Hai, România!

by Andreea Vasile

Nu vă ţineţi respiraţia că nu scriu despre cât de grozav e să fii român şi să trăieşti în România [apropo, o posibilă explicaţie pentru valul de iubire patriotică din preajma lui 1 decembrie este faptul că-n restul anului ţara asta şi locuitorii ei sunt înjuraţi cu mare vervă;  aşa că, acum, are loc răscumpărarea păcatelor şi-ncă ceva pe deasupra pentru ca “bunul” obicei al “blăstămului” de-a fi român în România să poată fi reluat după ce ultima sarma specifică Sărbătorilor şi-a găsit liniştea în maţul gros].

*

Cine a făcut, face sau va face vreodată sport, constant şi dedicat vizavi de executarea cât mai corectă a exerciţiilor, ştie ce înseamnă durerea fizică. Ştie că în ciuda celei mai sincere dorinţe de a face mai mult şi mai bine, câteodată corpul urlă “STOP!” pentru că nu mai poate. Sunt muşchii demult uitaţi, demult nebăgaţi în seamă, e felul lor de a-ţi spune: “Mă bucur că ţi-ai adus aminte de mine dar ca să ne reîmprietenim trebuie să suferi o vreme”. Şi-apoi muşchii îşi arată muşchii; sportul e una dintre cele mai bune soluţii de a-ţi fi pusă mintea cu botul pe labe pentru că te consumă atât de profund încât tendinţa cumva naturală ca mintea să-ţi zbârnie toată ziua şi, adesea, prost este brusc întreruptă de binecuvântatul efort. Spun “binecuvântat” din motivele scrise mai sus, anume că te face mai bun şi mai blând.

*

În condiţiile astea, în care perfect funcţional fiind, sportul reuşeşte să scoată toţi dracii din tine, imaginaţi-vă cum este să-l practici, de performanţă, atunci când din din punct de vedere fizic nu eşti 100% funcţional. Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic Român, a spus foarte bine aseară că “un sportiv olimpic dă 100% pentru a se califica, dar unul paralimpic dă 200%”.

*

La reşedinţa ambasadorului Marii Britanii, Martin Harris, a fost prezentată aseară echipa de paralimpici care merge la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012. 15 sportivi s-au calificat sau sunt în pragul calificării, rezultatele finale urmând a fi aflate până la sfârşitul acestui an. Aceasta este cea mai numeroasă echipă a României care merge la Jocurile Paralimpice.

*

Peste 4.200 de sportivi concurează la 20 de discipline în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra între 29 august şi 9 septembrie 2012. Reprezentanţii României vor participa la şase discipline: atletism, paraciclism, powerlifting, nataţie, tenis de masă şi tenis în fotoliu rulant.

*

Comitetul Paralimpic Român e condus de Sally Wood-Lamont. Sally e stabilită la Cluj unde a pus, cu mulţi ani în urmă, bazele tenisului de masă pentru persoanele cu dizabilităţi. De aici, a ajuns la înfiinţarea Comitetului Paralimpic Român.

*

Marea Britanie este considerată fondatoarea mişcării paralimpice. În 1948, doctorul Ludwig Guttman a organizat o competiţie cu tir cu arcul pentru veteranii răniţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Recunoaşterea oficială a Jocurilor Paralimpice a avut loc în 1960.

*

Iată cum se pregăteşte Londra 2012 pentru Jocurile Paralimpice (impecabil, cum altfel?).

*

Hai, România!

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: