[Guest Post] Romania, afara inca o data…

by Andreea

eastside-gallery-1

Luni, 9 noiembrie 2009. Berlinul, Germania, lumea intreaga, au sarbatorit 20 de ani de la caderea zidului Berlinului, ceea ce, se spune, simbolizeaza caderea Cortinei de Fier. Cu mic, cu mare, ne-am dus la sarbatoririle publice. Nici prea austere, nici prea festive, cum ii sade bine Germaniei. Pe Unter den Linden, bulevardul simbol ce duce spre Poarta Brandenburg, se gaseste de vreo 2 luni un mare afis stradal, acoperind cateva cladiri. Sunt steagurile tuturor tarilor din Europa Centrala si de Est care, alaturi de Germania, au scapat de comunism. Ale tu-tu-ror! Mesajul Germaniei, repetat si in cadrul discursului Cancelarului Merkel, este “Es gelang gemeinsam” – adica “Am reusit uniti”. Care e singurul steag care lipseste? Al Romaniei…

In timpul celebrarilor, au sustinut discursuri cei mai importanti sefi de stat ai momentului, precum si figuri istorice care au facut posibila caderea Cortinei, precum Lech Walesa sau Gorbaciov. Ca si cum s-ar fi vorbit intre ei, fiecare vorbitor lauda cate o tara – unii Polonia, altii Cehia, altii Ungaria, altii Bulgaria. Numele Romaniei nu a fost rostit de nimeni. Romanii prezenti l-au vazut poate pe domnul Presedinte Basescu sezand linistit de-a dreapta lui Hillary Clinton. O recunoastere unilaterala, din pacate.

De ce a fost Romania exclusa? De ce nu facem parte din marea familie europeana care a reusit impreuna? Desigur, politologii vor raspunde “pentru ca la noi a fost lovitura de stat, nu revolutie; pentru ca noi am avut o tranzitie capturata; pentru ca noi nu am avut disidenti – ca si cum ar fi vina poporului ca a trait cea mai aspra dictatura a Europei si ca orice voce contra regimului era reprimata pe loc -; etc, etc.”.

Insa cum poti sa justifici absenta Romaniei pe marele afis de pe Unter den Linden si totodata din mentalul european in fata acelor romani, inclusiv a parintilor mei (mama a participat si ea alaltaieri la festivitati), care au iesit in decembrie 89 in strada, au vrut sa faca parte din Europa, si-au riscat viata pentru asta? Cand au iesit in strada si au murit, romanii nu au stiu ca Romania nu e Europa si ca ei nu participa la caderea comunismului. Romania a avut cea mai sangeroasa miscare de strada din intregul bloc comunist si e fundamental nedrept sa le spui mai tarziu oamenilor “stati mai baieti, ca la voi a fost altceva…”

Nu e suficient ca facem parte din Uniunea Europeana. Avem nevoie de un guvern si de un serviciu diplomatic care sa ne inscrie pe harta afectiva a Europei, si care sa serveasca interesul national. Ce avem in schimb? No comment…

PS: Ministerul Afacerilor Externe este un “chain-of-command”, asadar vina apartine prea putin membrilor obisnuiti ai corpului diplomatic, ci liderilor acestora.

[scris de Corina Murafa]

0 comment

You may also like

0 comment

clara November 11, 2009 - 1:17 pm

ba tocmai – Romania are o traditie de exceptie in legatura cu corpul sau diplomatic, inca de pe vremea lui Ceasca. Pe plan international romanii au fost in genere prietenii tuturor, chiar si cand ne aflam in prietenii contradictorii, baietii au scos-o cumva (poate o fi din cauza trecutului nostru si cum am stiut sa mergem pe sfoara intre imperii)… nu-mi explic aceasta scapare – dar e de-a dreptul flagrant. si nu cred ca ar fi neaparat numai vina mae-ului nostru, ci si a celor care au organizat aceste festivitati, nu? oare poti sa te prezinti daca nu esti invitat (dau si eu cu presupusul)…

saptamana trecuta anglia a anuntat ca mai asteptam vreo 2 ani, cot la cot cu bulgarii pana sa avem permise de munca la ei. Cumva decade Romania in relatiile internationale cu mai marii sai europeni? are cineva idee ce se intampla?

thanks corina, buna postare, bune intrebari

Reply
Andreea November 11, 2009 - 3:15 pm

Anglia actioneaza in baza legilor UE cf. carora accesul la piata locurilor de munca se face treptat. Anglia a spus ce ofera romanilor in 2010, multe slujbe prin agricultura, deci nu taie macaroana complet. Ei motiveaza in continuare ca fac accesul asta treptat fiindca au gresit deschizand piata locurilor de munca inainte de 2007 cand a fost navala si acum vor doar ca proprii cetateni sa aiba prioritate. Ma rog, even if they are just diplomatic liars, legal e in regula ce fac.

Reply
Cosmin November 11, 2009 - 4:05 pm

Stiu ei ce stiu englezii. Interesanta nota Corinei, o ratasem pe facebook 😀

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: