Hoţul plânge că-i dus la spânzurătoare …

by Andreea Vasile

…dar nu se căieşte că e hoţ.

***

Am văzut hoţi. Şi fiecare dintre noi am fost hoţi. Hoţia înseamnă nu doar să iei ce nu ţi se cuvine, ci şi să pretinzi ce (încă) nu ţi se cuvine. Există multe tipuri de hoţie şi să ne legăm numai de cele care anunţă că Y a furat ceva – o pâine, un portofel, o casă, lucrarea altcuiva – ar fi insuficient.

***

Încep cu mine. Am crescut cu senzaţia, care mă încearcă în continuare, că, într-un fel, am fost mereu nedreptăţită profesional. Că meritam mai mult când am primit mai puţin. Fie poziţie, fie bani. E şi ăsta un tip de hoţie: să te crezi mai sus decât locul în care eşti la un moment dat. Vă zic asta înainte să vorbesc despre alte hoţii. Vă spun despre mine ca să ştiţi că nu mă uit la alţii cu impresia că în mintea mea toate-s bine aşezate. Nu-s! Dar pe cât îmi dau seama că pe multe care mi se întâmplă nu le văd corect, ci părtinitor, că deh, e vorba despre mine, pe atât mă gândesc şi la cum ar fi drept să mă privesc dacă aş avea echidistanţa şi echilibrul să mă înţeleg într-un context de viaţă din care am lecţii de învăţat, purtări de ameliorat ş.a.m.d.

***

Spunem că trăim într-un sistem corupt, unul în care toţi fură. Că fură bani este ceea ce în principal ne doare! Pentru că despre bani vorbim adesea când ne referim la societatea românească – nu sunt bani, banii au fost luaţi, banii nu-s de ajuns, unde-s banii? – zona financiară este cea la care ne referim cel mai des când ne gândim la hoţie. Printre alte hoţii, cele pe care le-am observat cel mai des, sunt cele care ţin de statut: oameni care vor să treacă ceea ce nu sunt, oameni care vor să crească pe scări ierarhice chiar dacă timpul nu-i potrivit (prin cea din urmă, cum spuneam, am trecut şi eu). Sunt oameni care cred că statutul atrage respect şi admiraţie. Sunt oamenii care îi privesc cu admiraţie şi respect pe cei cu statut chiar dacă, în esenţă, statutul n-are nicio relevanţă când vorbim despre ceea ce este o persoană. Ci, poate cel mult, statutul ar putea sugera anumite competenţe care-l recomandă pe un om să fie într-o anumită poziţie. Am văzut şi văd mulţi parveniţi: acei indivizi care, prin minciună, ori exagerare, spun că fac mai mult decât fac, că sunt mai mult decât sunt, ca să urce. Şi asta e hoţie.

***

Hoţie, dar pe modelul “îmi fur singur pălăria” (deşi şi celelalte mai sus menţionate se pot încadra la categoria asta), este mascarea unor situaţii de viaţă din ceea ce sunt în altceva. E hoţie faţă de sine, dar tot hoţie e chiar dacă nu-i afectează pe cei din jur (deşi o poate face, ajung imediat şi la asta). De exemplu, să fii într-o relaţie de aşa zisă iubire în care eşti înjurat, bătut, nerespectat, privat de libertatea de conştiinţă şi de-a fi. Să fii, pe scurt, umilit, dar să crezi că toate astea sunt cu sens, că le meriţi, că e normal. Alte situaţii în care ne furăm: teme, la şcoală, copiate de la alţii, lucrări copiate în liceu şi facultate, eschiva de a nu ne confrunta munca cu critica unuia care are competenţele s-o facă (de exemplu: nu mă duc să-i arăt superiorului ce-am făcut că mi-e frică de ce-mi zice, n-am chef, n-am curaj să-mi confrunt neajunsurile din zona profesională şi să le remediez ori îmbunătăţesc, poziţia “le ştiu pe toate, n-am nevoie să mi se arate”).

***

În fine, deşi cu siguranţă nu elimin tipurile de hoţie, mai este furtul ca stil impus la locul de muncă. Asta am trăit la Tabu în ultima lună de lucru. Cum v-am mai spus, am plecat de acolo după ce am descoperit că o nou venită copiase toate articolele pe care le scrisese preţ de două numere. Am semnalat asta, mi s-a spus că se vor lua măsurile fireşti – încetarea contractului de muncă, dar când mi-am dat seama că hoţia este acceptată într-un domeniu în care, poate mai mult ca oriunde, conţinutul original e esenţial, mi-am dat demisia. Poate că eu nu am fost de acord cu asta, însă de dragul beneficiilor, de un fel sau altul, mulţi vor trece cu vederea hoţia.

***

În cazul lui Adrian Năstase, deci, hoţia, dovedită sau nu, e o oglindă a unei societăţi în care să furi face parte din stilul de viaţă. Că “împrumuţi” un pix şi nu-l mai dai înapoi, că mergi cu autobuzul fără bilet, că dai şpagă şi câte şi mai câte, toate vorbesc despre acelaşi lucru. Nu e uşor să-i rezişti şi nici nu fac apologia cinstei aici. Spun doar că, adesea, indignarea multora e falsă: fiecare dintre noi să se gândească la cel puţin o situaţie dintre cele de mai sus, sau altele, când, putând să fie cinstit, a ales o formă de hoţie, în fapt, în gând sau disimulată, pentru că, pur şi simplu, a fost mai uşor să facă asta.

 

 

0 comment

You may also like

0 comment

Vlad June 23, 2012 - 1:38 pm

multi (dintre cei care in aparenta conteaza) vor trece si au trecut cu vederea hotia, ca de-aia s-a ajuns azi aici.
Dar am o veste buna. In curand (ma refer la un an, maxim un an jumate) se va prabusi sistemul asta vechi, si pilele si relatiile si tot ce vrei se va duce pe apa sambetei.
Asa ca fa in continuare chestii pe bune, ca la marea spalare, doar chestiile pe bune vor mai ramane.

Reply
cili May 23, 2014 - 8:09 pm

hotie e un cuvant. iar noi putem fi o carte de liniste. in alta ordine de idei: fur usturoi de la asda, in curand si de la tesco, cate-o mana de migdale prajite de la lidl, returnez produse scumpe si cumpar la redus cat pot de mult.

joc poker rar, folosesc fb rar si gasesc marunti pe strada. in rest dorm, ma plimb, exagerez cu munca si cand ma prind bag o pauza. primesc si ofer multa dragoste de la/la oameni. tot invat si tot uit sa ma amuz de chestiile “naspa” care-s naspa fin’ca le iau in serios.

sunt super norocos ca experimentez viata asta si uneori o iau pe aratura printre detalii (super des, cu atat mai mult la oboseala)

sa fim miez ca daca suntem putem sa ne prajim un pic ca sa fim si mai gustosi. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: