Future Challenges: Comerţul liber în România după 1989

by Andreea Vasile

future-challenges-940x265

De aproape un an de zile scriu în fiecare lună pentru platforma online Future Challenges. Cu sediul principal în Berlin, Germania, Future Challenges reuneşte editori şi autori din toată lumea. Eu sunt unul dintre autorii din România şi reprezint Europa Centrală şi de Est alături de alţi colegi. În fiecare lună primim câte o temă de interes internaţional şi, pe baza ei, scriem articole despre cum se vede tema respectivă în ţara noastră. Ce este foarte tare e că în Germania platforma Future Challenges a crescut în popularitate atât de rapid că acum este un instrument prin care guvernul german ia pulsul Europei. Adică e un soi de unealtă prin care măsoară cum o ducem şi după care se ghidează când face politici publice naţionale, dar şi la nivel de Uniune Europeană.

The central goal of this project is to help policymakers, communities, and citizens understand how some of today’s most significant issues are likely to interact and to encourage them to act on this information.

 

*

Ultimul articol pe care l-am publicat astăzi este despre comerţul liber şi cum s-a adaptat România unei pieţe libere după 1989 atunci când graniţele ţării noastre s-au deschis.

No good can come of it when proper planning is lacking is how we could sum up the past 20 years of Romanian industry.

Cam aşa începe articolul meu pentru care voi reveni şi cu o variantă în limba română ca să fie accesibil cât mai multor oameni. Totuşi, pentru cei care nu citesc în engleză, este uşor de intuit că România nu s-a prea adaptat pieţei libere şi asta din cauza lipsei de strategie economică, nu că ar fi vreo surpriză. Trecerea de la comunism la democraţie când vine vorba despre piaţa liberă este uriaşă: de la o ţară care înainte de 1989 era a patra din lume care aspira la a produce orice bun de consum la nivel naţional, am devenit una care azi importă de toate, de la legume şi fructe, până la cremă de pantofi.

Citiţi integral articolul  “Free trade in Romania after 1989: open borders, closed down industries” ca să vedeţi pe îndelete cam unde stăm azi cu economia (e nasol!).

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: