GoMentorship – Femei excepţionale – Andreea Paul (Vass)

by Andreea

Andreea Paul Vass, consilier personal pe probleme de economie al prim-ministrului Emil Boc. Foto: Anamaria Dascălu

Când mi-a zis Răzvan că vine la GoMentorship, m-am gândit că vine să ţină steagul PDL-ist sus. Asta face mereu la televizor. Când mama a aflat că am fost la o conferinţă în care a vorbit ea, s-a strâmbat. Deci, în teren, cum s-ar spune, indiferent de background-ul profesional consistent, aşa cum aveam să aflu, faptul că-i cu portocalii o face să piardă, din start, puncte. Ah, asta şi că l-a lăudat pe Theodor Stolojan, al cărui consilier a fost. Ştiţi, Theodor, domnul care se urcă pe munţi şi care se retrage din orice competiţie politică sub pretextul că-i, paradoxal, bolnav, deşi pare sportiv de soi. Mă rog…Subliniez asta cu Theodor şi sportul pentru că şi Andreea Vass povesteşte episodul în care domnul Stolojan a angajat-o, dintre 16 candidaţi, unii cu mai multă experienţă, după ce a întrebat-o dacă face sport. Ea a zis că aleargă, 40 de minute pe zi, şi că, recent, căţăratul pe munte a devenit a doua mare pasiune. Ce-a gândit sala, nu ştiu, dar cred că e bine să ştie că probabil pasiunea ei s-a născut din pasiunea domnului Stolojan care-a făcut şi Himalaya. En fin, toate se leagă şi, dacă ştii detalii, reuşeşti să vezi adâncimea şi adevărul din spatele vorbelor unor oameni.

Ca să nu vă descurajez, Andreea Vass e o tipă articulată, vorbeşte clar, calm, ordonat. Mi-a plăcut ca prezenţă pe scenă.

*

Spune despre sine că mulţi ar putea-o cataloga ca cinică şi rigidă pentru că e economistă. Indiferent de denumirile profesionale pe care le-a avut în timp, economia şi profesoratul rămân pilonii centrali ai existenţei ei.

Îi place economia pentru că este mixul perfect dintre ştiinţă şi comportamentul uman, mereu schimbabil, mereu pe toane (sau nu).

“Nu cred nici în talent, nici în noroc ca substitute pentru muncă; am atins maximum în fiecare etapă prin care am trecut.”

“La finalul facultăţii habar n-aveam ce vreau să fac.”

“Niciodată nu ştii ce vrei să fi peste 5 ani, când lumea îţi pune întrebarea; tot ce ştii este că nu vrei să fi ca acum.”

“Revolta m-a determinat mereu să mai fac un pas.”

Persoana care a recomandat-o drept consilier pentru europarlamentarul Stolojan a fost Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe şi europarlamentar, care îi citise lucrările ştiinţifice.

“Theodor Stolojan m-a întrebat dacă fac sport. Cred că ăsta a fost argumentul suprem care m-a ajutat să iau jobul de consilier.”

Când a ajuns consilier prezidenţial, Băsescu a rugat-o să-i facă o propunere de discurs că avea întâlnire cu investitori străini. A fost primul task important al Andreei Vass. După ce i-a dat discursul, Băsescu a spus: “Eu nu pot să pronunţ aceste cuvinte”. Discursul era scris în termeni academici, greoi, ceea ce a determinat-o pe Andreea să înţeleagă că, în comunicare, totul trebuie tradus pe înţelesul majorităţii.

Când a spus că numele EBA pe listele de europarlamentare înseamnă prejudiciu de imagine pentru PDL şi pentru tatăl ei, Andreea Vass a căzut până pe locul 22 pe listele electorale. Ok, aici, comentariu personal: vrea să ne spună că chiar şi ea a fost “sabotată” fiindcă a spus ce crede; că indiferent cât de tare eşti, când nu ştii să-ţi ţii gura, pierzi. Până una-alta, EBA a ajuns în PE şi ajungea fie că spunea Vass sau nu că-i bine sau nu.

“Ceea ce-mi place cel mai mult să fac este să predau studenţilor.”

“Te naşti cu dorinţa de-a face ce ţi se potriveşte; optimismul e ceva natural, ce-ţi curge prin vene, nu se învaţă.” Aş completa aici, dat fiind că mă regăsesc în cuvintele ei, cu ceea ce scria prietena mea Aiana, ieri, pe Facebook: ”

– I’m sorry if I put a good spin on everything. It’s who I am, I’m a positive person.

-No, I’m a positive person. You’re like Santa Claus… on Prozac… in Disney Land… getting laid.

“Suntem o naţie de misogini”. 1 din 10 parlamentari sunt femei. Şi ăsta e doar exemplul din sfera ei de activitate. Că femeia în România trebuie să fie tot soţie, mamă şi bună gospodină, e o discuţie pe care am avut-o cu Mihaela Miroiu anul trecut într-un interviu.

Biografia completă a Andreei Vass o găsiţi pe blogul ei. Scrie la zi.

 

0 comment

You may also like

0 comment

Ghinea March 17, 2011 - 1:51 pm

rautacioasele femei :)) din cate stiu euvass sa catara pe munte cu mult inainte de a-l intalni pe stolojan….are poze pe facebook din facultate….stiam ca e si priceputa chiar daca e f inalta si ca se catara cu unii dintre cei mai buni din romania…stolo e mic copil cu placa…

Reply
Andreea March 17, 2011 - 1:53 pm

🙂 eu am scris din ce ne-a povestit.

Reply
Ioana March 17, 2011 - 9:12 pm

Si mie mi-a placut de ea si da Ada Rosetti. Melania mi s-aparut exagerata.

Reply
Andreea March 18, 2011 - 4:05 am

Melania a fost dramatica in prezentare, e adevarat. Dar esenta povestii, despre care am scris, ramane, oricum ar fi fost prezentata. Asta m-a interesat 🙂

Reply
GOmentorship 15 martie « never-never-land March 19, 2011 - 10:30 am

[…] Prima intalnire  GOmentorship pe 2011, cu Ada Roseti, Melania Medeleanu, Anca Buliman si Andreea Paul (Vass). Mai multe imagini AICI. Impresii aici. […]

Reply
Ghinea March 25, 2011 - 4:39 pm

A spus ca de la 24 de ani merge pe munte. Ea s-a angajat la cotroceni la 27 :). vezi inregistrarea video.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: