GayFest 2010

by Andreea

Intre 17 – 22 mai are loc GayFest. Programul il puteti gasi aici. Pana atunci, o scurta aducere aminte despre ce-a fost anul trecut la parada intr-un text pe care l-am scris la vremea respectiva.

In 2004, Romania avea parte de primul GayFest. O manifestare obisnuita in tarile vestice, GayFest a devenit in tara noastra expresia miscarii pentru drepturi civile a persoanelor LGBT (n.red. – lesbian, gay, bisexual, transexual), o manifestare care combina activismul politic cu activismul cultural. Scopul principal al GayFest este sa atraga atentia asupra drepturilor pe care persoanele LGBT le au. Desi se simte o imbunatatire in ceea ce priveste acceptarea comunitatii LGBT de catre societate, conform cercetarii realizate de Gallup Organization la cererea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, 40% dintre romani cred in continuare ca relatiile homosexuale ar trebui sanctionate. Mai mult, 84% dintre cei chestionati au spus ca s-ar simti deranjati daca ar afla ca un membru al familiei este parte din comunitatea LGBT, in vreme ce 64% considera inacceptabila casatoria intre persoanele de acelasi sex. Aceste prejudecati sint privite si ca un rezultat al lipsei de intelegere, dar si al felului in care media se raporteaza la asemenea evenimente, cautind senzationalul in detrimentul claritatii.

La Piata Unirii, curiosii stau rezemati de gardurile de protectie in asteptarea paradei. La intrarea pe bulevardul Unirii, in jumatatea care duce spre Casa Poporului, fortele de ordine nu permit accesul nimanui. Cine doreste sa se alature marsului trebuie sa mearga pe strazile laturalnice pina la Piata Constitutiei, apoi sa se intoarca pe bulevardul Unirii pina intilneste grupul de aproximativ doua sute de participanti, care s-au adunat sa sarbatoreasca finalul saptaminii GayFest. “Aia sint, ma!”, exclama un pusti de vreo 16 ani catre prietenii sai. Apoi se ridica pe virfuri incercind sa-si dea seama ce se intimpla cu marsul, care trebuia sa inceapa la ora 17.30 la Piata Unirii. Din motive de securitate insa, startul se va da de la mijlocul bulevardului. O batrina ii lamureste pe cei din jur: “Da, dom’le. P-aici trec. Vor da gardurile la o parte. Si asteptam, nu-i problema”. In zona apare Mircea Toma impreuna cu sotia lui, Teo Zabava. Sint prezente obisnuite la eveniment si, asemenea altor jurnalisti, incearca sa afle cum sa ajunga in rindul participantilor. Li se indica ruta ocolitoare. In statia de tramvai 32, un grup restrins de baieti cu capetele rase privesc in zare. Aud muzica puternica si vad steagurile colorate. Au privirile fixe si nu scot o vorba. Degeaba, parada nu mai trece pe acolo.

“An de an, politicienii romani stralucesc prin tacere”

Marsul a inceput. Membri ai comunitatii LGBT, dar si sustinatorii lor danseaza, fluiera si flutura steagurile multicolore. Cameramanii de la cele mai importante televiziuni merg cu rapiditate pe linga participanti, incercind sa surprinda cele mai spectaculoase cadre. Reporterii iau declaratii de la travestiti. Cu toate ca telespectatorii vor intelege ca sa fii homosexual inseamna sa te deghizezi in femeie, sa arati si sa te porti ca o paiata, jurnalistii nu au nicio clipa intentia de a vorbi si cu cei care arata normal. De fapt, travestitii prezenti la parada nici macar nu sint homosexuali, ci sint actori, asa numitii drag queen, care apar in spectacole de tip cabaret si care, spre amuzamentul spectatorilor, cinta, danseaza sau imita personaje de tot felul. Pe trotuare, fortele de ordine au grija ca totul sa se petreaca conform planului. Nu are ce sa mearga prost, pentru ca cei 200 de participanti sint flancati de aproximativ 1.000 de politisti si jandarmi care inconjoara toata zona Unirii-Izvor. Curind, parada se opreste in Piata Constitutiei. Pe scena rapid improvizata urca Florin Buhuceanu, presedintele Fundatiei ACCEPT, cea mai mare organizatie neguvernamentala din România pentru drepturile persoanelor LGBT: “Nu numarul nostru conteaza. Conteaza ca fiecare dintre noi, cei care ne-am adunat aici, reprezentam sute de alte persoane care n-au curajul sa fie alaturi de noi. Uitati-va la acest dispozitiv impresionant de securitate si ginditi-va daca este normal ca el sa fie necesar in 2009 la un mars pentru drepturile omului. Vorbim de un mars pentru drepturi egale. Acestea sint valorile noastre si nu valorile politicienilor nostri care, an de an, stralucesc prin tacere. Tocmai pentru ca politicienii români stralucesc prin absenta, as vrea sa le multumesc parlamentarilor europeni care sint azi aici si care, an de an, ne sprijina si pun presiune asupra autoritatilor române”.

Ambasadori straini, in lupta cu intoleranta

Florin Buhuceanu coboara de pe scena. Ii urmeaza Michael Cashman, europarlamentar britanic din Partidul Laburist si presedintele intergrupului LGBT din Parlamentul European: “Sint mindru sa fiu aici si sint mindru sa fiu alaturi de voi. Lupta voastra este si lupta mea, iar Uniunea Europeana va va sustine zi de zi, an de an pina cind vom deveni egali in drepturi. Nu in ultimul rind, vreau sa multumesc ambasadorilor Cehiei, Olandei, Suediei si Marii Britanii, care sint astazi alaturi de noi”. Toata lumea aplauda. Entuziasmul este cu atit mai mare cu cit cuvintele acestea vin din partea unor expati. Solidaritatea lor arata ca, intr-adevar, comunitatea internationala nu este nepasatoare si ca sustine drepturile civile atunci cind propriul stat nu o face. Alexandru are 23 de ani si este pentru prima data la GayFest: “Imi place ce se intimpla aici, dar mi se pare ca lipseste interactiunea dintre comunitatea LGBT si restul oamenilor. Cred ca este esential ca lumea sa vada ce se intimpla, sa aiba parte de o experienta de prima mina. Asa, cu atita securitate, chiar daca necesara, oamenii nu pot afla ce se intimpla aici decit de la televizor. Iar ce se vede acolo nu e mereu ceea ce se intimpla, de fapt”.

“Nu purtati insemne vizibile”

Odata cu mesajele ambasadorilor straini, GayFest s-a apropiat de final. In 2009, marsul a durat putin si a fost destul de exclusivist. Lipsa violentelor a reprezentat un motiv de optimism, cu toate ca, inainte de incheierea marsului, Florin Buhuceanu s-a adresat din nou multimii: “Va rog frumos sa plecam in grupuri cit mai mari. Despartiti-va in grupuri cit mai mari, din motive de securitate, si nu purtati insemne care v-ar putea identifica. Metroul e securizat si sint taxiuri care ne asteapta. Bucurati-va pina la finalul manifestarii”. La metroul de la Izvor, parada s-a incheiat. Jandarmii calare vegheau ca lucrurile sa se incheie cu bine. Purtatorul de cuvint al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, dadea declaratii despre fortele de ordine mobilizate pentru eveniment. De-a lungul malului Dimbovitei, mascatii inarmati aveau grija ca participantii la parada sa paraseasca zona in siguranta. Anul 2007 fusese marcat de numeroase incidente provocate de membrii Noua Dreapta. In 2009, doar o suta de membri ai gruparii mai participasera la un mars anti-GayFest, in dimineata zilei de 23 mai.

0 comment

You may also like

0 comment

Vilda May 12, 2010 - 4:37 pm

Draga redactie,
Mie imi plac oamenii foarte tare. Cand aflu ca oamenii care imi plac sunt gay, pentru scurt timp imi pun intrebari: oare si ei au dileme in relatie? oare si ei stau sa astepte un telefon? cum iau ei un refuz. Dupa ce imi dau seama ca e la fel ca la noi , cei uncool straight, ma rezum la a-mi place sau displace de omul respectiv.
Atat timp cat parada o sa fie un freak show (sa nu uitam ca babele bisericoase si sculer – matriterii n-au prea vazut drag queens, gay este ceva urat
) tot atat timp va fi nevoie de massive forte de ordine si vai doamne discriminarea va continua.
Ar fi bestiali daca ar face ceva smart, sa-mi arate mie herosexualului de varsta medie care ii uraste nu de altceva dar asa a vazut la tv ca e bine…revin, sa-mi arate ca sunt ca mine.
Sa fim seriosi, eu daca as fi gay mi s-ar parea penal sa cred ca sunt speciala doar pentru ca mi-o pun altfel.
Zic asta ca n-am vazut inca parade de swingeri, golden showeristi, sadomasochisti si altii.
Logic, ar trebui si ei sa faca nu? si sa zica ca sunt discriminati.
Imi e dor de prietenii mei gay din alte tari care nu se bat cu pumnu in piept ca sunt gay.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: