Exclusiv: Rona Hartner n-a mai venit in Romania din cauza francezilor

by Andreea

Pe 24 aprilie, Rona Hartner trebuia sa vina in tara unde urma sa prezinte, la 13 ani de la lansare, filmul Gadjo Dilo la Institutul Francez din Bucuresti. Daca initial s-a crezut ca Rona nu a mai venit pentru ca a pierdut rezervarea biletului de avion ajungind prea tirziu la aeroport, iata ca actrita a spus, in exclusivitate pentru revista VIP, care a fost motivul real pentru absenta sa: celebrul “salut romanesc” de la televiziunea franceza a indignat-o.

“Nu am pierdut avionul. Am decis sa nu vin ca semn de protest fiindca nu au aparut scuze din partea Frantei pentru ofensa adusa tarii noastre de catre postul de televiziune France 2 dupa salutul romanesc”, a spus Rona care traieste, de ani buni, la Paris.

I-a scris lui Laurent Ruquier, prezentatorul emisiunii

Rona recunoaste ca a fost in primul rind dezamagita de comportamentul lui Laurent Ruquier, moderatorul emisiunii de la France 2, care ii este si bun prieten. “Eu am avut la inceput un blocaj vizavi de eveniment (n.red. cel de la Institutul Francez din Bucuresti). Am fost profund dezamagita de comportamentul prietenului meu Laurent Ruquier care a acceptat aceasta ofensa, iar cind ne dezamagesc prietenii e greu sa reactionezi spontan fiindca surpriza neplacuta este mult prea mare. I-am scris lui Laurent si i-am spus ca este inacceptabil ca el, un om de cultura, sa reduca o tara intreaga la o mina de nefericiti care isi cauta soarta pe strazile Europei. A doua zi, dupa emisiune, am vazut scris pe strazile Parisului <afara cu romanii> si i-am trimis fraza asta si l-am intrebat daca ii place ce a inteles publicul din gluma deplasata facuta de comicul Jonathan Lambert in emisiunea lui”, povesteste Rona.

Organizatorii de la Bucuresti, nicio reactie

Rona Hartner i-a anuntat pe organizatorii evenimentului de la Bucuresti ca isi contramandeaza venirea din pricina incidentului de la postul de televiziune France 2, insa acestia nu au avut nicio reactie. „Am anuntat cu o seara inainte ca nu mai vin din mai multe motive, dar in primul rind din cauza celui cu salutul. Am vrut sa fiu solidara tarii noastre pe aceasta cale. Organizatorii nu au reactionat in niciun fel si cred ca nici nu aveau intentia sa stabileasca un dialog”, spune Rona.

Romanii au o imagine proasta la Paris

„Sintem prost vazuti dintotdeauna”, este de parere Rona. „Dar ai vazut ca la Festivalul de Film de la Cannes, in urma cu cinci, sase ani, se spunea ca nu exista cinematograf romanesc, dar cind au inceput filmele romanesti sa se evidentieze, lumea a aflat ca, in Romania, avem un cinema de calitate. Eu cred ca la fel se intimpla si cu economia noastra. Deocamdata nu se vede ca avansam, dar intr-o zi se va vedea ca romanul este foarte muncitor, tenace, inteligent si puternic. Asta este speranta mea. Sa fim vazuti si apreciati la adevarata valoare”, a incheiat Rona.

(articol scris de subsemnata si publicat in revista VIP pe 3 mai 2010; drepturile de autor apartin revistei)

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: