Esther Perel: ”Calitatea bună a relației e cea care ține oamenii împreună”

by Andreea Vasile

Încă dinainte de a începe, ziua a treia de la Unfinished Festival 2018 stătea sub semnul lui Esther Perel, terapeut de cuplu cu peste 30 de ani de experiență, autor de bestsellers New York Time, speaker la TED Talks cu peste 20 milioane de vizualizări și lista ar putea continua. Un lucru era sigur: lumea se va înghesui s-o vadă în carne și oase. Și așa a și a fost. Auditoriumul și Sala Tronului de la MNAR (unde prezentarea ei a fost proiectată pe un ecran pentru cei care n-au mai prins loc pe scaun în Auditorium) au fost pline ochi. Ce atmosferă grozavă!

Am plecat mai devreme de acasă ca să iau de la librărie una dintre cărțile ei fiindcă urma să avem și-o sesiune de autografe. De la Piața Română și până la Universitate am luat la rând toate librăriile posibile ca să primesc același răspuns: nu mai avem nici o carte de-a lui Esther Perel. În cele din urmă, cu o oră jumate înainte de prezentarea ei, cei de la Curtea Veche, editura care o publică în România, au venit cu cărțile la MNAR, s-a făcut instant coadă, s-au vândut ca pâinea caldă, așa că stocul a fost, din nou, suplimentat în timp real, în timp ce lumea stătea la coadă să-i fie semnată copia. Nimeni nu a plecat supărat acasă, așa că un mulțumesc se duce spre editura Curtea Veche că s-a mobilizat.

Vezi prezentarea lui Esther Perel la Unfinished Festival 2018:

 

ESTHER PEREL a fost pentru a patra oară la București cu ocazia lui Unfinished Festival 2018 și prezentă în toate zilele conferinței, în public, uneori și cu întrebări pentru speakeri la finalul prezentării lor. O tipă energică, plină de viață, disponibilă și foarte atractivă. Am vorbit în permanență despre asta cu prietena mea Coralia, cu care am stat în toate aceste zile, și am simțit fluturi în stomac de fiecare dată când Esther era prin preajmă, ca două îndrăgostite, haha. E o tipă cu mult magnetism și frumoasă datorită inteligenței, zâmbetului și, probabil, sentimentului că știe o mulțime de lucruri despre relații și sex, așa că să fii cu ea trebuie că e o aventură.

Pe scenă, Esther Perel e așa cum o știam din videoclipuri, plină de umor, concentrată pe ce spune, atentă la oameni, hotărâtă. Are exercițiul scenei așa că, în prezența ei, lucrurile par să meargă șnur, știe să comunice foarte mișto cu un public numeros și, în același timp, îți lasă senzația că vorbește cu tine și numai cu tine.

Au fost minunate exercițiile prin care am primit întrebări la care, în funcție de răspuns, a trebuit să ne ridicăm în picioare sau să stăm jos și în care ne-am încurajat unii pe ceilalți pentru că unele teme au fost un fel de călcâi al lui Ahile, însă sentimentul de solidaritate care s-a creat în sală și de compasiune au generat un spațiu al siguranței în care mi s-a părut că fiecare om nu doar că se simte încurajat să fie onest, dar onestitatea respectivă era importantă, chiar atunci, ca și când ar fi fost o decizie personală de a începe, în mod concret, să aducem schimbări de mult visate în viețile noastre.

”Știm că ne-am găsit fericirea alături de cineva atunci când am șters aplicațiile de dating din telefon,” a spus Esther spre amuzamentul tuturor, vorbind despre diferențele dintre întâlnirile romantice în perioada bunicilor noștri și întâlnirile romantice azi, despre viața la sat și opțiunile limitate de a fi cu cineva alături de calculul economic care conta mai mult decât cel emoțional prin comparație cu viața de la oraș azi când avem sentimentul că, orice alegere am face, undeva, cândva s-ar putea să găsim altceva mai bun.

Odată, viață de cuplu era destul de clară și fără prea multe pretenții, azi viața de cuplu pare că trebuie să le aibă pe toate – aventură, mister, joacă, dar și siguranță, stabilitate, încredere. Pretindem toate aceste lucruri de la un singur om și aceasta pare că e una din marile probleme ale oamenilor în secolul 21, că unde cândva satul era cel care împlinea diferite nevoi prin persoane diferite, azi tindem spre un nivel de intimitate pe toate planurile, cu un singur om, aspirație care pare aproape imposibilă. Și totuși, oamenii speră!

”Calitatea relației e ceea ce ține oamenii împreună azi,” a explicat Esther Perel, care a contrazis astfel mitul cantității, cu cât mai mult, cu atât mai bine. Ea spune că viitorul unei relații azi e incert pentru toată lumea, că două persoane stau împreună atât cât se simt bine și că atunci când cuplul e bine, toată lumea e bine în jur, mai ales într-o căsnicie, unde, spune ea, fericirea membrilor cuplului înseamnă fericirea familiei.

Toate aceste idei, care îmi erau familiare din alte prezentări de-ale ei pe care le-am văzut online, pot fi regăsite și-n cele două cărți traduse și-n limba română, Inteligența erotică, prima pe care a scris-o, și Regândirea infidelității, o continuare care vorbește despre DORINȚA căutată în afara cuplului.

Esther Perel a vorbit și despre faptul că azi oamenii nu mai au răbdare să se cunoască și să construiască împreună. Din nou, în secolul vitezei, când putem să ne conectăm cu oricine din orice parte  lumii, avem senzația că putem mereu să alegem un partener mai bun, schimbăm, într-un fel, oamenii ca pe șosete, înainte de a afla, efectiv, care e treaba cu fiecare dintre ei și de a încerca să vedem dacă putem, cu adevărat, să avem ceva împreună. Cu toată această oportunitate de a face alegeri, ea spune că oamenii sunt, într-adevăr și în mod paradoxal, tot mai singuri.

”Odată, oamenii care trăiau în comunități știau când vecinii se ceartă sau fac sex. Azi ești luat prin surprindere dacă prieteni apropiați se despart, deși nu era nici un semn că asta s-ar putea întâmpla,” a spus Esther Perel, care a subliniat că suntem mai interesați de aparențe decât de starea reală a ceea ce trăim, că pare mai important să dăm senzația că totul e bine decât că totul e bine, cu adevărat. A pus o parte din atitudinea asta și pe seama tehnologiei și imediatului pe care Internetul îl aduce prin pozele pe care le publicăm pe social media sau poveștile pe care le scriem. ”În realitate, e o lume în care abia mai găsești pe cineva să dea de mâncare pisicii tale atunci când ești plecat de-acasă.”

În final, Esther a vorbit despre relationship empowerment, nu doar despre empowerment-ul feminin. Ea a zis că e momentul ca femeilor să li se permită să experimenteze forța și puterea, iar bărbaților, vulnerabilitatea. E nevoie ca fiecare, bărbat și femeie, să își poată exprima emoțiile și stările și că, numai împreună, ajutându-ne unii pe alții putem să ne ridicăm, să fim compleți.

Esther Perel este căsătorită de 25 de ani și are doi băieți.

est2.png

Pe Esther Perel o poți asculta în podcastul ”Where Should We Begin?”, unde sezoanele 1 și 2 sunt gratuite.

Pe 10 noiembrie ea va ține un eveniment live la New York, The Masculinity Paradox, în cadrul proiectului Sessions, care poate fi urmărit, contra cost, și online. Toate informațiile și bilete sunt disponibile aici.

Citește despre Jason Silva la Unfinished Festival 2018.

Citește despre Tehching Hsieh la Unfinished Festival 2018.

Citește despre Ayesha Wazir la Unfinished Festival 2018.

Citește și despre Nicolas Jaar la Unfinished Festival 2018.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: