După dealuri sunt maici care trebuie subtitrate în engleză

by Andreea Vasile

Joi am mers cu Ina la premiera filmului “După dealuri” al regizorului Cristian Mungiu. La festivalul de la Cannes, pelicula a luat premii pentru scenariu şi pentru intrepretare feminină. La Bucureşti, din cauza condiţiilor tehnice, DACĂ am înţeles 50% dintre replici. Să visezi la subtitrare la un film în limba pe care o vorbeşti este caraghios, însă premiera de la Patria a dovedit că nu şi imposibil. Însă derulez filmul serii şi-ncep cu A, B, C-ul dinaintea vizionării.

*

Pe adresa de mail de la serviciu am primit marţea trecută invitaţia la film. Spunea când va avea loc, unde şi mă ruga să confirm prezenţa. Părea un mass mail ceea ce am tradus fără ezitare: HAOS! Dar dacă este să fie bal, apoi să jucăm şi cum nu voiam să mă învârt singură-n horă am invitat-o pe Ina că ştiam că vrea să-l vadă (biletele de la Studio erau demult epuizate) şi i-am spus să confirme prezenţa la adresa cutare de unde, evident, nu răspundea nimeni înapoi să zică V-aşteptăm! sau altceva. Odată înscrise în cursa pentru un loc la Patria am spus fie ce-o fi şi-am aşteptat ziua cea mare.

*

Joi. Mă întâlnesc strategic cu Ina în faţă la Cărtureşti. Mă rog, strategic ratat că sigur că n-am fost singurele deştepte care s-au gândit că ăla e loc bun să ne vedem mai repede. Zona era plină cu lume, dar nu atât de dramatică situaţia încât să nu ne găsim. În faţa cinematografului, mult călcatul covor roşu şi cameramani şi fotografi aliniaţi să prindă-n obiectiv pe cine le trebuie. Am intrat pâş-pâş în cinema şi la tăiatul biletelor am zis că suntem pe-o listă, jurnalişti confirmaţi, fără bucata de hârtie pe care scrie invitaţie, dar fluturând badge-uri de presă cu credinţa, de multe ori adevărată, că plasticul ăsta deschide orice uşi. Le-a deschis şi p-astea că cineva de la Vodoo Films (nu ştiu cine sunt, dar mailul de la ei a venit) era prin preajmă şi-a zis Lăsaţi-le!, şi-am întins mâna să fac cunoştinţă cu Florentina şi-am aflat ca ne putem aşeza oriunde pe rândurile de la 16 la 20 ceea ce s-a dovedit a nu fi neapărat adevărat.

*

Ne-am aşezat pe rândul 17, că îmi place mie numărul, şi-am vorbit, şi-am privit la lume şi la ceas cum se face 20.00 şi filmul nu începe pentru că lumea tot vine şi deja nu mai sunt locuri şi Ada Teslaru e înnebunită că lumea stă pe locuri de ea rezervate. Îi spun Inei băi, şi noi suntem pe locuri rezervate cred, dar Ada nu zice nimic, vrea locuri libere pe 16 şi pe 18, ptiu, chiar că număr norocos 17 ăsta, cum nu ne spune nimeni valea, zău!

*

Cineva de la Pepsi ne-ntreabă dacă suntem de la Pepsi, nu suntem, dar bem, eu una am băut cât am ţinut regim numai Pepsi Light, nu mă daţi la o parte, că mă supăr, vă reneg, sunt nişte oameni de la companie care aşteaptă alţi colegi, evident, stăm pe locurile lor, dar sala e plină, unde să ne ducem, spun Doamnă, nu vă supăraţi, şi noi am fost invitate, unde să mă duc acum, eu nu mă ridic. Ea mai zice ceva, eu înţeleg că e supărată, dar oricum e haos, ceea ce prevedeam de la mass mailul de marţi, aia e, o să uităm până trece filmul, sigur uităm, că filmul are 2 ore şi jumătate, eheeeei, ne mai certăm şi pupăm de împăcare de câteva ori. Se-nchid luminile, 3, 2, 1, START!

*

Personajele vorbesc, dar mă uit în gura lor şi găsesc curând că insistenţa mea are în spate o misiune clară: dacă tot nu pricep ce zic, poate citesc pe buze. La naiba cu moldoveneasca asta, că zici că e păsărească, ce naiba mă, Mungiu chiar nu şi-a dat seama că fără subtitrare e compromis filmul ăsta? Schimb impresii cu Ina şi când şi când ne întrebăm una pe alta: Ce zice? Încep să iasă şi primii oameni din sală, e frustrant cu sonorul, dar mă concentrez ca atunci când dădeam IELTS sau vreun alt test de limbă, proba de listening, îi dau eu de cap, nicio grijă.

*

Trec minutele, acţiunea se-ntâmplă, filmul ajunge la final. Mungiu e pe scenă şi-şi cere scuze pentru calitatea tehnică. Mhm, îmi spun în gând, proiectoare vechi, frate, n-avea cum s-o ardă aşa regizorul, ok, de dragul acurateţii vrei să dai cât mai aproape de realitate acţiunea, deci şi limba trebuie să sune ca-n original, dar nu poţi să ţii spectatorii gură-cască aproape 3 ore întrebându-se ce spun personajele. Hai că nu-i naşpa omul, vin şi ceilalţi actori şi îşi cer iertare pentru condiţii, lumea aplaudă, aplaudăm şi noi, filmul a fost mişto.

*

Un film despre legături de iubire şi ruperea lor şi recâştigarea lor şi-un context cu valori bine bătute-n cuie ( e cu Dumnezeu şi Iisus filmul, deci hai că am dat-o funny p-asta cu “bătute-n cuie”) care fac ca oamenii să se smintească de prea multă atitudine “ca la carte” şi să se producă o de nedorit situaţie, moartea cuiva.

Se face că Voichiţa (Cosmina Stratan) şi Alina (Cristina Flutur) au crescut împreună la orfelinat unde se aveau una pe cealaltă şi cam atât şi asta era toată familia lor şi când n-ai pe nimeni, te legi de cine îţi iese în cale şi ţii cu dinţii. Alina pleacă însă în Germania la lucru şi Voichiţa se duce la mănăstire unde-şi găseşte alinare în credinţă şi o nouă familie printre maici. Renunţarea la lume, şi la dorinţe, şi nevoi e fix ce-i trebuie: când eşti singur pe lume, ideea că numai de Dumnezeu ai nevoie ca să-ţi fie bine e lozul câştigător că-ţi pui poftele în cui şi te dai cu gândul spre cele înalte.

Numai că Alina vine din Germania şi vrea s-o ia şi pe Voichiţa cu ea, dar ea nu mai poate să plece oricum că odată pe calea credinţei e avertizată că nu-i ca la hotel, să vii, să pleci când vrei şi deşi vrea cu Alina, vrea şi cu Dumnezeu şi-i e greu să aleagă. Alina nu pricepe de ce Voichiţa nu pleacă pur şi simplu şi sigur crede că motivul e iubirea pentru popa jucat de Valeriu Andreiuţă şi deci iubindu-l pe popa, n-o mai iubeşte pe ea şi asta o înnebuneşte până într-acolo că se ia la harţă cu maicile şi preotul şi ei zic că o fata aşa guralivă e mânată de Necuratul în nebunia ei şi după o excursie la spital unde e sedată şi legată, Alina e readusă la mănăstire că doctorul crede că acolo e linişte şi, ştiţi voi, unde-i Dumnezeu, toate-s bine.

Alina nu reunţă la Voichiţa şi le face zile negre la mănăstire şi când reîncepe cu isteriile slujitorii Celui de Sus o leagă, nu-i mai dau de mâncare şi nici de băut şi-i fac slujbe de exorcizare.

Alina moare, vine Poliţia, regretele nu mai au rost, prea puţină minte, poate prea multă credinţă, greu de zis cine-i vinovatul, context neprielnic, pe toţi ne ia valul şi când se-ntâmplă asta se poate termina prost.

*

Să vă duceţi la film!

http://www.youtube.com/watch?v=tzi96S7_fNw

 

 

8 comments

You may also like

8 comments

Zapacita November 3, 2012 - 1:41 pm

Genial titllul! :))

La Studio a fost cu subtitrare. Stiu ca nu intelesesem cuvantul pentru “self abuse”. Presupun ca a fost malahie.

Reply
Vali Coj November 10, 2012 - 12:51 pm

Dupa dealuri
Cronica unui spectator la gala din Iasi

Am primit invitatia “ maicii Iustina”ca pe o surpriza foarte placută ! Pana de curand era un secret foarte bine păstrat scopul “plimbarilor” ei la Bucuresti , Campina sau …. Cannes !
Planificasem sa plec cel tarziu la 18:15 de acasa ! Pentru ca sora …“sorei Iustina” se machiaza mai greu am plecat dupa 18:30 !
Coadă la intrare . Atata lume adunată mai poti gasi numai la mitingurile antiguvernamentale !
Nu mai intrasem la cinema “Victoria” de multi de ani !
Sora a intrat pe baza de ….. buletin ! Nu avea invitatie dar avea …un nume ! Am profitat de conjunctură ( eram impreuna ) si am salvat invitatia mea ! Nu a fost ruptă ! Doream pe ea un autograf de la D-ul Mungiu !
Mai erau 5-10 minute pana sa inceapa filmul si am gasit locuri relativ usor !
19:10 – Un pic de agitaţie in sală ! Spectacolul trebuia sa inceapă de 10 minute ! Un pic de aplauze cu caracter de protest ! Moldovenii sunt mai răbdători de felul lor !
19:20 – Ce dracu’ doar traim in Românica, unde lipsa de parolism poate deveni proverbială ! Nu puteam intelege de ce nu incepe !
19:25 – Apare un tip cu microfon in dotare, un soi de organizator sau director de cinema ,” tiré à quatre épingles” , ca un pinguin imperial , care-i roagă pe cei mai tineri sa se mute cu fundul pe scari ( şi acolo era aproape plin) !
Invitatzii actorilor nu aveau locuri si stateau in picioare ! Organizare tipică pentru Românica !
“ -Avem cam 1000 de locuri si cam 800 de invitati ! Deci mai putem sa vindem cam 500 de bilete ! Ca si intr-un autobuz cu 60 de locuri nemtesti incap macar 100 de români !”
19:35 – S-a facut “ordine” in sala si apare “Echipa” !
D-ul Pinguin (probabil) a dat dispozitie sa fie redusă lumina in sală pentru a-i pune in evidenta reflectoarelor care … nu existau !
Nu cred ca au mai fost primiti undeva cu atatea aplauze ca aici, acasă la ei !
Din pacate am avut un soc psihologic ! Din fericire aveam deja peste o jumatate de ora de experienţă neplacută ca antrenament .
Prezentarea D-lui Mungiu m-a lasat in derută totală ! Cred şi sper ca nu este vina domniei sale !
In esenţa suna cam asa :
“ – Ne cerem scuze pentru calitatea imaginii si pentru sonorul unui film trunchiat !
Daca vreti să vedeţi filmul “pe bune” mergeţi la … alt cinema ! “
Am sa comentez punctual, inginereşte :
a. Ca si politică de marketing scopul premierei era de a aduce public in sală ! Cei invitati ar fi trebuit să-l laude peste tot ( merită ! ) si sa aduca plătitori de bilete ! Mi se pare ilogic sa prezinti o “marfă” bună, pentru care ai pus suflet ca sa o faci, intr-un ambalaj de rahat !
b. Psihologic vorbind ma simteam ca un invitat la o nuntă, tratat cu o felie de paine uscată si cu indicaţia “- Daca vrei sa mananci bine mergi la cârciuma de peste drum! E pe bani, dar merita ! ”
………………………………………………………………………………………………………………………………..
A inceput filmul ! Se pare ca este epoca in care genericul se deruleaza rapid ! Nu prea ai timp sa citesti ceva ! Este ca instructiunile de utilizare a produselor din magazine ! Cine este interesat pune lupa si citeste !
Stiam despre “ Dupa dealuri” cam tot ce s-a scris pe net – nu-mi place sa ma duc “undeva” ca valiza prin gară !
Trebuie sa stau cu urechile ciulite ca să inteleg ! Mai bine era subtitrat !
Decalajul dintre sunet si imagine este de ordinul zecilor de secunde !!! Ca-n filmele facute acum 50-60 de ani !
Pare totusi interesant ! Un alt mod de a privi lucrurile !
Cu greu, incep sa inteleg cate ceva !
Nu sunt un creştin “practicant” ! Filosofia mea de viata este formata de Spinosa, Kant, Marx , Saint-Exupéry …………. !
Mai puţin de către dogma bisericii crestin-ortodoxe !
Constat ca am fost influientat de mass-media mai mult decat credeam !
“ Cazul Tanacu ” avea in mintea mea alte conotaţii !
Am trecut de gară , am ajuns la manastire !
Sora Voichiţa este ca un roboţel care si-a gasit programul ! Franţuzul care a acuzat-o de “ lipsă de expresivitate” nu a inteles nimic din film ! Singura ei realiatate de copil orfan este manastirea ! Este facuta din canoane ! Nu-l intelege pe Dumnezeu dar se supune “programului” pentru că … aşa trebuie !
Alina incearca sa copieze modelul Voichiţei de la un alt nivel al experientei de viaţa ! Conflictul dintre viata ei din Germania si traiul la manastirea saracă de “după dealuri” este fara solutie !
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
A trecut cam o ora din film ! Obositoare mai ales datorita desincronizarii dintre imagine si sonor !
10-20 de “spectatori” pleacă către casă !
Probabil ca li s-a terminat pop-corn-ul si doza de cola “sugar free” !
Este bine ! Si asa faceau umbra degeaba !
Mai mult mă deranjeaza luminile care sclipesc prin sală ! Sunt cei care-si consultă telefonul ca sa vada cat mai au de stat ! Eu mi-am lasat “mobilul” acasa !
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Parintele staret pare desprins dintr-o mânăstire reală ! Are Oscarul meu ! Este extraordinar ! Felicitari D-lui Valeriu Andriuţă !
Pe “maica Iustina” am sa o iau mai mult la puricat ! I-am promis ! Si voi fi ceva mai dur !
Are o expresivitate fantastica dar cred ca mizeaza cam mult pe ea !
Uneori face tot rolul din ochi si expresivitate lasand restul mişcarii pe locul doi !
Este super in prim-planuri dar mai are, cred eu, puţin de muncit la miscare! Are timp si capacitate !
Rolul i s-a potrivit perfect ! Nu stiam ca poate sa bată cuie cu toporul sau sa mestece in mămaligă !
A reusit sa aduca in atenţie un rol secundar ! Nota bene !
Pentru faptul ca invitatia promisa nu a sosit la timp ….. nu-i pun notă !
…………………………………………………………………………………………
In sfarsit , dupa un sir de beep-uri s-a reusit o sincronizare relativă a imaginii cu sonorul ! Este mult mai bine ! Ma pot concentra spre actiunea filmului !!!
Din ce in ce mai multi “spectatori” se uita la ceasul de pe “mobile” ! De ce naiba au venit aici ? Incep sa-i apreciez pe cei care au recunoscut ca nu pricep si au plecat !
Mie imi place ! Deşi depun efort pentru asta !
Pe “d-ul Valerică” l-am recunoscut tarziu ( calitate imagine) : Dionisie Vitcu, unul dintre idolii tineretii mele de student cu abonament , pret redus, la Nationalul din Iasi ! Inca conduce bine !
Am schimbat doua vorbe cu domnia sa ! Nu-mi mai pare asa inganfat cum mi se parea in tinerete !
……………………………………………………………………………………..
Ma asteptam sa vad procesul si condamnarea “vinovaţilor” !
Cu martori, avocati, judecatori, si filmari facute dupa gratii !
Nuuu !!!
Actiunea s-a oprit exact cand trebuia, lasand la latitudinea mea, de umil spectator, calea de ales !
Pot alege in intersectia vietii biserica din dreapta sau pe cea din stanga ! Oricum trecatorii nestiutori ma vor improsca cu noroi !
……………………………………………………………………………………………………………………………

Probabil ca D-ul Mungiu si “echipa” au trait pe viu conflictul “sorei Alina” , intre experienta spectacolelor de la Cannes si a celor de “acasa” !
Spre nesansa noastra ca romani, ei au solutii ! Pot deveni usor “cetateni europeni “ ! Sper sa nu faca asta ! Sper sa nu vad urmatorul film al d-lui Mungiu titrat in romana !

Nu te citisem pana acuma ! Deci nu este plagiat ! Ne exprimam … similar …. intzelegem diferit !
” Moldoveneasca” este mai usor de invatzat ca engleza ! Merita sa faci efortul ! Eu sunt din Iasi !

valicoj@yahoo.com

Reply
Andreea November 10, 2012 - 1:17 pm

multumesc pentru comentariul amplu si foarte interesant! mi-a placut sa te citesc si m-ai facut sa rad. sa revii aici. pe curand!

Reply
Vali Coj November 10, 2012 - 1:26 pm

  Enter the text to appear at the bottom of each email you send

________________________________

Reply
Vali Coj November 10, 2012 - 1:33 pm

Daca vrei mai tirimit !!!  “Maica Justina” este vecina mea de la … etajul V ! Sper sa mai vorbim !

________________________________

Reply
zigzag November 10, 2012 - 11:24 pm

NÓTA BÉNE (abr. N. B.) s. m. expresie spre a semnala cititorilor o informație, o precizare suplimentară. (< lat. nota bene, notează bine!)

Cu alte cuvinte, nota bene inseamna "ia aminte".

Reply
Vali Coj November 11, 2012 - 9:19 am

Multumesc pentru atentionare ! Am corectat ! Profilul meu este de natură tehnică, cu o brumă de latină invatată printr-a IX-a ( o ora pe saptamană ) si uitată in vacanta urmatoare ! Am facut confuzia pur si simplu dintr-o asociere fonetica !
In general mă exprim mai mult in Kilowati, Pascali sau alte trăsnăi mai puţin interesante , desi ne lovesc permanent bugetul personal . Mi-ar fi mai usor sa demonstrez matematic de ce platim “lumina” cu aproape 20 % in plus si o factura nejustificată la “gaz” !
Am incercat odată sa explic pe un “forum” . Fie nu a prezentat interes, fie că limbajul tehnic li s-a parut mai complicat decât latina ………..

Reply
Vali Coj November 11, 2012 - 2:28 pm

“Raportul medico-legal intocmit in urma exhumarii tinerei Irina Cornici, care si-a pierdut viata la manastirea Sfanta Treime din localitatea Tanacu, judetul Vaslui, in luna iunie a anului 2005 rastoarna datele primului raport medico-legal.
Raportul redactat de medicul Dan Gheorghiu, medic primar de medicina legala din Constanta, ajunge la concluzia ca moartea Irinei Cornici a fost cauzata de o eroare medicala facuta de medicul ambulantei care i-a administrat tinerei sase fiole de adrenalina.
Prima analiza medico-legala, facuta sub presiunea emotiilor starnite de cazul de la Tanacu, il acuza pe preotul Daniel Corogeanu de omucidere.
Cauza presupusa a mortii era insuficienta cardio-respiratorie acuta, insuficienta respiratorie restrictiva prin contentie (mecanica), soc hipovolemic (scaderea volumului de oxigen din sange), deshidratare importanta in contextul unui bufeu delirant halucinator (schizofrenie) neglijat, cu stare de agitatie psihomotorie severa.
Noul raport medico-legal arata ca, potrivit expertizei facute dupa exhumare, Irina Cornici mai era inca in viata atunci cand i s-au aplicat perfuzii cu o supradoza de adrenalina.”

Cu cat stim mai putin cu atata putem judeca mai usor !
Moldovenii judeca mai greu !

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: