[Guest Post] Memoriu al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu

by Andreea

Situatia in care se afla Orchestra Filarmonicii George Enescu este din ce in ce mai grava. Noi, membrii primei orchestre a tarii, tragem un nou semnal de alarma. Daca pana acum amenintarile conducerii formate din managerul demisionar (doar pe hartie) Cristian Mandeal si directorul artistic Nicolae Licaret erau doar vorbe, de aceasta data suntem siguri ca spectatorii nu vor mai avea unde sa vina la concert. Membrii Orchestrei Filarmoncii George Enescu ar putea suspenda concertele din perioda urmatoare.

Cu sprijinul neconditionat al ministrului Culturii, Theodor Paleologu, Cristian Mandeal si Nicolae Licaret se pregatesc sa desfiinteze prima orchestra a tarii, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Scopurile sunt financiare, de imagine, cei doi, impreuna cu violonista Anda Petrovici fiind contestati de intreaga orchestra pentru nenumaratele abuzuri pe care le-au facut in cei 19 ani de cand sunt in functii de conducere.

Asadar, daca ei nu mai pot conduce acesta orchestra si nu mai pot stoarce din bugetul ei sume uriase pentru a se plati pe ei insisi, au decis sa inchida portile unei orchestre cu reputatie internationala.

Membrii orchestrei Filarmonicii „George Enescu” – Bucureşti, au solicitat ministrului Paleologu, de nenumarate ori, sa adopte de urgenta masura de inlocuire a actualilor manageri ai institutiei, astfel incat activitatea artistica a acesteia sa nu fie definitiv blocata. De fiecare data, ministrul Paleologu a decis sa ramana de partea neadevarului si sa se alieze cu cei care au prejudiciat imaginea si bugetul Filarmonicii.

In sustinerea celor solicitate va aducem la cunostinta ca, incepand cu 24 octombrie 2009, data expirarii perioadei legale de preaviz a directorului general – demisionar dl. Cristian Mandeal, represaliile adoptate de conducerea Filarmonicii impotriva angajatilor sfideaza normele legale in vigoare in dreptul muncii, pe de o parte, iar pe de alta parte creaza tensiuni nejustificate in randul orchestrei, afectand cu buna stiinta producerea actului artistic.

Daca, in perioda de preaviz intelegem ca directorul general poate avea atributii restranse in vederea ducerii la indeplinire a acelor acte si fapte in curs de desfasurare la momentul initiativei unilaterale de demisie, perioada ulterioara datei de 24.10.2009 se caracterizeaza printr-o incoerenta decizionala justificata de un interimat, anuntat de management ca fiind pana la 31.12.2009.

Avand in vedere cele mai sus expuse, ne intrebam in virtutea carui temei legal ramane in functia de director general – interimar, dl. Cristian Mandeal?

Pe aceasta cale, informam prresa si opinia publica, ca incepand cu data demisiei dlui. Cristian Mandeal (24.09.2009) din functia de director general, acesta, impreuna cu directorul artistic Nicoale Licaret au procedat la adoptarea urmatoarelor masuri impotriva salariatilor:

– reducerea fara acordul partilor si fara notificare prealabila a duratei contractelor incheiate pe perioada determinata a 7 dintre colegii nostri, astfel data expirarii fiind stabilita unilateral de catre directorul general la 31.12.2009, avand in vedere “atributiile” pe care si le-a arogat in acest sens. Actele aditionale aferente contractelor mentionate au fost modificate in luna octombrie si antedatate cu inceputul lunii septembrie 2009.

– prin emiterea deciziei nr. 50 a mangementului institutiei, un numar de 6 angajati ai partidei de vioara I sunt obligati sa indeplineasca atributii aferente postului de concertmaistru, fapt care excede fisele de post ale acestora si intra in contradictie cu prevederile Codului Muncii. Mai mult, prin adresa nr. 1662 directorul artistic dl. Nicolae Licaret le solicita colegilor nostri ” sa confirme in scris acceptul” lor, fara ca acestia sa aiba posibilitatea sa refuze.

– in saptamana 12-16.10.2009, conform obiceiului, managerul institutiei dl. Cristian Mandeal nu se afla la lucru in cadrul institutiei, iar directorul artistic dl. Nicolae Licaret, care nu a dorit sa-si mai asume raspunderea de a tine locul dlui director general, a angajat un avocat nominalizat in persoana dnei. Aurora Damcali, impotriva tuturor normelor legale, cu scopul vadit de a ne intimida si totodata de a ne determina sa renuntam la actiunile noastre revendicative, pe deplin intemeiate. In statutul de functii al Filarmonicii este prevazut postul de consilier juridic, iar atat timp cat aceasta functie exista, managementul avea obligatia legala de a scoate postul respectiv la concurs in vederea ocuparii. Nu exista in acest moment date oficiale ca s-a procedat in deplinul respect al legislatiei privitoare la ocuparea posturilor in institutiile publice, preferand astfel contrar legii angajarea unui avocat care sa reprezinte interesele exclusive ale conducerii.

– in perioada cuprinsa intre octombrie 2009 – prezent, solicitarile, demersurile, initiativele si propunerile membrilor orchestrei si ale Sindicatului Democratic din Filarmonica “George Enescu” adresate conducerii Filarmonicii nu si-au gasit raspuns intrucat directorul general nu s-a aflat la locul de munca pentru a gasi solutii de aplanare a starii conflictuale existente. In acest context, apreciem ca perpetuarea starii de incertitudine prin mentinerea in functiile de director general a dlui Cristian Mandeal si de director artistic a dlui. Nicole Licaret – care in aceasta perioada l-a inlocuit cu “succes” pe seful sau ierarhic au menirea de a destabiliza, discredita si defaima Filarmonica “George Enescu”. Facem precizarea ca domnul director artistic Nicolae Licaret si-a depasit varsta legala de pensionare, avand peste 66 ani, iar modalitatea in care intelege dumnealui sa reprezinte interesele acestei institutii este departe de a corespunde cerintelor unei orchestre europene.

– cu de la sine putere cei 2 manageri au hotarat sa foloseasca Sala Mare a Ateneului Roman pentru a putea desfasura activitati care au un caracter privat, acestea fiind in afara activitatii curente a insitutiei, avand ca scop castigul lor material personal.

– cererea managerului general catre Ministerul Culturii de modificare a Organigramei institutiei fara a avea acordul Consiliului de Administratie sau Consiliului Artistic.

In acest moment prima orchestra a tarii se afla in pericol ca in viitorul apropiat sa nu mai poata sustine concerte simfonice cu distributie completa deoarece o parte dintre angajati au fost pusi in situatia de a solicita pensionarea anticipata (17-18 persoane) in timp ce altora le-au fost reduse ilegal contractele de munca (7 persoane).

Prelungirea interimatului actualei echipe manageriale serveste exclusiv unor scopuri personale prin intensificarea abuzurilor comise asupra membrilor orchestrei si a marginalizarii acestora, dar si prin exploatarea patrimoniului institutiei in beneficiu propriu.

Constatam cu stupoare ca atitudinea rauvoitoare a directorului general – care a declarat in presa ca are placerea de a lasa mostenire aceste probleme viitorului manager, a directorului artistic, precum si a Ministerului de resort este pe cale sa aduca in colaps o prestigioasa institutie de cultura si arta, cu o istorie neintrerupta de peste 140 de ani.

Membrii orchestrei Filarmonicii “George Enescu” fac apel disperat la autoritatea pe care o reprezentati pentru a dispune de urgenta inlocuirea actualului management in vederea salvarii de la un dezastru a acestei institutii reprezentative din Romania.

Membrii Orchestrei Filarmonicii “G. Enescu”

0 comment

You may also like

0 comment

Orchestra FGE November 17, 2009 - 10:55 pm

Va multumim pentru sprijin!

Reply
Andreea November 18, 2009 - 5:32 pm

Cu placere. Mult succes! Voi incerca sa vad daca pot ajuta mai mult.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: