Fisura prin care intră lumina

by Andreea Vasile

Să crăpi, dar să nu te spargi

Mi se întâmplă des să fiu între somn şi trezire când aud fie versuri din melodii, fie replici din filme, fie vorbe de duh spuse de vreun prieten sau altul. Momentele speciale sunt atunci când vorbe foarte deştepte sunt clocite de propria-mi minte prin asocieri de gânduri şi imagini pe care doar semi-conştienţa, în deplina-i creativitate, le naşte. Dar asta se întâmplă rar!

*

În ultima vreme, sub influenţa lui “Californication”, dar şi a unor evenimente personale care, pe alocuri, seamănă cu anumite momente din serial, mă trezesc că-mi apar în minte replici pe care, dacă nu le pot contextualiza când urmăresc episoadele, ele se arată, peste ore sau zile, cu învăţăminte de neignorat.

Aşa se face că-n dimineaţa asta mi-a trecut prin faţa ochilor – deşi ochii erau încă închişi – replica lui Duchovny – Hank Moody pe numele lui imaginat de scenariştii din Californication- spunând: “You get stronger in the places you were broken.

Secvenţa în care spusese asta se-ntâmpla într-un centru de dezintoxicare în care mersese alături de cel mai bun prieten care-şi vizita soţia dependentă de cocaină. Nu e însă pe cât de dramatic v-aţi imagina! În realitate soţul – impresar pentru actriţe porno- şi soţia – dependenta de cocaină- sunt personaje şi oameni minunaţi şi întâmplările, câteodată de domeniul S.F.-ului, prin care trec vin să ne arate că iubirea depăşeşte realitatea şi orice considerent social, moral, economic, politic care v-ar putea trece prin minte.

*

Dar ceea ce spune Duchovny – şi aici revin la replica lui – este o trimitere la Ernest Hemingway a căruit glăsuire originală este:

The world breaks everyone and afterward some are stronger at the broken places.

*

Cam despre asta e vorba: că, în mare parte, ceea ce popular numim “acumulare de experienţă” este de fapt o “spargere” a celor mai vulnerabile bucăţi din noi – deci cele despre care ne este şi teamă că vor fi sparte – şi o reaşezare a lor într-o nouă ordine care, în final, ne arată într-o variantă îmbunătăţită, mai mişto, un soi de Robocop uman în care inima şi mintea sunt mai puternice. Şi nu puternice în sensul că pun ziduri de netrecut ci, dimpotrivă, le dărâmă pe toate.

And everyone is fucking invited to come in!

0 comment

You may also like

0 comment

Alexandra May 18, 2012 - 1:46 pm

incurajator. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: