Preoții din Lugoj învață despre relațiile sănătoase

by Andreea Vasile

Psihologul Domnica Petrovai s-a întâlnit cu preoții din Episcopia Lugoj într-un eveniment unic despre cuplu, relații sănătoase și iubire. E doar începutul unei asemenea colaborări, în care preoții își dau mâna cu specialiștii în sănătate mentală și învață cum pot fi de ajutor comunităților din care fac parte.

Prin unitate, nu prin dezbinare, putem să ajungem departe. În asta crede psihologul Domnica Petrovai, cunoscută multor oameni datorită proiectelor ”Școala pentru Cuplu” și ”Mind Education Health”, cărții ”Iubește și fii iubit(ă)”, cursurilor și workshop-urilor pe care le susține și-n care teme ca autocunoașterea, relațiile, cuplul și sănătatea mentală sunt în centrul atenției.

Tocmai de aceea, Domnica a făcut încă un pas când a înfăptuit, recent, întâlnirea cu preoții din Episcopia Lugoj și, împreună, au încercat să facă lumină în ținutul complicat al relațiilor umane. Ce are Domnica de oferit sunt instrumente utile oricărui om, cu ajutorul cărora fiecare poate avea o viață mai frumoasă și mai echilibrată, atât cu sine, cât și cu cei din jur.

În multe comunități din țară, preoții sunt încă văzuți ca îndrumători, oameni care au răspunsurile. Însă preoții sunt oameni, ca mine și ca tine, și învățarea e și pentru ei un proces continuu. Ei nu știu tot despre tot și sunt la fel de predispuși greșelii ca oricare dintre noi. Întâlnirea dintre ei și Domnica poate fi considerată începutul unei frumoase colaborări în care oameni cu roluri diferite în comunitate își unesc forțele pentru a fi de un real ajutor celor din jur.

Cum ai ajuns să vorbești despre cuplu, relații sănătoase și iubire cu preoții din Episcopia Lugoj? 

Au fost o serie de evenimente fericite. M-a recomandat un profesor de istorie, Ciprian Ghișe, datorită schimbărilor pe care le-a făcut ca soț, tată, profesor și director de școală și care colabora cu Episcopia Lugoj de mulți ani. Le-a povestit cum a fost pentru el transformarea, acasă și într-o comunitate cum este școala, și așa și-au dorit să înceapă și ei un proces de transformare și adaptare la nevoile prezente ale familiei și cuplului. M-a sunat preotul Angelo Pop și m-a invitat să vorbesc despre căsnicie și cuplu cu provocările zilelor noastre. M-am bucurat foarte tare, fratele meu a studiat și Facultatea de Teologie, fără să devină preot, și sunt destul de familiarizată, și de la el, și din poveștile de viață ale preoților care vin la terapie, cu o parte din dificultățile lor.

Ai stat 2 zile alături de ei. Ce s-a întâmplat în aceste 2 zile?

Au fost 5-6 ore de curs pe zi, de dimineață până seara, la ora 18.00, cu efortul meu de a menține interesul unui grup atât de mare de bărbați într-o sală de curs, în zile foarte călduroase și să le vorbesc într-un limbaj psihologic accesibil, care să-i și atragă. După prima parte de curs, în pauza de masă, am dormit adânc o oră, din cauza oboselii. Cred că nu m-am așteptat să fie atât de provocator. Însă și mulțumirea a fost pe măsura efortului la finalul celor două zile.

Și-ar dori să vină și soțiile lor la curs ca împreună să învețe ce înseamnă să clădești o căsnicie sănătoasă și fericită

Ce vor să știe niște preoți despre cuplu, relații sănătoase și iubire? De ce e important pentru ei să cunoască astfel de subiecte și cum îi ajută în munca lor?

O să încep cu subiectele pe care și le doresc anul viitor, care spun foarte multe despre nevoile și deschiderea lor. Și-ar dori să știe mai multe despre traumă, mai ales cea sexuală, având în vedere că sunt, din păcate, cazuri de abuz, cum să sprijine cuplurile să depășească crizele, infidelitatea, provocările adolescenței, relația cu copiii, relația cu familia de origine, și, mai ales, cum să-și clădească ei o căsnicie sănătoasă și puternică, și emoțional, nu doar spiritual.

De ce cred că este important? Mulți au spus că munca lor este în mare parte de consiliere și că oamenii vin cu tot felul de necazuri și dificultăți în relații și că le cer lor un sfat și că au mare nevoie să știe și să înțeleagă psihologia, să-i poată sprijini. Și, ideal, să poată colabora cu un terapeut sau psiholog, să sprijine împreună familiile și cuplurile. Și-ar dori să aibă și ei un ABC al relațiilor, să nu facă greșeli din neștiință. Pentru marea majoritate, provocările în propria căsnicie și familie au fost principala motivație și și-au dat seama că anul viitor și-ar dori să vină și soțiile lor la curs ca împreună să învețe ce înseamnă să clădești o căsnicie sănătoasă și fericită.

Un alt motiv important pentru ei este responsabilitatea lor și conștientizarea că, dacă ei sunt bine cu ei, mental și emoțional, atunci și spiritual pot fi un altfel de sprijin. Că ei au nevoie de sprijin emoțional și de multă cunoaștere psihologică. Faptul că studiază ani de zile teologie și foarte puțin, sau aproape deloc, despre om și psihologia lui, le face munca mult mai dificilă.

Cum a fost pentru tine să vorbești unor preoți despre aceste subiecte? A fost un public mai degrabă atipic pentru subiectele tale…

A fost dificil la început, în primele ore, însă după ce ne-am mai cunoscut și fiecare a înțeles că ne dorim același lucru și că împreună avem o putere mai mare, lucrurile s-au așezat. Ne-am clarificat diferențele, mai ales la nivel de limbaj, contribuția și zona de influență a fiecăruia. Rezistențele sunt firești, mai ales când încă nu ai experiențe bogate, pozitive în parteneriatul cu o altă profesie, însă discuțiile și înțelegerea perspectivelor m-a ajutat și pe mine, și pe ei să credem în colaborare. Cel puțin eu sigur voi colabora cu cei care își vor dori un sprijin. Experiența mea cu multe comunități m-a învățat că la început sunt rezistențe, mecanisme de protecție și o rigiditate dată de ce obișnuiești să faci până în acel moment. Însă evoluția acelei comunități înseamnă un proces inconfortabil și dureros de dezvățare și regândire a multor convingeri și obiceiuri pe care, până atunci, le credeai reguli și norme de neschimbat.

dom1

Domnica Petrovai e și autoarea cărții ”Iubește și fii iubit(ă), ed. Humanitas

Care au fost mesajele pe care tu ai vrut să le transmiți și cum a fost primită de ei cunoașterea ta?

În primul rând, mi-am dorit să se deschidă și să vorbească despre nevoile lor emoționale, atât în calitate de preoți, cât și ca soți și/sau tați și bărbați. Să vadă că viața lor personală și profesională poate beneficia de pe urma cunoașterii psihologiei, că familia și cuplul lor pot avea o viață mai frumoasă. În al doilea rând, să conștientizeze ce ar însemna colaborarea cu un terapeut de cuplu și familie pentru comunitatea în care profesează și cum pot ei contribui la educația relațiilor sănătoase, și, în consecință, la o prevenție a divorțului.

Ce curiozități au avut preoții, ce și-au dorit ei să învețe de la tine?

Sentimentul meu a fost că mulți au început să reflecteze la viața lor personală, la povestea propriului lor cuplu și a familiei lor, unii dintre ei au și afirmat că își dau seama cât de mult au „greșit” față de copii și partener, sigur, din neștiință, și că simt că li s-a luat un văl, că multe necazuri și drame pot fi prevenite sau rezolvate mult mai rapid. Sau s-au gândit la cuplurile din propria lor parohie, ce ar putea face ei diferit pentru ei, la femeile și bărbații care și-au pierdut credința în iubire și aleg o relație „fără iubire”, din „interes”, frică de singurătate sau de „gura lumii”, că așa se cade.

Consideri că preoții mai au o putere mare în comunitățile lor, oamenii se mai uită la ei ca la niște repere de moralitate și etică, mai caută ei să afle de la preoți răspunsurile la întrebările „grele”? Ce ai întâlnit la Lugoj din acest punct de vedere?

Da, cred că au o mare putere de influență în multe comunități și că ei pot avea o contribuție semnificativă la însănătoșirea relațiilor, la educația cuplului și la promovarea sănătății mentale. Și mai cred că oamenii au mare nevoie de modele reale de cupluri sănătoase, de mentori în comunitate, de cupluri care să le devină sprijin în momentele dificile, să le ceară un sfat, să fie îndrumați. Și cred că dacă eu îi sprijin pe preoți să aibă o viață de cuplu sănătoasă și armonioasă, și ei vor comunica mesaje sănătoase și de ajutor pentru tineri și cupluri, sănătatea relațiilor se va îmbunătăți, abuzurile vor fi mai ușor de recunoscut, oamenii vor ști cum să rezolve problemele fără pedepse sau renunțarea ușoară a relațiilor. Observațiile lor, ca și ale mele, de fapt, sunt că generația tinerilor este una în care cuplul este izolat de familie și comunitate și că ei nu au nici un sprijin în a ști cum să depășească crizele în cuplu și că adesea aleg despărțirea mult mai repede și mai ușor. Izolarea cuplului are consecințe nesănătoase asupra celor doi și soluția este tot o comunitate care să sprijine cuplul.

Fiecare dintre noi, indiferent de profesie, avem nevoie de o educație a relației de cuplu

Ai scris pe pagina ta de Facebook că vei reveni acolo pentru un curs distinct pentru preoți și preotese. Au ei nevoi speciale din punct de vedere al cuplului datorită rolului pe care-l joacă în comunitate sau, la finalul zilei, au aceleași nevoi, probleme și dorințe ca orice cuplu, indiferent de meserie?

Cred că sunt ambele, fiecare dintre noi, indiferent de profesie, avem nevoie de o educație a relației de cuplu și, pentru ei, este și rolul pe care îl au în comunitate, de mentori, de consilieri, de oameni care oferă un sprijin spiritual cuplului și familiei, comunității. Și, marea majoritate au conștientizat că evoluția spirituală, în afara celei emoționale, mentale, nu este posibilă într-un mod sănătos, că ele sunt intercorelate. Însă profesia lor înseamnă emoțional o mare încărcătură și a ști cum să aibă grijă de ei este esențial pentru sănătatea lor mentală și a familiei lor.

Îmi imaginez cum cât mai multe cupluri și preoți vor avea deschiderea de a colabora cu psihologii și vor învăța despre psihologia cuplului, a copilului și vor promova grija pentru sănătatea mentală.

Ai încercat marea cu degetul prin această asociere a ta cu preoții din Episcopia Lugoj. Crezi că un astfel de curs are potențial la o scară mai mare? Îți imaginezi un viitor în care ai ține un astfel de curs în diferite locuri din România? Crezi că Biserica Ortodoxă Română e pregătită pentru așa ceva?

Îmi doresc să am conferințe și cursuri cu cât mai mulți preoți și preotese, să-i sprijin pentru că cred în puterea lor de influență, în modelul pe care îl pot oferi comunității, mai ales acolo unde puțin probabil că vor fi terapeuți de cuplu, în sate sau orașe mici. Sunt o visătoare, deci, da, îmi imaginez cum cât mai multe cupluri și preoți vor avea deschiderea de a colabora cu psihologii și vor învăța despre psihologia cuplului, a copilului și vor promova grija pentru sănătatea mentală. Cred că, în primul rând, au nevoie să simtă ei un beneficiu personal dintr-o astfel de experiență.

do1.jpg

Domnica Petrovai e o susținătoare neobosită a înțelegerii de sine, a importanței cuplului, relațiilor sănătoase și sănătății mentale

Depresia, neîncrederea, frica sunt contagioase și a oferi și a sprijini alt mod de relaționare cred că pentru poporul nostru este esențial ca să putem să evoluăm.

Care sunt beneficiile pe care preoții le pot avea dintr-un astfel de curs cu tine și, implicit, prin ei, comunitatea?

Primul beneficiu este sănătatea lor mentală și o mai bună stare de bine emoțională, apoi relații sănătoase cu cei din familia lor, își vor crește copiii pornind și de la nevoile lor emoționale, de dezvoltare și vor comunica și comunității ceea ce sunt și cred. Pentru că noi suntem ceea ce facem, mi-am propus la curs să-i sprijin să privească ceea ce fac acum și ce își doresc să devină ca oameni, soți, tați, prieteni, preoți și să deprindă alte obiceiuri pentru a contribui la însănătoșirea relațiilor din comunități și la o mai bună și conștientă grijă pentru sănătatea noastră mentală. Să aibă mai multe alternative la ceea ce înseamnă în prezent relațiile în comunități, neîncredere, suspiciune, dependență, frică, detașare și neimplicare. Suferința emoțională a unui membru al comunității, înseamnă și suferința emoțională a comunității, prin influența pe care o are asupra celorlalți. Depresia, neîncrederea, frica sunt contagioase și a oferi și a sprijini alt mod de relaționare cred că pentru poporul nostru este esențial ca să putem să evoluăm.

De ce fel de feedback ai avut parte la finalul cursului de la Lugoj, de ce au fost preoții încântați și pentru ce ți-au mulțumit ei cel mai mult?

Din fericire pentru mine, unii își doresc să studieze mai mult, să citească sau să primească un sprijin personal, alții și-au exprimat recunoștința față de deschiderea mea și beneficiile cunoașterii pentru ei și au fost și feedback-uri mai reținute, însă este firesc. Este greu să schimbi așa de ușor când ai alte experiențe și un alt sistem de gândire la care te raportezi. Să-ți lărgești perspectiva implică un disconfort. Eu am plecat cu un sentiment de mulțumire și recunoștință, mai ales că am întâlnit oameni atât de buni și generoși, care își doresc să ofere un sprijin tinerilor, copiilor și cuplului. Până acum, majoritatea nu a avut un sprijin din partea unui terapeut sau psiholog, însă oportunitatea colaborărilor s-a deschis și, de aici încolo, putem munci împreună pentru același scop comun, căsnicii și cupluri puternice, sănătoase, pentru o iubire trăită frumos, într-o comunitate care să devină un sprijin și un spațiu de siguranță și încredere.

Citește și despre ”Viața în cuplu și rostul ei”.

Citește și ”Avem nevoie să înțelegem ce înseamnă o relație.”

 

2 comments

You may also like

2 comments

„Preoții din Lugoj învață despre relațiile sănătoase” – BLOGUL UNEI BUNICI June 24, 2019 - 12:52 pm

[…] via Preoții din Lugoj învață despre relațiile sănătoase — ANDREEA VASILE […]

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: