Doamna Ileana și iubirea în vremea condamnaților politici

by Andreea Vasile

ileana

6 mai 2014. Ileana Samoilă se uită pe fotografii în sufrageria din apartamentul din București.

Doamna Ileana împlinește azi 88 de ani. Stă în sufragerie și trage dintr-o țigară subțire. Ține pachetul și scrumiera sub canapea și fumează aproape întotdeauna când este singură. Fiicei ei nu îi place obiceiul mamei așa că Ileana tresare de fiecare dată când aude că sună telefonul: crede că este, de fapt, interfonul cu o vizită neașteptată din partea fiicei.

*

Mă întreabă când mă mărit. Îi spun despre generația mea și cam ce credem noi, cei tineri, despre căsătorie: că nu mai este o prioritate, că este mai greu să îți găsești un partener cu care să vrei să fii pentru totdeauna, că, pur și simplu, este un subiect împotriva căruia avem o mie și unu de argumente fără să știm prea bine de ce și că trezește în noi o atitudine defensivă și cinică de parcă cineva tocmai ne-a prins cu chiloții în vine la colțul străzii. Chiar așa i-am spus, ”cu chiloții în vine la colțul străzii”. Doamna Ileana râde. ”Dar dumneavoastră cum v-ați cunoscut soțul?”, o întreb.

*

Ileana Samoilă a fost deținut politic, a fost închisă de două ori, a născut în închisoare. Vina ei? Unul dintre frați a fost legionar, ulterior condamnat la moarte. Familia doamnei a fost închisă, în total, peste 60 de ani. De la mamă, la frați și rude mai îndepărtate, cu toții au făcut ani mai mulți sau mai puțini de închisoare politică. Am cunoscut-o pe Ileana Samoilă la începutul lunii mai când m-am dus să filmez povestea dânsei pentru seria de reportaje pe care am semnat-o la Digi24, ”Doamne în temnițele comuniste”. Atunci mi-a spus despre Vasile Militaru, un scriitor pe care l-a cunoscut în închisoare și care are niște fabule extraordinare, dar că dânsa nu mai reușește să îi găsească aceste cărți. Le-am găsit eu și azi, de ziua de naștere, am fost în vizită să i le duc și să o văd.

*

”Pe Traian l-am cunoscut după ce am ieșit din închisoare prima dată”, spune Ileana. ”A făcut și el închisoare din cauza mea, însă nu mi-a reproșat niciodată acest lucru”. Soțul doamnei Ileana a fost ofițer în Miliție și a cunoscut-o pe aceasta la începutul anilor 1950 când s-a dus să investigheze un furt la fabrica unde dânsa lucra. ”I-a plăcut de mine și asta a fost, deși n-a fost ușor să fim împreună”, spune doamna Ileana. Un ofițer și-un fost condamnat politic nu era tocmai o relație agreată la acel moment și doamna Ileana i-a spus lui Traian că nu vor putea fi împreună din această cauză. ”Și mie îmi plăcea de el și nu aveam nimic împotrivă că este ofițer, dar eram realistă și știam cum sunt văzute astfel de relații”, explică doamna Samoilă. Cu toate acestea, Traian a făcut cerere la Ministerul de Interne că vrea să se însoare cu Ileana și a explicat cine este fata și care este istoria ei. Ministrul de Interne de la acea vreme, Alexandru Drăghici, a semnat personal cererea și Traian a fost liber să se căsătorească. Însă el a mai făcut un pas pentru femeia pe care o iubea, și-a depus demisia.

*

Ileana și Traian au început să construiască o familie. Și-au luat pământ la Oradea pentru o casă și așteptau venirea pe lume a primului copil. Însă fericirea lor nu a durat mult. Însărcinată în patru luni și jumătate, Ileana și Traian au fost arestați în aceeași zi pentru același motiv, că Ileana are un frate legionar pe care nu l-a denunțat niciodată. Ileana a fost trimisă la Jilava, iar Traian la Periprava. Traian ar fi putut să scape de condamnare, însă la procesul de la București, unde și-a văzut soția pentru prima dată după câteva luni, a izbucnit când, în toiul iernii, Ileana era îmbrăcată așa cum fusese luată de acasă, vara, în rochiță de pânză și-n papuci. În fața instanței, Traian a urlat că nu este posibil ca soția lui, o femeie însărcinată, să fie astfel tratată. Această ieșire a fost considerată sfidare și i-a adus omului 5 ani de închisoare. Bărbatul nu a regretat nicio clipă gestul, a spus mereu că a făcut ce a simțit.

*

Ileana era proaspăt ieșită din închisoare și Traian mai avea o lună de stat la Periprava când a fost chemat în biroul noului comandant, Ion Fecior. Un avocat mai în vârstă, cu care Traian împărțise celula, l-a sfătuit să nu își iasă din fire, că mai are puțin și scapă, deci să nu dea motive noului venit să-l rețină mai mult decât trebuie. Bărbatul a promis că se va ține cu firea și după ce s-a bărbierit și și-a pus hainele bune, s-a dus la superior în birou. Acolo l-a recunoscut pe Fecior și Fecior l-a recunoscut pe Traian pentru că în urmă cu 10 ani de zile fuseseră colegi la Școala Militară de la Cluj. Comandantul i-a spus fostului coleg: ”Cum ai putut să te căsătorești cu aia, o trădătoare de țară?” Traian i-a răspuns simplu: ”Așa a fost să fie”. Însă la un moment dat Ion Fecior a scos pe masă niște sendvișuri și-n mintea lui Traian s-au născut două ipoteze: fie Fecior a făcut gestul ca să arate în ce situație bună este el și-n ce situație rea este prizonierul, fie plănuia să îl ademenească pe bărbat în rolul de informator odată ce avea să iasă din închisoare. Traian nu a știut niciodată dacă vreuna dintre cele două presupuneri a fost adevărat, însă cert este că și-a ieșit din fire, a sărit peste birou și l-a bătut pe Fecior până când acesta a căzut lat. Abia la final, după ce a fost făcut ferfeniță, comandantul a apăsat butonul de panică și Traian a fost luat de gărzi. A mai primit încă 5 ani de închisoare pe motiv administrativ. Zilele trecute, Ileana Samoilă a primit citație de la judecătorie în procesul care are loc zilele astea împotriva foștilor torționari și, deci, și a lui Ion Fecior, însă a spus că va trimite în scris un răspuns că nu are de gând să ia parte la așa ceva. I se pare oricum prea târziu.

*

Până când Traian a murit, doamna Ileana și cu el au trăit împreună alături de fiică. ”Ați vorbit vreodată despre ce s-a întâmplat în închisoare?”, întreb. ”Am vorbit despre oamenii pe care i-am cunoscut acolo, dar niciodată Traian nu mi-a reproșat nimic, a zis de fiecare dată că lucrurile au fost așa cum au trebuit să fie.

0 comment

You may also like

0 comment

Tea July 17, 2014 - 10:42 am

Toata admiratia mea pentru povestea doamnei Samoila. Multumesc ca ai cules-o pentru noi – imi dau seama ce first world problems am uneori! Si sunt atat de grateful pentru ce au avut grija ai mei sa am si sa stiu, sper sa pot sa dau mai departe macar pe-atat

Reply
victoroiVictor Vescu September 5, 2016 - 10:00 am

Hmm,foarte frumos scris,eu abia acum vad textul asta si l-am gasit prin google.Chiar daca e tarziu,ar trebui un edit:Doamna Ileana Samoila a divortat de Traian Opris dupa un an de la iesirea lui din puscarie.Si-a luat fata si a plecat in celalalt capat al Romaniei,la Galati.Si-au mai vorbit dupa 50 de ani,cand s-au intalnit la Baile Felix.N-o sa stim niciodata ce si-au spus.(Eu stiu – sic)

Reply
Andreea September 5, 2016 - 10:46 am

de unde stiti? 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: