Drumul către libertate: cum fugi din Coreea de Nord

by Andreea Vasile

De fiecare dată când citesc povești ale unor oameni care au trăit în țări cu regimuri criminale sau în care situația politică a degenerat până în așa hal că cetățenii sunt prinși la mijloc în lupte care nu-s ale lor zic merci în gând că nu am avut neșansa să mă nasc și să trăiesc acolo. Căci ce altă explicație poate să existe pentru faptul că unii dintre noi o duc bine merci în țări în care democrația încă mai înseamnă ceva, în vreme ce alți oameni se luptă adesea la propriu pentru viețile lor?

Dintre poveștile de acest gen pe care le-am citit, mărturii ale unor oameni contemporani cu noi care au trăit ani de zile terorizați și nesiguri că și mâine va fi cu adevărat o zi, una dintre cele mai înspăimântătoare mi s-a părut cea a tinerei Yeonmi Park, azi în vârstă de 21 de ani, care a fugit împreună cu mama ei din Coreea de Nord pe când avea numai 13 ani.

coperta 11

”Drumul către libertate: Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord” este o carte impresionantă pentru că aduce informații despre viața ei și-a familiei într-o țară închisă, în care orice mișcare greșită te poate costa viața și-n care numai o dorință extraodinară de-a supraviețui a făcut-o pe Yeonmi nu doar să fie azi printre noi, dar să aibă și capacitatea de-a înfrunta orori care ar lăsa pe oricine marcat pe viață.

În plus, în esență, sunt memoriile unui om care a fost forțat să se maturizeze înainte de vreme și să ia decizii cu care nici chiar unii adulți nu se confruntă vreodată. A văzut mereu partea urâtă a lumii și-a înțeles că doar o minte puternică și-o încredere extraordinară în sine pot crea contextul salvării.

pehnian.jpg

Yeonmi la vârsta de 8 ani.

În Coreea de Nord, Yeonmi a văzut oameni murind de foame pe străzi, a înțeles ce înseamnă să vorbești împotriva sistemului și să fi împușcat din cauza asta sau să fi închis în lagăre de muncă, așa cum a pățit tatăl ei, din cele mai minore motive. Să traversezi apoi un râu ca să ajungi în China și primul om de care să dai acolo să vrea să te violeze. Să devii apoi traficată pentru bani și să nu mai crezi niciodată că vei trăi într-o lume liberă.

Poate unul dintre cele mai greu de citit și de înțeles momente este când Yeonmi explică cum a aflat ce e iubirea din filmul ”Titanic” și a învățat apoi la rându-i să iubească, să exerseze această emoție până când a simțit-o cu adevărat. La fel cum a învățat limba engleză de la televizor sau să spună ce crede fără frică ori să-și formeze spiritul critic la universitate în Seul (Coreea de Sud), unde a urmat studii juridice.

yeooo

Yeonmi la prima ei aniversare.

Azi, Yeonmi trăiește la New York, unde s-a mutat în 2014 și unde își continuă munca de activistă și vorbitor despre drepturile omului în diferite conferințe din lumea întreagă. Există unii critici care încearcă să demonstreze că există inadvertențe în mărturiile ei și că o aceeași poveste este spusă diferit.

Yeonmi a explicat că multe lucruri au fost prost înțelese din cauza faptului că engleza ei e într-o continuă îmbunătățire, deci s-ar putea să fi întâmpinat probleme de comunicare, dar că rectifică de fiecare dată faptele cu ajutorul mamei ei. De asemenea, tot criticii se îndoiesc de acuratețea memoriei unei tinere care avea numai 13 ani când a fugit din Coreea de Nord și care, au demonstrat ei, are tendința de a amesteca faptele sau de a omite detalii importante pe care uneori le spune, alteori nu.

Cu toate astea, indiferent că povestea lui Yeonmi are anumite lipsuri logice care vor fi lămurite sau poate nu, viața ei în Coreea de Nord e un fapt cât se poate de real, iar mărturia ei este povestea a milioane de nord coreeni care nu vor avea niciodată șansa de a trăi în adevăratul sens al cuvântului, prinși într-o lume marcată de teroare și de lipsuri, niște oameni care, în esență, sunt niște morți vii.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: