Firea vs. Boureanu

by Andreea

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=vCUxWWZbgak]

Disclaimer: Scriu nepartinitor despre acest moment. Scriu despre acest moment, incercand sa analizez situatia din punct de vedere al contextului si a atitudinii profesionale pe care as fi considerat-o ca fiind corecta in ceea ce o priveste pe Gabriela Vranceanu Firea.

Un PDL-ist intr-un studio de televiziune al Antenelor este precum oaia in gura lupului. Ca pozitie politica, Antenele sunt in chip asumat impotriva portocaliilor si fiecare emisiune pe care, cel putin Antena 3, o are, ataca, intr-un fel sau altul, politica PDL-ista. Nu putine au fost invitatiile pe care Antena 3 le-a facut unor PDL-isti in cadrul emisiuniilor Sinteza Zilei si Vorbe Grele, cea din urma difuzata pe Antena 2. Invitatiile respective s-au soldat, de cele mai multe ori, cu un refuz, in opinia mea justificat pentru ca dupa orice reactie (in cazul de fata anti-PDL-ismul) are o contrareactie (refuzul PDL de a fi in mijlocul unor oameni care i-au secerat, in mod corect sau nu, cu fiecare ocazie). Cred ca Elena Basescu, in emisiunea lui Victor Ciutacu si Cristian Boureanu, in mai multe emisiuni, au fost singurii PDL-isti pe care imi aduc aminte sa-i fi vazut la Antene.

In acest context, Cristian Boureanu a fost la emisiunea Gabrielei Firea. Impresia mea este ca un PDL-ist, chiar si de buna-voie venind la Antene, va avea o atitudine defensiva, fie si numai pentru ca are in minte toate vorbele care s-au spus despre partidul sau. Asta cred ca a fost si cazul lui Boureanu care, chiar daca nu scuza discursul sau de moara stricata, cred ca ii explica atitudinea.

Ca moderator, cred ca Gabriela Firea nu trebuia sa reactioneze in modul in care a facut-o. Ca moderator, trebuie sa iti tii gura si sa incerci sa minimalizezi incidentul in mod politicos. Adesea, dialogul dintre moderatorii de la Antene si PDL-isti, chiar cand cei din urma nu-s prezenti, este unul de tipul calau si victima, fiind din start o comunicare defectuoasa. Deci, si in acest caz, parerea personala a Gabrielei Firea nu trebuia sa primeze in defavoarea dialogului respectuos, indiferent cat de tensionata devine situatia. In acest caz, as putea da exemplul moderatoarei de la B1 de la emisiunea “Sase, vine presa” care, fiind martora unui moment in care doi politicieni, femeie si barbat, si-au aruncat injurii si au sfarsit prin a-si arunca in fata unul altuia paharele cu apa, a spus ca asa ceva e inadmisibil si a cerut publicitate.

In urma emisiunii de la Antena 3, Gabriela Firea, deci implicit Antena, l-a dat in judecata pe Boureanu. Boureanu a dat in judecata Antena 3. O actiune prosteasca din punctul meu de vedere. Ca o observatie de ansamblu, cred ca trebuie retinut ca, pe principiul lui semeni vant, culegi furtuna, mistourile care se cultiva la adresa PDL-istilor in emisiunile Antenelor nu au cum sa ramana fara consecinte si, avand propriile comportamente in minte, moderatorii cred ca ar trebui sa fie mai ingaduitori, mai moderati. Daca pretind ca-i vor pe PDL-isti in emisiune pentru a afla raspunsuri de la ei, in calitate de guvernanti majoritari, atunci ar trebui sa evite in a se erija in judecatori si poate ca ar trebui inclusiv ca, atunci cand le comenteaza prestatiile publice, sa o faca mai mult bazat pe argumente si mai putin bazat pe invective. Astfel, cred ca situatiile nu ar mai ajunge atat de departe si dialogul pe care Antenele pretind ca-l doresc cu PDL-istii ar putea exista fara ca cei din urma sa se simta amenintati ca se duc intr-un loc in care, oricum, li se va da in cap.

Later edit: Mai dur, pe acelasi subiect, a scris si Alex Mihaileanu.

0 comment

You may also like

0 comment

Victor Ciutacu June 3, 2010 - 3:59 pm

Asupra cazului m-am pronuntat in JN si pe blog. Unica mea corectie e o insiruire de nume care au trecut pe la Vorbe grele: Ioan Oltean, Cristian Radulescu, Gheorghe Falca, Elena Basescu, Cristina Parvulescu, Ana Maria Topoliceanu, TRU, Anca Constantinescu zisa Ciocu’ Mic, Mircea Toader, Roberta Anastase, Cristian Boureanu, Raluca Turcan, Catalin Avramescu,

Reply
Victor Ciutacu June 3, 2010 - 3:59 pm

hai ca m-am oprit subit si am dat submit aiurea. toti sunt de la acelasi partid: PD-L

Reply
Andreea June 3, 2010 - 4:02 pm

Multumesc pentru completare. In cazul acesta inseamna ca sunt multi din partid care au acceptat invitatia in emisiuni. Nu neaparat in a dvs, cat si in altele. De unii imi amintesc, intr-adevar, acum ca i-ati mentionat, ca i-am vazut la A3.

Reply
Victor Ciutacu June 3, 2010 - 4:11 pm

Ii uitasem pe Liviu Negoita si Vasile Blaga 🙂
Toti au fost la A2; si la A3…

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: