Discutiile despre fite: de ce m-am saturat de ele

by Andreea

Vlad Ursulean a scris in Romania Libera articolul: De ce s-au mutat fitele de Dorobanti in centrul vechi al Capitalei?

*

Pe mine, articolul m-a enervat. Mai jos, gasiti motivatia mea, asa cum am scris-o, initial, pe Feeder.ro.

*

Textul asta, impreuna cu texte asemanatoare, ma enerveaza. Sa va explic de ce.

In primul rand, nevoia asta a unora de a imparti lumea in gasca de oameni ok si gasca de oameni naspa. Stiu, cei mai multi dintre noi vad, in general, lumea ca fiind impartita in grupuri si grupulete, fiecare cu eticheta proprie, care numeste si defineste trasaturi specifice. Aceste impartiri se fac dintotdeauna si au inceput, cu precadere, in perioada manelisti vs. rockeri etc. Ca si cand, pentru ca existau manelele si manelistii, nu putea fi restul lumii fericita. Personal, cred ca acest gen de impartiri nu-s doar inutile si false, dar sunt si periculoase pentru ca creeaza un fel urat de-al gandi pe cel de langa tine, adica dispretul. Sa-l dispretuiesti pe altul pentru ca este, arata si se comporta diferit de tine mi se pare rusinos. Ce daca e cocalar, ce daca e fitos, spuneti-mi, CE DACA? Sa te imbraci vintage, sa mergi in Control, sa te dai cu bicicleta, acesta este comportamentul corect de viata? Exista, de fapt, un mod CORECT de-a trai astfel incat, din punctul asta de vedere, ceva sa fie corect si bun si cealalta varianta, proasta si rea?

In al doilea rand, locuiesc in Dorobanti, iar mitul fitosilor de Dorobanti este o poveste creata si vanduta. Ca o stire de Can Can si Click. Pur si simplu pentru ca e amuzant sa fii impotriva cuiva. In Dorobanti, la cafenele, cafeaua nu a fost niciodata mai scumpa decat in alte parti, adica mereu pana in 10 lei. Da, cei care veneau sa o consume erau majoritar baieti cu maieuri si lanturi si ochelari si fete cu sclipici. Si ce daca? Eu, pe ei, nu i-am auzit niciodata spunand ca-s satui de unii si de altii care se aduna prin alte locuri pentru ca asculta nu stiu ce muzica, poarta nu stiu ce haina sau arata in nu stiu ce fel. Nu vi se pare ciudata insistenta cu care ne facem griji de ceea ce este in curtea celuilalt? Ne deranjeaza cand altii nu-si vad de treaba lor, insa judecandu-i cu insistenta pe cei care nu-s asemenea noua, facem exact ceea ce detestam mai mult: ne bagam unde nu ne fierbe oala.

In al treilea rand, pe Lipscani au inceput sa vina toti sus-numitii. Asa, si? Ce, Lipscaniul era vreo zona asumata de vreo grupare anume, de vreo gasca fina de oameni a caror salas e dintr-o data poluat de niste unii care se dau ce nu-s sau care au bani de aruncat si, vai, noi cu inaltele noastre standarde de cultura nu putem repira acelasi aer dimpreuna cu ei? Uite, pe mine, genul asta de atitudine ma scarbeste.

In concluzie, daca ar fi sa luam la bani marunti articolul, p-asta, dar si pe altele asemanatoare, am descoperi ca, in esenta, problema este ca Lipscaniul si toata zona veche are nevoie de o mana de management forte care s-o repuna pe picioare si de legi care sa ii dea strict functia pe care o vizeaza toti: ala de centru istoric. Nu-i de vina nici cocalarul, nici fitosul, nici Monica Columbeanu ca Lipscaniul e ce e azi. SA CREZI SI SA SPUI CA O ZONA S-A DEGRADAT PENTRU CA NISTE OAMENI, ALTII DECAT TINE, BEAU SUC P-ACOLO ESTE UN SOI DE GANDIRE TIP LAGAR DE CONCENTRARE.

Mie mi-ar placea sa stiu ca genul acesta de gandire se va stinge usor, usor si ca, macar cei care se dau pe Feeder, in cazul de fata, inteleg ca nu dispretuirea celui de langa noi ne va ajuta sa traim, poate, mai bine.

0 comment

You may also like

0 comment

Vilda June 19, 2010 - 2:06 pm

Si pe mine m-a enervat aseara cand l-am citit dar eram prea alcoolizata sa comentez. Am comentat azi. N-am inteles care e marea chestie ca unii se muta de colo colo si ca o zona isi schimba statutul.

Reply
Ana June 20, 2010 - 9:59 am

Frumos scris si frumos mesaj. Imi place mult. Bravo!

Reply
Andreea June 20, 2010 - 10:41 am

multumesc 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: