Horia Colibășanu a atins vârful Everest fără oxigen suplimentar și fără șerpași

by Andreea Vasile

În această dimineață, la ora 6.20, ora României, alpinistul timișorean Horia Colibășanu a ajuns pe cel mai înalt vârf din lume, Everest (8848 m) fără oxigen suplimentar și fără șerpași, o premieră pentru alpinismul românesc. Ultima etapă a ascensiunii lui Horia a durat peste 12 ore, el pornind de la o altitudine de 8300 metri. El a reușit să atingă vârful mai devreme decât și-a planificat, intervalul pe care și-l propusese pentru asta fiind 18-22 mai.

horia_colibasanu_5.jpg

Horia Colibășanu pe Annapurna. Foto: Arhivă personală.

“Fiecare are un ritm alt său şi cel mai bine ar fi ca cei rapizi să fie primii la urcare, precum şi cei care nu avem oxigen şi ajutor de echipă pentru echipamentul pe care-l cărăm. Echipamentul este foarte puţin, sub 8 kg/persoană, dar efortul la această altitudine este foarte mare. Am încredere că voi putea pleca printre primii având în vedere că nu sunt într-o echipă în care să depindem unii de alţii, am făcut planul de ascensiune cu Ralf (n.red. partenerul de ascensiune), taberele superioare sunt instalate. Mi-am propus o urcare rapidă. Coborârea va fi punctul critic pentru mine, deoarece după oboseala de la urcare trebuie să fiu foarte atent la fiecare pas”, a scris, în urmă cu câteva zile, pe blogul său, Horia Colibășanu.

ban

Horia Colibășanu a ajuns pe vârful Everest fără oxigen suplimentar și fără șerpași. Foto: Arhivă personală.

Everest este al șaptelea vârf de peste 8000 de metri pe care Horia Colibășanu îl adaugă în palmares, în cele 19 expediții internaționale pe care le-a făcut până acum. Expediția către vârful Everest a putut fi urmărită pe www.horiacolibasanu.com și pe pagina de Facebook Horia Colibășanu. Horia este primul român care a ajuns pe vârfurile Annapurna, K2 și Dhaulagiri, din Top 5 cei mai periculoși munți din lume. Horia are 40 de ani și în viața de zi cu zi e medic stomatolog în Timișoara.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: