If they don’t get it, you don’t give it

by Andreea Vasile

Eram în taxi, în drum spre redacţie, când am văzut curtea de la liceul “Jean Monnet” plină cu copii. Parcă citindu-mi gândurile, şoferul mi-a spus: “Acum e bine. Să vedeţi ce balamuc a fost dimineaţă.” Aglomeraţie în drum spre şcoală, ăsta nu poate fi un lucru rău. În pofida verii abia încheiate, în care discuţiile despre Bac şi, prin extensie, despre sistemul şcolar au generat atâta indignare, odată cu 12 septembrie, elevii dau încă buzna pe porţile şcolilor. I-am replicat: “Mulţi încep, puţini termină.” Nu zăbovisem asupra celor spuse, dar, cumva, rostisem un soi de adevăr general despre entuziasmul începuturilor şi lipsa de chef, laolaltă cu alte stări de nebine, de la finaluri, oricare ar fi ele, în orice zone ar fi ele.

*

Şi-n sesiunea de toamnă, ca şi-n cea de vară a Bacului, veştile s-au construit în jurul numărului mare de picaţi şi a celor care, deşi picaţi, n-aveau niciun soi de tresărire vizavi de un viitor posibil compromis pentru că n-au ştiut în ce gen literar se încadrează “Moara cu noroc”. La televizor am văzut copii prezentaţi ca şmecheri, cu maşini scumpe şi celular şi zero interes pentru “glasul iubirii şi al pământului”. Tot la televizor am văzut profesori indignaţi din cauza unor copii neinteresaţi, a salariilor mici, a neputinţei, a ruşinii de a nu şti, ei înşişi, prea multe şi de a nu şti cum să facă faţă valului de nemulţumire care-i îmbracă. Va urma un alt an în care copiii se vor uita la ei cu compătimire şi lipsă de interes, iar profesorii îi vor privi ca pe o nouă generaţie de dezinteresaţi, a căror ultim scop e să ajungă cât mai sus cu minim de efort pentru că “astea-s modelele”.

*

Un prieten de-al meu mi-a povestit că la 18 ani, într-o altă ţară, i s-a dat pe mână o clasă cu elevi pe care să-i înveţe să danseze. La sfârşitul primei zile, s-a dus acasă, enervat:

-Mom, these people don’t get it!

Mama i-a spus:

-If they don’t get it, you don’t give it!

0 comment

You may also like

0 comment

Ina Ghita (@inaghita) September 13, 2011 - 7:21 am

Intrutotul de acord cu mama prietenului tau.

Reply
Andreea September 13, 2011 - 7:23 am

Doamna, care locuieste in SUA, este profesoara.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: