GoMentorship – Femei excepţionale – Ada Roseti

by Andreea

Ada Roseti, director al Discovery Channel România. Foto: Anamaria Dascălu

S-a-ntors GoMentorship şi conferinţele-i minunate de la Biblioteca Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti şi nu oricum, ci cu vorbe de bine de la femei excepţionale în luna lui martie. În prima ediţie, de după pauză, invitatele au fost Ada Roseti, Andreea Paul Vass, Melania Medeleanu şi Anca Buliman. Vă redau şi eu, pe rând, din vorbele fiecăreia despre satisfacţii şi dificultăţi în viaţa profesională. Începem cu Ada Roseti.

*

“Cu cât fac mai multe prezentări în public, cu atât mai prost îmi iese” – i se pare; e un foarte bun vorbitor în public, coerent, cursiv şi cu umor; a fost prima dată când am văzut-o în ipostaza asta. Asemenea majorităţii, şi eu mă gândeam la ea ca la “doamna cu filmele”.

A avut o succesiune de job-uri extraordinare, nu o carieră.

“Liderul oferă viziunea”. Din punctul ei de vedere, viziunea este un cumul de experienţe care oferă un cumul de informaţii care la un moment dat se integrează cu sens în mintea cuiva.

“Am învăţat presă traducând ştiri de la Reuters şi uitându-mă la CNN”.

Lucrează la Discovery de 3 ani de zile. A ajuns să conducă Discovery România la recomandarea cuiva care a propus-o unei firme de headhunting care căuta om pe poziţia respectivă.

“Oamenii contează”. Oamenii pe care îi cunoşti sunt importanţi. E important să fi atent la oamenii care ştiu meserie şi care-s dispuşi să te înveţe meserie (în stadiul ăsta sunt eu, acum, şi-s tare fericită că am şansa asta, eu, Andreea, nu Ada :).

“Faptul că pot să învăţ permanent mă face să rămân interesată de un loc de muncă”.

“Acceptă provocările acolo unde simţi că ai ceva de învăţat”.

“Nesiguranţa nu vă va părăsi niciodată. Nu există răspunsuri. Eu am 40 de ani şi încă sunt nesigură”.

“Am avut mentori tot timpul, oameni pe care i-am ales chiar şi fără să-mi fi dat seama că i-am ales”.

“Nu-ţi alegi mentorii în funcţie de puterea profesională pe care oamenii ăia o au sau nu”. Adică nu fi oportunist.

“Am ratat oportunităţi profesionale pentru că nu aveam o carieră focusată. Eu însămi m-aş taxa pentru cariera mea mereu în mişcare; niciodată n-am stat prea mult într-un loc”.

“Succesul profesional se compune din reuşite mici şi o stare interioară greu de explicat”.

Criterii după care îşi alege oamenii cu care lucrează: entuziasmul (să fi entuziast în privat se reflectă şi-n profesional), experienţă relevantă, inteligenţă, un dram de cultură (“nimic nu mă face să mă simt mai bine decât oamenii care citesc”), simţul umorului.

*

Discursul Adei Roseti a fost preferatul meu din seara asta. Mi-a plăcut foarte mult de ea şi mi-a plăcut că, înainte de-a vorbi, ne-a dat fiecăruia un pasaj din “Alice în Ţara Minunilor”:

`Would you tell me, please, which way I ought to go from here?’

`That depends a good deal on where you want to get to,’ said the Cat.

`I don’t much care where–‘ said Alice.

`Then it doesn’t matter which way you go,’ said the Cat.

`–so long as I get somewhere,’ Alice added as an explanation.

`Oh, you’re sure to do that,’ said the Cat, `if you only walk long enough.’

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: