[Guest Post Corina Murafa]: ”În România, sub 1% din persoanele cu dizabilităţi ajung să muncească”

by Andreea Vasile

Numele meu este Corina Murafa. De vreo doi ani m-am apucat de sport şi nu cred că mă voi lasa prea curând. Am suferit toată viaţa pentru că eram “plinuţa din curtea şcolii”. Astfel, în urmă cu aproximativ doi ani am început să alerg şi să înot. De una singură la început, fără rezultate notabile din punct de vedere fizic, în afară poate de cel mai important câştig pe care ţi-l dă sportul – anume încrederea în tine şi în faptul că poţi muta munţii. În vara anului trecut însă am început un program de antrenamente funcţionale şi remodelare corporală, mi-am schimbat complet alimentaţia, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Am slăbit 17 kilograme şi am rămas pasionată de sport şi de nutriţia sănătoasă.

corina

Corina Murafa va alerga la International Bucharest Half Marathon pe 17 mai pentru oragnizația ”Climb Again”

Am concurat în prima competiţie caritabilă de sport în anul 2013, la Swimathon, când mi-am dat sufletul în bazin pentru cauza în care am crezut, a celor de la Hospice Casa Speranţei. Ţin minte că, la capătul celor trei kilometri înotaţi, îmi tremurau braţele atât de tare încât nu m-am putut ridica de una singură din bazin. Am adunat însă aproape 200 de EUR pentru copiii care beneficiau de îngrijiri paliative oferite de Hospice, iar imaginea pancartelor de încurajare pe care le ţineau cei dragi pentru mine pe marginea bazinului mi-a rămas şi acum la suflet.

climbagain2

Copiii cu nevoi speciale pot urca munții, dacă vor, cu ajutorul organizației ”Climb Again” și a fondurilor pe care aceasta le va strânge datorită alergătorilor care vor depune efort pentru ei pe 17 mai la Bucharest International Half Marathon.

Tot în vara anului trecut mi-am schimbat şi locul de muncă. M-am alăturat echipei din România a Băncii Mondiale, ca expert în politici energetice, și, din acest rol, lucrez în cadrul Cancelariei Primului Ministru pentru a accelera reformele în acest sector cheie pentru economia naţională. De aceea, peste 40 de colegi din biroul Băncii Mondiale de la Bucureşti ne-am dat mâinile, am convins prieteni și iubiți să ni se alăture și am ajuns la 50 de alergători dedicați unei singuri misiuni: să susținem cauza organizației Climb Again la semi-maratonul internațional de pe 17 mai de la București.

climbagain4

Mulți copii cu dizabilități s-au bucurat, până acum, de programele asociației Climb Again. Cei care aleargă pentru ei pe 17 mai vor să facă și mai mult.

Climb Again este o asociaţie sportivă care promovează escalada pentru copii cu nevoie speciale, ca modalitate de integrare şi adaptare socială. Statisticile arată că în România trăiesc peste 60.000 de copii cu dizabilităţi, senzoriale, psihice sau intelectuale. Din păcate, mecanismele de protecţie socială de la noi din ţară nu au ajuns să integreze aceşti copii în societate, să le redea măcar un dram de încredere în sine, să-i ajute să-şi dezvolte personalitatea şi, finalmente, să-i primească în rândul nostru, al celor “fără probleme”. Citeam zilele trecute că în România sub 1% din persoanele cu dizabilităţi ajung să muncească, un procent infinit sub media europeană. Acest fenomen trist se întâmplă şi fiindcă noi nu le oferim, ca societate, acestor tineri şi copii, oportunităţi să-şi dezvolte abilităţile de viaţă.

climbagain1

Copii fericiți care au participat în programele oferite de ONG-ul Climb Again.

Ori Climb Again exact acest lucru încearcă să facă. Eu am făcut o singură dată în viaţă escaladă, în adolescenţă, dar mă regăsesc cu totul în misiunea celor de la Climb Again pentru acest sport: “Frumusețea acestui sport vine din dezvoltarea holistică pe care o impune practicantului: rezolvarea unei probleme, găsirea celei mai ușoare variante de a termina un traseu, depășirea obstacolelor, dar și întărirea încrederii în sine și în ceilalți, toate acestea construiesc sentimentul de împlinire al celui care ajunge sus și se pot transforma într-o poveste de succes pentru un tânăr cu nevoi speciale.”

Oricine poate susţine financiar acest demers al nostru, cu o sumă oricât de mică, printr-un simplu click, pe platforma de fundraising deschisă special pentru această cauză. Noi, cei zece membri ai echipei mele – întreaga echipă mare a Băncii Mondiale ne-am despărţit în echipe mai mici – ne-am propus să strângem suma de 5000 lei până pe 17 mai. Deocamdată, am strâns aproape 3000 lei, deci peste jumătate din suma propusă. O donaţie de numai 200 de lei asigură antrenamentele în sala de escaladă, timp de o lună, pentru un copil cu deficienţe, iar una de 50 de lei asigură o şedinţă de 2 ore cu un antrenor.

climbagain3

Corina și echipa ei vor alerga pe 17 mai pentru copiii cu nevoi speciale și pentru proiectul Climb Again.

Am încredere că, prin programe precum cele derulate de Climb Again, vom ajunge, cu timpul, o societate mai bună şi mai dreaptă. Căci măsura judecăţii în astfel de cazuri nu este cât de bine le merge celor mai fericiţi dintre noi, ci cum înţelegem să-i ajutăm cei mai vulnerabili intre noi.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: