”Iar m-ați supărat”. Cine e în spatele unuia dintre cele mai amuzante sloganuri de la cel mai mare protest din București de după 1989

by Andreea Vasile

Levente Bagoly e numele tipului care la cel mai mare protest din București de după 1989 a avut una dintre cele mai amuzante mesaje pe o pancartă. ”Iar m-ați supărat” e declarația care a fost imortalizată în zeci de poze care au circulat pe Facebook.

Am fost curioasă cine e Levente Bagoly, așa că am făcut un interviu ca să aflu povestea mesajului său și, deci, răspunsul la întrebarea: ”Cine l-a supărat?” 

Cine ești și cu ce te ocupi?

Sunt Levi și am venit în București pentru studii acum câțiva ani. Am rămas aici după absolvire, pentru job, dar și pentru că îmi plac orașul și oamenii primitori.

Pancarta ta a făcut furori. Care e povestea ei?

Am vrut o pancartă care să fie chiar vocea mea, adică ceea ce simt, ceva foarte onest. Mulți oameni au cerut de la mine pancarta ca să-și facă și ei poze cu ea și din asta am înțeles că ne simțim la fel. Povestea se leagă și de turul 2 al alegerilor prezidențiale, din toamna lui 2014, când am fost supărat din cauza blocării procesului de votare în diaspora. La un moment dat aseară a venit un domn la mine și a cerut pancarta zicând că a facut poză cu o pancartă asemănătoare în 2014. Amândoi am râs când i-am zis că cel mai probabil s-a întâlnit cu același om supărat. Adică tot cu mine.

suparat

Levi, foarte supărat la alegerile prezidențiale din 2014 din cauza faptului că în străinătate românii au votat cu dificultate.

Cine și cu te-a supărat în 2014? Dar acum, în 2017?

În 2014, incompetenta autorităților și influența unor partide asupra lor, legat de organizarea votului în diaspora. Am convins atunci mulți prieteni să-și exercite dreptul de vot și când am văzut că stau la cozi interminabile, m-am supărat. Foarte. Neavând altă idee și simțindu-mă neputincios, am scris pe un carton ceea ce simt și am ieșit singur în față la MAE. În seara respectivă, după rezultatele alegerilor, am șters cuvântul ”supărat” și am scris ”fericit” în locul lui. Pancarta mea arăta starea mea de spirit în timp real.

Acum, în 2017, sunt supărat pe guvernul nou ales, care vrea să se facă comod în scaunele pe care le are, pe timpul mandatului. Ceea ce guvernanții vor să facă acum nu era în programul lor de guvernare și rezultatele alegerilor ar fi fost altul dacă își dezvăluiau intențiile dinainte de alegeri.

Ei vor amnistie și grațiere pentru colegii lor mai putin norocoși, ca să se facă risipă, în continuare și fără grijă, cu banii publici. Voi face orice e posibil și legal ca să-i opresc, pentru că mi se pare că pasul ăsta ne-ar duce democrația câștigată de părinții noștri în râpă. Nu vreau să plec din țară; vreau un viitor mai sigur și mai plin de speranță pentru mine și pentru urmașii mei.

bagogly-levente

Levi, supărat din nou la protestele de aseară.

Ce ți-ai dori să se întâmple după protestul de aseară?

Aș vrea ca guvernul să ia în calcul numărul mare de oameni ieșiți la minus grade pe stradă și să nu să nu se mai sprijine doar pe faptul că au fost aleși de majoritatea electoratului, pentru că, în realitate, prezența la vot a fost de fapt foarte mică, deci nereprezentativă, iar în al doilea rând nu pentru astfel de preocupări au fost aleși. Deși nu am votat pentru alianța majoritară, nu vreau să demisioneze nimeni; vreau doar să se ocupe de programul pentru care au fost aleși. Cred că și mulți votanți PSD și ALDE se simt înșelați (pe bună dreptate) din cauza acestor ordonanțe „foarte urgente”.

Cum ar suna o a treia pancartă cu care ai ieși la un viitor protest?

Dacă vor în continuare să pună în aplicare ordonanțele, o să ies cât va fi nevoie, nu scapă de mine așa ușor. Probabil o sa scriu „Încă sunt supărat!”, ca să înțeleagă că noi nu ne schimbăm opinia cu una, cu două. Poziția străzii este fermă: NU AMNISTIE, NU GRAȚIERE.

Fotografia din deschiderea textului îi aparține lui Mihai Muja.

2 comments

You may also like

2 comments

Matei Maris February 6, 2017 - 2:01 pm

Superb Levi!
Eşti cel care reprezintă tinereţea, inteligenţa, onestitaea şi de aceea meriţi respectu nostri. Am 66 de ani dar ma închin în fata ta!

Reply
Andreea February 6, 2017 - 2:03 pm

multumesc in numele lui. ii voi transmite mesajul dvs. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: