Experiența mea la prima ediție a festivalului Untold

by Andreea Vasile

Între 30 iulie și 2 august a avut loc prima ediție a festivalului de muzică (cu precădere electronică) Untold de la Cluj. Timp de 4 zile, peste 150 de artiști naționali și internaționali au urcat pe una dintre cele 8 scene. Cu un buget estimat la 4 milioane de euro și-un public care a ajuns la 300.000 de oameni, prima ediție a acestui festival a fost declarat un succes de către organizatori, administrație locală și participanți, deopotrivă, astfel încât vom avea o nouă ediție și-n 2016. Festivalul a fost organizat de Federația SHARE, iar directorul festivalului, Bogdan Buta, a declarat că investiția a meritat cu vârf și îndesat: s-au câștigat 3 milioane de euro din vânzarea de bilete și fiecare comerciant care a fost prezent la eveniment va da până la 25% din câștigurile sale asociației organizatoare.

Iată ce mi-a plăcut mie la acest festival (și la orașul Cluj) în aceste zile pe care le-am petrecut acolo:

1. Oamenii și atmosfera

f1

Fotografie din timpul act-ului lui David Guetta pe scena principală de pe stadionul Cluj Arena.

Au fost în jurul a 300.000 de oameni din țară și din străinătate în cele 4 zile de festival (estimarea oficială aparține organizatorilor). A fost multă voie bună, veselie, prietenie. Cu toate că locul a fost plin, oamenii au fost amabili și atenți unii cu ceilalți. De exemplu, pe Cluj Arena, acolo unde a fost scena principală, în timpul main act-urilor, aproape că nu mai aveai loc să arunci un ac. Însă de fiecare dată când cineva m-a împins sau m-a călcat, și-a cerut scuze. Genul ăsta de curtoazie l-am întâlnit la fiecare pas!

2. Echipa SMURD

smurd

Cristian Ursu, coordonatorul SMURD Cluj.

Foto: Ziar de Cluj

A existat un cort cu medici SMURD la fiecare dintre scenele mari. În plus, cu ocazia UNTOLD, s-a folosit pentru prima dată spitalul de campanie al ISU Cluj cumpărat în 2012 cu 720.000 de euro. Spitalul a avut o capacitate de 40 de paturi unde au lucrat 30 de medici, paramedici și voluntari în fiecare tură de noapte. Cu toate astea, echipa a tratat undeva la 150 de situații medicale pe zi, un număr aproape infim în raport cu numărul mare de participanți. Coordonatorul SMURD Cluj a avut un obiectiv clar în ceea ce îi privește pe participanți: ”Scopul nostru a fost să îi redăm spectacolului, să nu piardă evenimentul, după ce au plătit o grămadă de bani să vină aici. I-am tratat aici pe majoritatea dintre ei, chiar și pe cei ce erau în comă i-am trezit și le-am spus: mergeți înapoi, aveți treabă!

3. Ziar de Cluj

Am citit ziarul ăsta în fiecare zi de festival și din el am aflat tot felul de informații interesante: de la cifrele oficiale legate de evenimente și până la declarații ale oficialităților locale, organizatori și oameni obișnuiți în legătură cu ce s-a întâmplat la Cluj în aceste zile. Articolele mi s-au părut la obiect, vii din punctul de vedere al scriiturii și cu note personale ale autorilor, ceea ce le-a făcut ușor de citit și de înțeles. Dacă sunteți curioși cum a fost festivalul, arhiva Ziarului de Cluj e o bună recomandare în acest sens.

4. Filmările și fotografiile

patrice

Patrice pe scena principală a festivalului Untold

Organizatorii festivalului au folosit cel mai bun echipament și cei mai buni oameni cu ocazia Untold. Fotografiile și filmările oficiale sunt minunate. Am privit cu jind la camerele de filmat care mi-au trecut pe sub nas în timpul festivalului și la fotografiile excelente care erau postate în timp real pe pagina de Facebook a festivalului. Le puteți vedea pe toate dacă intrați pe pagină.

5. Taximetriștii

Foarte corecți și o surpriză plăcută pentru mine! Mereu amabili, mereu la prețul corect afișat de aparatul de taxare, fără să întrebe unde mergi înainte de a te urca, întotdeauna gata să îți dea restul până la ultimul ban, un exemplu excelent de ”așa, da!”.

6. Organizarea

cluj

S-a tot vorbit despre asta, dar reiau în încheierea acestui text acest aspect pentru că oamenii care au făcut treabă acolo merită felicitări iar și iar! Am avut de toate la discreție, eu, una, nu am avut niciun inconvenient din niciun punct de vedere. Sistemul de plată cu cardul al Băncii Transilvania a fost excelent – rapid și ușor de folosit, băutura a fost la discreție (în ce mă privește, am băut numai apă), toaletele au fost mereu libere și curate (e drept, mă duceam mereu la cele din spatele Cluj Arena, care erau ceva mai departe și mai multe, însă era un efort de 5 minute în plus care a meritat, de cele mai multe ori am găsit și hârtie igienică înăuntru, chiar și la 3 dimineața).

Concluzii

Pentru mine a fost o experiență foarte plăcută și o vacanță neașteptată! M-am dus să văd ce înseamnă Untold și am revenit acasă cu multă energie bună. Mi-a plăcut tot ce a însemnat acest festival – de la oameni la muzică și am mers cu bucurie la artiștii cunoscuți și la cei pe care îi știu mai puțin, dar a căror prezență m-a entuziasmat. Am văzut act-uri pe care voiam să le văd de multă vreme (Lost Frequencies, Gentleman, Andy C, ATB, Sunnery James & Ryan Marciano, Culture Beat sau DJ Premier) și artiști mainstream despre a căror prezență știam din alte festivaluri internaționale (Armin van Bureen, David Guetta sau Dimitri Vegas & Like Mike). De asemenea, DJ-ii care au pus la cortul Red Bull au fost unul și unul, dar în general tot ce înseamnă acest brand din punctul de vedere al evenimentelor muzicale și sportive e pe gustul meu (doar scriu pentru ei :)). Voi reveni cu plăcere la ediția a doua a festivalului, în 2016, eveniment care a fost oficial confirmat atât de primarul orașului Cluj, Emil Boc, cât și de organizatorii Untold.

0 comment

You may also like

0 comment

badita florin August 5, 2015 - 8:18 pm

Mă super bucur ca ai pus melodia asta, o iubesc ! O ascult obsesiv chiar.
Iar la anul, o să mă bag să îi ajut pe partea de hartă, să facem o hartă superbă și practică

Reply
Andreea August 6, 2015 - 5:17 am

si mie imi place mult! 🙂 buna idee cu harta, succes!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: