Discursul (unui) învingător: Stanislas Wawrinka

by Andreea Vasile

wawrinka stanislas

Elveţianul Stanislas Wawrinka a câştigat azi Australin Open, primul lui titlu Grand Slam datorită căruia a urcat pe locul al III-lea în topul celor mai buni jucători de tenis din lume.

Am urmărit şi eu finala Australian Open dintre elveţianul Stanislas Wawrinka şi spaniolul Rafael Nadal. Din cauza unor probleme cu spatele, învingerea lui Nadal a devenit, pe parcursul meciului, tot mai clară şi, în final, elveţianul a şi reuşit să-l învingă pe numărul 1 în lume şi a câştigat astfel primul său titlu Grand Slam.

Am aşteptat cu curiozitate festivitatea de premiere pentru că îmi place să urmăresc discursurile învingătorilor: ce spune oare un om care într-o zi oarecare devine cel mai bun din lume? Şi ce spune acela care, într-o altă zi a fost cel mai bun din lume, iar acum titlul i-a fost luat? Fac o paranteză ca să subliniez precaritatea oricărei victorii: învingătorul devine învins şi învinsul devine învingător, aceasta este o realitate care, conştientizată, face ca orice drum să fie o călătorie de învăţare şi luare-aminte şi mai ales înţelegerea că NIMIC nu stă pe loc. Azi eşti numărul 1, însă mâine vine altul mai pregătit şi-ţi ia locul, iar sportul arată acest tip de dinamică mereu, d-aia mi se pare frumoasă competitivitatea din domeniul ăsta pentru că îi ţine pe sportivi mereu în priză.

http://www.youtube.com/watch?v=EBqQf4yoPzA

Momente din meciul Wawrinka – Nadal în finala Australian Open 2014.

nadal

Rafael Nadal a pierdut finala Australian Open din cauza durerilor de spate şi a ratat, astfel, câştigarea celui de-al 14-lea turneu de Grand Slam din carieră.

Lacrimi! Atât Wawrinka, cât şi Nadal au plâns la finalul meciului: unul de bucurie, altul de supărare şi este emoţionant să vezi aceeaşi reacţie cauzată însă de trăiri diferite. Am urmărit cu interes discursul lui Wawrinka, de 28 de ani, cu atât mai mult cu cât acesta e primul lui turneu de Grand Slam pe care îl câştigă, deci primele lui cuvinte în această calitate rămân “istorie”, cum s-ar spune.

Astfel, Wawrinka a început discursul prin a-l felicita pe Nadal şi prin a spune că a fost onorat să joace, din nou, împotriva numărului 1 în lume, loc la înălţimea căruia Wawrinka ştie că Nadal se va ridica iar după ce îşi va rezolva problema de sănătate. Şi asta a fost TOT ce am vrut să aud! Un învingător ŞTIE să câştige din toate punctele de vedere, atât în teren, cât şi în afara lui. Nu doar performanţa face ca cineva să fie cel mai bun, ci şi ATITUDINEA pe care o are. Wawrinka ar fi putut să vorbească despre cât de grozav este, că a câştigat, că e cel mai bun, că a fost un meci greu, dar iată, el i-a făcut faţă, însă la ce folos toate astea? El ştia deja că a fost mai bun în finala asta, doar a câştigat-o! Ceea ce a făcut însă a fost să arate tact şi umilinţă şi să se uite spre cel învins, cel căzut la pământ şi să îl îmbărbăteze, ba chiar să se refere la el ca la numărul 1 şi chiar dacă Nadal nu a învins azi, el a fost în continuare validat ca fiind cel mai bun de către adversarul său.

Ce dovadă mai frumoasă de fair play şi coaching deştept de care Wawrinka are parte dacă nu un astfel de moment în care important nu este doar că ai câştigat, ci şi cum te uiţi la faptul că ai câştigat?

Big up, Wawrinka, you fully deserve the win!

Discursul lui Wawrinka, cu ocazia câştigării Australian Open 2014, a dovedit că el este învingător şi mai departe de terenul de tenis.

0 comment

You may also like

0 comment

Daniela January 27, 2014 - 7:51 am

buna Andreea, iti urmaresc blogul si imi place foarte mult. Nu o lua ca pe rautate/critica vroian doar sa te anunt ca poza cu Nadal intins pe jos nu e de la australian open. Am vazut meciul si 1 terenul arata altfel( albastru) iar Nadal era imbractat in alta tinuta….anyways keep up the good work and motivating us:)

Reply
Andreea January 27, 2014 - 8:19 am

multumesc! stiu ca nu e de la meci, doar am vazut meciul 🙂 insa cand am scris textul, destul de repede dupa terminarea meciului, inca nu erau prea multe poze de la finala.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: