Europarlamentarul Victor Boştinaru este împotriva ACTA

by Andreea Vasile

Biroul de presă al europarlamentarului Victor Boştinaru mi-a trimis aseară poziţia politicianului în legătură cu ACTA, dar m-a rugat să nu o dau până în această dimineaţă când vor face publică declaraţia. Am respectat dorinţa biroului de presă pentru că mi s-a părut un gest frumos că am avut acces, în avanpremieră, la informaţie. “Premiul” biroului de presă vine ca urmare a e-mailului pe care l-am trimis prima dată şi Renatei Weber crezând că face parte dintre cei care au votat împotriva clarificării scopurilor ACTA.

„Am aşteptat o perioadă de timp pentru a mă pronunţa asupra ACTA, chiar dacă opinia mea a fost de la început împotriva adoptării acestui tratat de către Parlamentul European.

În primul rând acest tratat vine în contradicţie cu Carta Fundamentală a Drepturilor Omului care garantează dreptul la liberă informare a cetăţenilor europeni.

În al doilea rând, Grupul S&D din Parlamentul European şi-a exprimat îngrijorările sale referitoare la acest tratat, inclusiv printr-un proiect de rezoluţie, respins cu contribuţia decisivă a PPE. Aceste îngrijorări nu şi-au primit un răspuns nici până astăzi.

În al treilea rând, Grupul S&D şi eu ca social-democrat român, am constat că Parlamentul European este pus în faţa unei situaţii limită: fie adoptăm tratatul aşa cum este el, pentru că nu se poate modifica conţinutul său, fie îl respingem ţinând cont de îngrijorările noastre şi ale cetăţenilor europeni.

În al patrulea rând, în contextul în care asistăm deja în Europa şi inclusiv în România la încălcări ale drepturilor şi libertăţilor democratice produse de guverne de dreapta, acest tratat nu face decât să se adauge unei liste intolerabile de derapaje.

În al cincilea rând, prin conţinutul său, tratatul nu rezolvă problema contrafacerilor întrucât potenţialii producători ai produselor contrafăcute nu sunt semnatarii acestui tratat.

În faţa acestor îngrijorări explicite şi manifeste a cetăţenilor europeni, inclusiv a compatrioţilor mei, ca social-democrat şi european convins nu pot decât să mă alătur şi să susţin îngrijorarea lor.

În consecinţă voi susţine în cadrul delegaţiei şi a grupului nostru în Parlamentul European, votul împotriva ACTA.”

Nu uitaţi că sâmbătă, 11 februarie, începând cu ora 17.00, protestăm anti-ACTA în toată ţara. La Bucureşti şi-au anunţat prezenţa peste 30.000 de oameni până la această oră. Şi dacă iese măcar 1% şi tot e ceva.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: