Du-te la ”The Lobster”!

by Andreea Vasile

IMG_2135.CR2

Doi câte doi! Așa arată lumea viitorului în care oamenii singuri sunt condamnați. Conform regulilor Orașului, persoanele fără partener sunt trimise la Hotel unde, vreme de 45 de zile, au misiunea de a-și găsi jumătatea. Cine nu reușește, e transformat într-un animal, alegerea-i aparține. Cam asta e, pe scurt, acțiunea din ”The Lobster”, film de Cannes, pe care l-am văzut aseară la București în cadrul Festivalului în care cele mai bune filme care-au rulat în orașul de pe riviera franceză ajung și la noi.

Colin Farrell este părăsit de iubita lui după 12 ani de relație și e nevoit să meargă la Hotel unde în puțin peste o lună de zile trebuie să-și găsească pe cineva nou ca să nu fie transformat în homar, animalul ales de el pentru că 1. trăiește 100 de ani 2. e potent toată viața 3. lui David, personajul interpretat de Farrell, îi place apa. Așa că fără prea multe discuții după ce i se dau papucii, pleacă cu bagajul și câinele lui, care de fapt e fratele său, transformat în animal după o experiență eșuată la același Hotel, către locul în care, mai mult decât dragoste, speră să găsească pe cineva, pe oricine, cu care să poată reveni în Oraș pentru a-și trăi mai departe viața.

Numai că, atunci când David se combină cu o zgripțuroaică fără inimă -, Angeliki Papoulia, numele real al actriței, care e foarte tare, – și încearcă să mimeze că-s făcuți unul pentru altul, tipa îi face o fază nasoală peste care el nu poate trece așa că după ce-o transformă p-asta într-un animal – nu știm ce animal că nu vrea să spună – fuge din Hotel și se-amestecă cu Dizidența. Dizidenții sunt singuraticii ascunși în pădurea din apropiere și care, din când în când, sunt vânați de rezidenții Hotelului, pentru distracție.

Singuraticii au și ei regulile lor, dar, pe scurt, ideea e că n-au voie să se îndrăgostească unul de altul, deci n-au voie să se combine. E o idee năstrușnică și tristă că în vreme ce oficial Orașul e plin de cupluri făcute că așa trebuie, să meargă societatea mai departe, singuraticii care trăiesc pe fugă și care, poate, au posibilitatea să se îndrăgostească, sunt obligați să ignore ce simt și chiar să fie pedepsiți pentru asta pentru că alte reguli, ale unei alte lumi la fel de absurde, îi constrânge să se poarte astfel.

Așadar, în lumea Dizidenților, David de îndrăgostește de Rachel Weisz, o femeie fără nume în film, despre care tot ce știm e că e mioapă, ca el, și cam ăsta e punctul comun care-i face să se placă și să plece împreună la un drum anevoios fără prea mari șanse de izbândă, izbânda finală fiind că ar putea fi împreună.

Filmul e, deci, un du-te vino între absurditățile celor două lumi: cupluri pe bandă rulantă care n-au nimic în comun și oameni singuri care ar putea fi împreună, dar n-au cum.

De ce să vezi filmul?

Colin Farrell joacă într-un alt tip de film.

Sunt obișnuită cu Colin în filmele alea americane în care e tuns periuță și poartă jachetă de piele. Aici personajul lui e nuanțat, complex, explorează multe stări. În plus, îl vezi pe Farrell în chiloți și cu burtă. Tot sexy e!

Distribuția e brici.

De Colin Farrell ți-am zis deja. La fel și de Rachel Weisz. Mai sunt John C. Reilly (l-am iubit în The Hours și-l mai știi din Magnolia) și Léa Seydoux (mi-a plăcut în Inglorious Basterds și Midnight in Paris).

Ești în cuplu sau nu exiști.

Ideea filmului că trebuie să fii cu cineva ca să contezi e dusă la cote extreme și vorbește despre presiunea pe care și oamenii singuri din zilele noastre o pot resimți dacă ajung la o ”anumită” vârstă și n-au pe nimeni. Dacă în lumea noastră, norma socială e cea care te poate face să te simți inconfortabil dacă ești pe cont propriu, în lumea ”The Lobster”, oamenii singuri sunt pedepsiți și exilați din societate.

E un film bine făcut.

Deși durează 2 ore, mie mi s-a părut că trece repede, mi-a plăcut cum e filmat, am plâns, și-am râs, și m-am enervat. Regizorul grec Yorgos Lanthimos a făcut o treabă mișto.

Finalul te va scoate din sărite.

Pe mine m-a scos, nu vă zic de ce, că ar fi maxim spoiler alert, deci duceți-vă să-l vedeți.

Când să-l văd?

Mai rulează azi, de la ora 18.00, la cinema Studio. Rezervă-ți bilet pe site că la casa de bilete e haos. Tot pe site mai poți vedea ce filme sunt, festivalul ține toată săptămâna viitoare și merită să mergi, unele pelicule sunt extraordinare (nu te duce la The Assassin că mori de plictiseală). În 2015, la Cannes, ”The Lobster” a obținut premiul juriului.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: