Giving Tuesday: ziua în care sunt alături de Marie Jeanne și cele 40 de animale de care are grijă

by Andreea Vasile

Pe 27 noiembrie are loc a doua ediție a evenimentului GIVING TUESDAY în România. Giving Tuesday e un eveniment internațional în care, în fiecare ultimă zi de marți a lunii noiembrie, fiecare om face o faptă bună și îi inspiră și pe cei din jur să facă la fel.

Anul acesta sunt din nou ambasadoare a evenimentului, așa că mi-am ales o cauză în care cred, din nou, foarte mult și sper să îmi fiți, și de data asta, alături. Să vă povestesc cine este omul pe care vreau să-l ajutăm, începând de azi. Numele ei e Marie Jean Schweffer și iubește, până la sacrificiu, animalele. Tocmai de aceea, în urmă cu trei ani de zile, împreună cu soțul ei, Eddy, au cumpărat o casă și teren într-un sat uitat de lume, Petiș, la 40 de km de Sibiu.

Și-au pus toate economiile la bătaie și au renovat casa și încăperile anexe pentru a crea un sanctuar, Drum cats & dogs Sanctuary, ca-n povești pentru cele 40 de animale, câini și pisici, de care au grijă și care sunt sufletul lor. Aveau acest plan de mai multă vreme, însă incendiul din 2015 de la Colectiv a grăbit lucrurile. Eddy, care este toboșar și care a avut în București o școală de muzică, a pierdut atunci prieteni dragi, iar unii dintre elevii lui au fost răniți acolo. Asta a dus la o depresie puternică, iar mișcare următoare a fost ca împreună cu Marie Jeanne să se retragă în acest loc și, alături de animalele lor, să-și regăsească liniștea și echilibrul.

dogs.jpg

O parte dintre animalele de care Marie Jeanne și Eddy au grijă în ziua în care au ajuns în noua lor casă

Numai că, așa cum se-ntâmplă în viețile tuturor, lucrurile n-au mers chiar ca la carte. O operație pe care Eddy a făcut-o s-a încheiat cu o infecție care a fost inițial vindecată, dar care azi a recidivat și care îl tot poartă prin spitale, astfel că Marie Jeanne e în situația în care, singură, are grijă și de animale, și de Eddy.

Vă imaginați că viața ei zilele astea este grea și cu multă presiune psihică. În plus, satul în care în care locuiesc nu are prea mult acces la semnal, așa că acest lucru îngreunează și mai mult comunicarea ei cu lumea și posibilitatea de-a munci constant. Ultima dată când am vorbit cu Marie Jeanne, în urmă cu două zile, îmi scria de pe acoperișul unei școli părăsite. Când locuia în București, Marie Jeanne era unul dintre cei mai activi comunicatori despre salvarea animalelor și responsabilitatea pe care trebuie s-o avem în privința necuvântătoarelor.

A salvat pe multe dintre ele și a ajutat mulți oameni să aibă prieteni patrupezi. Azi e rândul nostru să întoarcem tot acest bine pe care Marie Jeanne l-a făcut și să fim alături de ea. Oricare dintre noi ar putea fi oricând în situația grea în care, oricâtă planificare am face și oricât efort am depune, realitatea devine mai cruntă decât ne-am imaginat și atunci suportul, prietenia și încrederea celor din jurul nostru e gura de oxigen de care avem nevoie.

eddy and cats.jpg

Un alt fel de a-ți vindeca inima rănită: o mulțime de pisic pline de dragoste și voie bună

De aceea, începând de azi și până pe 27 noiembrie, de Giving Tuesday, te rog să faci cunoscută povestea lui Marie Jeanne și altruismul ei. Apoi, dacă poți, să îi dai o mână de ajutor astfel:

  1. DONEZI BANI

Orice sumă este binevenită pentru că puțin cu puțin se adună. Banii sunt necesari pentru îngrijirea celor 40 de animale, căci doar 18 dintre ele au momentan sponsori constanți. În plus, de data aceasta, banii vor fi utili și pentru factura de la spital a lui Eddy, care nu are asigurare medicală și, deci, trebuie să plătească pentru serviciile de care a avut parte. Factura lui e în jurul a 3.000 de lei, la care, probabil, se vor mai adăuga alți bani, însă eu cred că e o sumă mică și se poate strânge ușor.

Contul în care poți dona e RO57INGB0000999908406196 pe numele Eduard Eliad Mihai Schweffer.

2. DONEZI MÂNCARE PENTRU ANIMALE

Dacă ești din zona Sibiului e, într-adevăr, mai ușor să faci asta, să cumperi mâncare pentru câini și pisici și să i le duci lui Marie Jeanne. Dacă ești din București și vrei să o ajuți, eu și prietenul meu am decis că vom merge la Marie Jeanne spre finalul lunii noiembrie, așa că putem noi să strângem ceea ce tu vrei să cumperi pentru animale și să i le ducem. Voi actualiza oricum lista cu lucruri de care Marie Jeanne are nevoie pentru animale. Dacă vrei să ajuți așa, gestul tău va avea finalitatea dorită, căci mă voi asigura că asta se va întâmpla.

mj si dog.jpg

Orice drum e mai plăcut cu un copilot în care ai încredere: Marie Jeanne și unul dintre cățeii ei

În curând voi reveni cu povestea lui Marie Jeanne spusă chiar de ea ca să înțelegeți mai bine ce face și de ce perioada asta e mai grea pentru ea și Eddy.

GIVING TUESDAY este o zi în care orice om poate să facă un gest frumos pentru altcineva. Să faci o faptă bună este, în primul rând, o chestiune care ține de atitudine, nu de bani sau de bunuri pe care le poți oferi. Înseamnă să fii atent la oamenii din jurul tău și să vezi ce poți face pentru ei ca să le fie mai bine. Să ajuți un om în vârstă să își care sacoșele cu alimente acasă, să cumperi mâncare pentru omul fără adăpost pe lângă care treci zilnic și pentru câinele său, să mergi cu iubitul sau iubita ta la filmul ăla pe care știi că dorește mult să-l vadă chiar dacă ție nu-ți place. Să faci o faptă bună înseamnă să oferi cu inima din timpul tău, din ceea ce ai, din cunoștințele tale sau din resursele de care dispui. GIVING TUESDAY este despre a #puneinima.

 

 

1 comment

You may also like

1 comment

simonerentea November 14, 2018 - 9:20 pm

Andreea, o poți întreba, te rog, ce are nevoie pentru animăluțe, în afară de hrană? Mulțumesc mult.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: