E vorba despre a-ti fi bine

by Andreea

Tu te mai intorci? Ca eu nu.

Saptamana trecuta au avut loc, in tara, mai multe targuri de job-uri in strainatate pentru medici, cu salarii care incepeau, lejer, de la 4000 de euro in tari ca Marea Britanie, Irlanda, Norvegia s.a.m.d. Si doctorii, mai tineri sau mai in varsta, s-au dus la targuri ca sa afle unde si-ar putea gasi rostul in lumea asta. Exodul medicilor, din punctul meu de vedere, este cat se poate de justificat pentru ca eu cred ca fiecare trebuie sa fie fericit acolo unde poate sa fie fericit.

Retorica de tipul “cum? dar pleci din tara ta, e lipsa de medici, e lipsa de personal calificat” ma lase rece. Datoria intruchipata ca vreun om, vreodata, ar trebui sa fie dator vizavi de tara lui, oricare ar fi ea, doar pentru ca s-a nascut acolo mi se pare o porcarie. Si, cu atat mai mult mi se pare o porcarie in conditiile in care nascutului in Romania i se cere aceasta dedicare fata de tara lui. Ieri, am dat peste niste mastere in strainatate si in aplicatia pentru unul dintre ele era intrebarea: How would your country benefit from your education? Este o intrebare la care nu as fi stiut sa raspund pentru ca NU ma intereseaza sa ma erijez in vreun fel de salvatoare a neamului. Si-apoi, niciodata n-ajuti tara la nivel macro, poate doar daca devii legiuitor, nu stiu, esti implicat in dezvoltarea politicilor publice sau ceva de genul asta, altfel nu esti decat un om care poate ajunge in contexte in care, cu ceea ce stie, sa ofere ajutor prin ceea ce face. Rezultatele muncii sale se pot propaga sau nu.

Sa mi se ceara sa fiu loiala fata de un sistem care nu ofera nimic doar pentru ca in sistemul ala m-am nascut mi se pare o gluma proasta. Si sunt o tipa cat se poate de loiala inaintea oricaror oameni si situatii in care am oferit si mi s-a oferit respect, in care participantii au fost onesti, nu au mintit pentru propriul beneficiu s.a.m.d.

Medicii astia merita sa plece pentru ei. Si-apoi oameni de salvat sunt peste tot si pe oameni nu-i tratezi si nu-i salvezi pentru ca sunt de-o nationalitate sau alta. Din punctul meu de vedere, situatia sistemului sanitar si plecarea medicilor este una dintre multele exemple de domenii in care totul este, pur si simplu praf, si-n care, daca ramai, o faci din orice alte motive, dar nu pentru ca te simti bine cu ceea ce respectivul sistem are de oferit.

0 comment

You may also like

0 comment

SEXSHOPblog December 12, 2009 - 6:12 pm

Si uite-asa raman in tara doa cei ce nu-s suficienti de buni sa plece… cam cum e medicul meu de familie. Ala de stie doar sa dea vitamine, pt orice problema as avea.
Tara de rahat! Insa, dupa atatia ani de scoala, meritata o viata mai buna decat cea ce le poate fi oferita in Romanica…

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: