Elegy

by Andreea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=s9CByw_BqMs]

Elegy“, filmul în regia lui Isabel Coixet, după romanul “The Dying Animal” a lui Philip Roth, spune povestea profesorului de literatură David Kepesh căruia îi este imposibil să înţeleagă valoarea ataşamentului emoţional. N-o să fac un rezumat al cărţii/filmului, însă mi-a trecut prin minte o idee în timpul vizionării. David (Ben Kingsley) spune la un moment dat că se simte încorsetat de faptul că vârsta pe care o are îi cere să se poarte într-o anumită manieră, dar că nu poate să facă asta pentru că, în interior, a rămas tânăr. M-am gândit astfel la toţi bătrâneii pe care îi văd pe stradă privind pofticioşi după fete tinere şi de fiecare dată mi s-a părut o scenă libidinoasă. Dar în lumina cuvintelor lui David, întreaga imagine te obligă să ai un alt fel de înţelegere asupra a ceea ce se întâmplă, de fapt, acolo. Să fii prizonier al unui exterior care se schimbă odată cu anii şi să fii nevoit să-ţi adaptezi felul de-a fi acestui lucru mi se pare greu şi nedrept. E cam acelaşi lucru cu emisiunile de tip reality în care consultanţi de modă le spun unor femei că felul în care se îmbracă nu este adecvat vârstei pe care o au. Şi dacă femeia respectivă se îmbracă, de fapt, în acord cu vârsta ei interioară şi nu cu cea exterioară, cea reflectată de trup?

*

“The Dying Animal” este a treia carte din seria despre viaţa profesorului David Kepesh (personaj imaginat). Ea este precedată de “Breast” şi “The Professor of Desire”. Cărţile pot fi comandate în limba engleză de pe Book Depository pentru doar 7 lire/volumul (expediere gratuită în toată lumea) sau, în limba română, de la editura Polirom (preţul e aproximativ acelaşi).

0 comment

You may also like

0 comment

Chirca March 14, 2011 - 4:50 am

“Prizonierii unui exterior” cred ca ne descoperim de la adolescenta. Si tocmai cand reusim sa ne impacam cu el, incepe sa se schimbe… Inspirate titluri alege Philip Roth!

P. S. Puteţi să trimiteţi un mesaj/comentariu pentru Ruma, în Japonia?
Detalii pe http://chirca-aici-acum.blogspot.com/2011/03/japonia-calligraphy-in-landscape-ruma.html

Va mulţumim!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: