Helsinki, orașul în care se trăiește cam șase ore pe zi

by Andreea Vasile

Am găsit poza asta cu titlul ”Helsinki night view”. În realitate, cam asta e lumina de care finlandezii au parte în fiecare zi.

În nicio vacanță nu mi-a fost atât de somn așa cum mi-a fost la Helsinki. E drept, e aproape iarnă acolo, deci e frig, însă nu ăsta a fost principalul motiv. Ci lumina. Sau lipsa ei. La oamenii ăștia e constant întuneric și în patru zile cât am stat acolo am văzut un fel de soare (arăta ca și când ar fi fost acoperit de praf) de două ori, între orele 3 și 4 la amiază când oricum aveai senzația că e 8 seara. Drept urmare, la ora 6 seara simțeam nevoia să merg la somn, deși dormeam cam 9 ore pe noapte.

*

Când lumina e așa puțină, n-ai chef de prea multe. Dacă nordicii vi se par oameni ursuzi, singuratici, fără dorință de comunicare, încercați să stați o săptămână în mediul în care stau ei și o să înțelegeți ce vreau să spun.

-Cum se distrează finlandezii în weekend?, l-am întrebat pe amicul meu care locuiește acolo.

-Merg în pădure și taie lemne, mi-a spus el. Și nu glumea.

Duma asta cu mersul în pădure e adevărată în sensul că, mai ales vara, finlandezii au aceste căsuțe din lemn (cu saună!) în care se retrag și de unde nu comunică cu nimeni. De pildă, amicul meu îmi povestea cum s-a dus într-o vară cu niște prieteni la una din căsuțele astea si lângă ei, vecinii aveau niște bărci din lemn pe care a vrut să le împrumute, să meargă pe lac cu ele. Doar că prietenii lui nu știau cine sunt vecinii, deși căsuțele, pe linie de familie, stăteau una lângă alta de 40 de ani!

-Așa că m-am dus eu să cer bărcile și am împrietenit două familii de finlandezi care nu-și vorbiseră niciodată deși locuiau unii lângă alții, m-a lămurit amicul meu.

*

Poate că singurătatea asta îi face să fie altfel, să fie creativi (Helsinki e capitala mondială a designului în 2012), să fie orientați spre sine și nu spre ceilalți, deși tot ce fac e pentru alții (nici măcar pentru lucruri rele nu au vreme, în Helsinki sunt undeva la 4 omoruri pe an și-n rest, nimic). Revista Monocle a declarat Helsinki ca fiind the most liveable city in the world in 2011 pentru ca indeplineste toate criteriile: functionalitate, administratie ca la carte, mancare buna ș.a.m.d.

*

Finlanda e una dintre cele mai bogate țări, dar într-un fel e de asemuit oamenilor ăia bogați și nefericiți. Au tot ce le trebuie, dar plutește un sentiment de insatisfacție în aer, un soi de tristețe pe care nu poți pune degetul, dar pe care o simți, e acolo.

5 comments

You may also like

5 comments

Silviu November 6, 2012 - 10:16 am

Foarte frumos scris articolul, si in mare parte adevarat. Insa nu ati avut noroc sa mergeti in perioada “corespunzatoare” a anului 🙂
Am avut sansa de a ajunge in luna mai in Helsinki – nu numai ca era soare toata ziua de te orbea…Dar la rasarit pe la 5 dimineata era o lumina disperanta (trecea prin draperii de te trezea) iar apusurile de soare (deosebit de frumoase de altfel) se intamplau abia pe la ora 23.00…
Ce faceau finlandezii in cele aproape 17 ore de zi-lumina ? Intr-adevar mergeau pe insule – fie insula zoo Korkeasaari, fie pe insula-cetate Suomenlina..fie se plimbau prin oras, prin parcuri (la tricou, pe 8-9 grade) si beau o bere pe jos prin iarba rece ca gheata !
.

Reply
Ina November 6, 2012 - 10:39 am

Suna frumos 🙂

Reply
Andreea November 6, 2012 - 11:03 am

Silviu, asa este, iarna e noapte mereu. Am auzit si povestile despre ce fac vara, multumesc ca ai scris. Si pentru compliment! 🙂

Reply
Alina Botezatu November 6, 2012 - 12:39 pm

De-acord cu Silviu. Si eu am fost in mai si mi-a placut mult. In ciuda frigului, peisajul era frumos.
Cu toata raceala si singuratatea, finlandezii te fac sa te simti foarte bine primit/ a.

Reply
Andreea November 6, 2012 - 12:57 pm

Si mie mi-a placut orasul, banuiesc ca vara experienta e diferita, m-am uitat dupa Sofi, ahahaha, dar am gasit numai tipe care seamana cu ea 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: