EKG-ul

by Andreea Vasile

trust-me-i-m-almost-a-doctor

Doctorul stă tolănit în scaun şi vorbeşte la telefon. Dă sfaturi despre viaţă, despre cum să “divide and conquer”.

-Da, dragă, păi ţi-am spus că nu merge cu frumosul, trebuie să te impui, să te impui.

*

După ce analizele de sânge mi-au ieşit bine, am decis să fac şi un EKG, să văd care-s coordonatele medicale ale inimii mele. Sunt la Biomedica, sediul din Floreasca. Mi-am mai făcut investigaţii aici pentru că centrul este bun şi medicul de familie pe care l-am ales după ce am renunţat la cel de la stat este tot aici.

*

– Vă rog să vă dezbrăcaţi. Şi sutienul trebuie să îl daţi jos, îmi spune o asistentă, în timp ce medicul îşi continuă nestingherit discuţia telefonică, în care îşi impune opiniile, este plin de vervă, are multe de zis.

Îmi dau bluza jos şi când să îmi desfac sutienul, mă opresc brusc. Ceva mă indispune de când am intrat pe uşa cabinetului şi mi-am dat seama şi ce. Aşa că vorbesc:

– Sunt pacient şi client într-o instituţie privată de sănătate în care plătesc pentru serviciul de care am nevoie. Şi tocmai am intrat în cabinetul unui medic care nu doar că nu a avut curtoazia să mă salute şi să încheie convorbirea telefonică pentru că, nu-i aşa, sunt un pacient la consultaţie, ba continuă să răcnească în telefon în timp ce eu ar trebui să mă despui, fără niciun fel de intimitate, de parcă aş fi în propria cameră.

Mă opresc, la rându-mi, amuzată de debitul verbal şi argumentele care mi-au ieşit şiroi. Asistenta se uită când la mine, când la “domnul doctor”, cum i se adresează mecanic, ca unui superior a cărui aprobare o caută-n cuvinte şi-n gesturi.

– Dar eu sunt doctor aici!, spune, evident, doctorul.

– Mă bucur pentru dumneavoastră. Şi eu sunt pacient. Însă de când am intrat, vorbiţi încontinuu la telefon în timp ce, repet, o femeie urmează să se dezbrace în acest cabinet în care nu există niciun separeu astfel încât mă voi purta în acest spaţiu ca şi când m-aş dezbrăca în faţa vreunui iubit, ceea ce, dumneavoastră, din fericire, nu sunteţi.

– Aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat niciodată, vine replica lui.

– Lăsaţi, este o prima dată pentru toate. Vă rog frumos dacă puteţi ieşi din cabinet pentru că prezenţa dumneavoastră a reuşit să mă indispună.

Doctorul şi-a luat telefonul şi-a ieşit.

*

Mă aşez pe pat şi îi cer scuze asistentei că a asistat la scenă, dar că nu îmi cer scuze pentru ce am spus. Că cred că politeţea şi intimitatea sunt două aspecte importante când vii la medic. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că pentru ăia 60 de lei pe care i-am plătit mă aştept, ce naivitate, ca medicul ăla să nu vorbească la telefon, ci, surpriză, cu mine.

*

Primul EKG a ieşit greşit, îmi bătea inima prea tare, zic bineînţeles, domnişoară, că îmi bate tare, mi-a crescut pulsul în urma discuţiei. Ea râde, cred pe undeva că s-a bucurat că a asistat la schimbul de replici, tipul părea un nesuferit, un îngâmfat, un arogant. Mai respir o tură şi, de data asta, pare în regulă.

*

Mă îmbrac, îmi ia tensiunea, este mică, 10 cu 4, zice, sunteţi obosită? Spun că am o perioadă mai plină, dar că nu mă simt obosită, zice, beţi suficient lichid? Încep să râd. Beau undeva la 3 litri de apă şi ceai pe zi, dar se pare că treaba asta nu prea se vede, nu ştiu de ce.

*

Îmi scrie fişa, iese cu mine pe sală, plătesc consultaţia, mâine după ora 8 dimineaţa puteţi să luaţi de la recepţie interpretarea, îmi spune.

*

Pe medic nu-l mai văd pe nicăieri.

 

0 comment

You may also like

0 comment

danaokapi October 30, 2013 - 8:28 pm

Congrats!
Si eu am fost la Biomedica, la ortopedie, si am avut parte de un tratament similar. Pentru cei 150 RON platiti am primit 5 minute de semi-atentie din partea doctorului, care nu m-a ascultat si nu stia cum sa ma dea afara mai repede (eram ultima in programul lui). Eram prea socata sa ripostez si mi-a parut rau dupa… asa ca ma bucur ca cineva a facut-o.
🙂

Reply
roxanahaloiu October 31, 2013 - 2:08 pm

felicitari! lucruri de genul asta trebuie spuse mai des. Acum ca stau sa ma gandesc, oamenii sunt obisnuiti sa fie abuzati la orice colt de strada. De aceea Domnul Doctor e surprins cand vede o reactie umana normala. Multumiri!

Reply
rcr October 31, 2013 - 4:22 pm

da, asa fac si dentistii,, eventual mai si urla la tine ca ai tupeul sa te manifesti ca te doare falca pe care te pun sa o tii deschisa 30 min in continuu, si daca le zici ceva iti pun plombele prost ca sa se razbune. eu am fost odata la dentist si in afara de cele descrise mai sus dentistul flirta cu asistenta de parca eu nici nu eram acolo, chicoteau despre ce au mai facut in weekend, ce s-a mai intamplat la sala de forta de la Dinamo etc in timp ce eu sufeream pe scaun de durere,, asta la cabinet particular bineinteles dupa ce le dai cate un salariu mediu pe o luna pt plombe puse printre chicoteli… odata m-am enervat si am mers la patron, care ce credeti,,, a incercat sa ma convinga ca eu “exagerez” si ma privea de parca eram o atention seeker

Reply
Dana February 20, 2014 - 8:29 am

Mi-a articolul tau drept care l-am distribuit : https://www.facebook.com/dana.pitis

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: