oamenii ăia zăpăciţi care înoată, aleargă şi se dau cu bicla … just because. Este vorba despre faptul că, deşi câteodată uităm, visul nostru ne trăieşte pe noi şi chiar dacă ni se pare că energia se duce câteodată, visul rămâne lângă noi ca un prieten de nădejde care nu ne părăseşte indiferent că-s zile întregi în care îl abandonăm într-un colţ al minţii.

Iar visul tău, Ileana, te aşteaptă! Aşa că indiferent de zilele mai puţin reuşite în care nu vrei să faci nimic pentru împlinirea lui, e ok, dă-ţi răgazul ăsta, însă nu-l pierde din vedere, bucură-te că e acolo şi e acolo ca să rămână!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: